Blogit
Kasvihormoni

Ensi vuoden sato mielessä

tomaatinsiemenet_kasvihormoni-fi-1
Halkaise herkullinen tomaatti ja pyyhkäise siemenet talteen talouspaperille. Siinä ne säilyvät nimen kanssa maaliskuuhun, jolloin paperista voi repiä sopivia paloja idätykseen.

Kävin putsaamassa kasvihuoneen (tomaattikopin) odottamaan kevättä. Sinne jäi vain chiliruukku, jonka kohtaloa en osannut päättää: yritänkö talvetusta vai pistänkö varren palasiksi ja satoisan puskan kompostiin.

Keräsin jo viikko sitten viimeisen sadon kypsymään sisälle. Osa näyttää punertuvan ja kellertyvän kauniisti, osalle käy se perinteinen ja niistä tulee ennemminkin kompostorin täytettä kuin pastakastikkeen aineksia. Sellaisenaan sisällä kypsyneitä ei tee mieli syödä, sillä raakana kerätyt tomaatit maistuvat mitättömälle, vähän kuin ostaisi tomaatteja talvella kaupasta.

Sipaisin samalla talteen parhaiden tomaattien siemenet. Olen käyttänyt onnistuneesti kuvassa näkyvää tekniikkaa, jossa täysin kypsästä tomaatista puristetaan siemenet talouspaperille ja annetaan kuivua siihen talteen. Paperiin vaan nimi ja keväällä pala mullan sekaan. Helppoa! Ainoa, mikä kannattaa muistaa oikein on nimi – tuo minun tomaattini on oikeasti ’Italian gold’, lihaisa ja makea keltainen pihvitomaatti, jonka elämän alkutaival näkyy täällä. Oikea herkkujen herkku jota haluan kasvattaa ensi vuonna uudelleen!

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com 

Kommentit (4)

 1. Pauliina

  Onpas helpon tuntuinen idea. Täytyy panna ihan muistiin 🙂 Kiitos!

  • Sini K.

   Tällaiset helpot ideat kannattaa tallentaa ja ottaa käyttöön!

 2. Puutarhamyyrä

  Itsekin olen keräillyt tomaateista siemenet samalla tavalla. Toimii.

  Puutarhamyyrä Kasveja siellä ja täällä -blogista

  • Sini K.

   Tämä on kyllä helppo ja oivallinen tapa säilyttää tomaatit!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *