Blogit
Kasvihormoni

Elonkorjuusaaliina basilikaa pakastimeen


Basilikanpakastus_Kasvihormoni.fi-1Instagramin puolella olen jo ehtinyt hehkutaa, kuinka mahtavaa elokuu ja elonkorjuu mielestäni ovat. Tänään meillä on sadosta nauttimisen ohella ehditty kunnostamaan parvekkeen kaidetta (joka ei ole niin nautittavaa), mutta remonttivinkkien sijaan pitää jakaa yksi helpoimmista ja parhaimmista yrttiensäilytysvinkeistä.

Yrttejä on kahdenlaisia: niitä, joiden maku kestää kuivaamisen ja niitä, joiden maku ei kestä kuivaamista. Ensimmäiset ovat yleisesti ottaen makujensa puolesta rasvaliukoisia, jälkimmäiset vesiliukoisia. Ja jälkimmäisiin kuuluu kesäsuosikki basilika, jonka sato on parhaimmillaan tuolla kasvihuoneen puolella jotakuinkin nyt.

Basilikanpakastus_Kasvihormoni.fi-1aBasilikan säilöminen on erityisen helppoa, jos tietää yhden pienen niksin. Olen napannut sen itseäni viisaammilta ihmisiltä ja se menee seuraavan kuvasarjan mukaisesti:Basilikapakastus_kasvihormoni.fi

  1. 1. Mikäli ehdit, kerää basilika varsineen talteen ENNEN kuin se ehtii kukkia. Mikäli sinulle käy kuin minulle ja basilika kukkii, ei hätää. Kerää se kukkivana, sillä myös kukat voi syödä, tällöin vain puisevaksi ehtinyt varsi kannattaa kuitenkin  jättää ruokalautaselta pois.
  2. Laita basilikanvarret kokonaisina muovipussiin. Sijoita muovipussi pakastimeen ja anna olla vähintään parin tunnin ajan ja mikäli tilasta ei ole pulaa, voit antaa pussin olla pakastimessa niin kauan kuin mielesi sietää.
  3. Tilan säästämiseksi ja lehdistä nauttimiseksi ota pussi jäätymisen jälkeen pois pakastimesta ja päästä ylimääräinen ilma pussista. Rutistele pussia sen jälkeen niin kauan, että lehdet irtoavat varsista.
  4. Siirrä lehdet pakastusrasiaan, joka säästää tilaa pakastimessa. Pakasta uudelleen mahdollisimman pian, jotta lehdet eivät ehdi sulaa uudelleen.
  5. Basilika säilyy aromikkaana mielstäni seuraavan kasvukauden alkuun saakka, mikäli sitä on riittävästi kylmässä talven varalle. Käytä pakastettu sato kuitenkin vain kypsennettyihin ruokiin, syö basilika salaateissa tuoreeltaan.

Hyvää pakastusintoa!

Basilikanpakastus_Kasvihormoni.fi-3

The easiest way to have basil for Winter and Spring season is to freeze it: first, bag it and freeze it for at least a couple of hours. Then, crack the crispy and frozen leaves in the bag and transfer into a freezing box. Use for cooked stews and sauces the amount needed  – whenever needed.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (1)

  1. Pioni

    Kiitos vinkistä!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *