Blogit
Kasvihormoni

Elokuu on parasta eloa

Keittiotarhansatoa_kasvihormoni.fi-2Ei ihme, että elokuu on aikoinaan nimetty elokuuksi, kaikki kypsyy juuri nyt! Meillä eletään keväisen kylvöajan palkanmaksukautta, kun ruoan valmistus alkaa puutarhatossujen jalkaanlaitolla. Askel vaan ei tahdo nousta kovin kepeästi, sillä perhearkea on rasittanut öiden kestoa lyhentänyt sairastelu, mistä johtuen postauksetkin ovat olleet vähän harvassa. Pahoitteluni siitä!comboMeidän keittiötarha on sopivan pieni, sellainen, joka ruokkii meidät kahden kuukauden ajan, mutta ehtii sinnekin tehdä uusintakylvöjä. Huonoksi menneet salaatit lähtivät vips pois ja kylvövaot tilalle, niiden pohjalle ripsautin pussillisen pakkasenkin kestävää vuonankaalta. Kuten huomaat, vaikka keli on vielä suomalaisen kesäinen, olen jo ottanut askeleen kohti syksyä, vaikka sitähän ei tietysti pidä mainita ääneen.Keittiotarhansatoa_kasvihormoni.fi-1Tässä vaiheessa on tietysti hyvä tehdä tiliä vuoden parhaista, tai ainakin elokuun alun menestyjistä. Toisen perintöprinsessan sijalle taitavat päästä tomaatit, jotka tuntuvat olevan paremmassa iskussa kuin koskaan aiemmin. Perintöprinsessaksi kruunaan sipulit, jotka ovat isompia kuin koskaan, tai ainakaan neljään vuoteen. Lienevätkö juhannuksen jälkeiset sateet suosineet niitä?Keittiotarhansatoa_kasvihormoni.fi-3Ja voittajaksi, saanko rumpujen pärinää (kiitos), kruunaan kasvihuonekurkun! Onnea!

Keittiotarhansatoa_kasvihormoni.fi-7Kasvatan kasvihuonekurkkua ensimmäistä kertaa ja se on ollut todellinen yllättäjä. Kolmen viikon matkalle lähdettäessä taimi oli hädin tuskin kaksikymmensenttinen ja jo kotiin tullessa siinä killutteli kaksi ensimmäistä kurkkua. Nyt satoa on tullut noin kymmenen kurkun verran eikä loppua näy.

Ja se maku! Joko isovanhempani kasvattivat aikoinaan aivan eri sortin kurkkuja tai antoivat kasveille erilaista maata, tai sitten olen ilmiömäinen kurkunkasvattaja. Laitoin kurkulle säiliöruukkuun tavallista puutarhamultaa ja kesäkukkaravinnepalleroita, sellaisia pitkävaikutteisia käpyjä, ja näillä kurkku tuottaa sellaisen makuelämyksen, että paremmasta ei ole tietoa. Huippua! Kiitos sinulle kaunokainen ja pitkää sekä menestyksekästä kasvukautta terassillamme.Keittiotarhansatoa_kasvihormoni.fi-6Samanmoista menestystarinaa ei voi kertoa kaikista keittiötarhan kasvatuksista, esimerkiksi yläkuvan kesäkurpitsasta. Oma muistikuvani on, että taimi oli vähintään tuon kokoinen, kun istutin sen pohjattomaan tynnyriin kesäkuun alussa. Mihin taimet ovat käyttäneet viimeiset puolitoista kuukautta? Kolmessa taimessa lienee tulossa tällä hetkellä yksi kesäkurpitsanpötkylä, joten tämän kesän kisoissa nämä yksilöt eivät pääse alkukarsintoja pidemmälle.

Toisaalta avomaankurkku päätti nuukahtaa kaksi viikkoa istutuksen jälkeen ja suurin osa retiiseistä jäi kokonaan taimettumatta, joten ihan hyvinhän te kesäkurpitsat vedätte. Kaikista ei vaan voi leipoa voittajia samana vuonna.

Keittiotarhansatoa_kasvihormoni.fi-9

Finnish name for August, elokuu, could be translated into ”harvest month” or ”month of life”, which indeed is describing, so much of our crop is due now. So far, the best in our small kitchen garden have been small tomatoes, onions, and cucumbers. 

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (8)

 1. Satu Inkala

  Elokuu on ollut aina minunkin suosikkini monesta syystä! Minulla on samankaltainen kokemus tomaateista ja kesäkurpitsasta. Tomaatit alkavat lupaavasti punastua, mutta kesäkurpitsa sato on ollut viimevuotiseen verrattuna onneton. Alkuja kyllä on jonkin verran, mutta meinaat mädäntyä ennen kasvua. Lehteä ja kukkaa sen sijaan on runsaasti. Aina jotain satoa kuitenkin saadaan ja se on ihanaa!

  • Sini K.

   Kasvatussamikset! Meillä on kans pölytys epäonnistunut muutamassa kukasa ja mädäksi menevät. No, onhan tässä vielä aikaa, kunhan ei pukkaa pakkasia elokuulle!

 2. Liisa/ multaasormissa

  Hyvältä näyttää! Minulla ei tomaatit punerra vielä yhtään, raakileita on ja paljon… kurkutkin vasta aloittavat, muutaman baby-kurkun olen jo syönyt. Ihan parhaan makuisia! Mulla on kesäkurpitsat kompostissa ja siellä ne kasvavat hyvin, sunnuntaina keitin ekan kesäkurpitsakeiton 🙂

  • Sini K.

   Kesäkurpitsakeittoa, nam! Voi, kun meilläkin tulisi noista taimista edes muutama. Niin moni on kehunut kesäkurpitsajuttuja, että päätin tänä vuonna kokeilla kaikkea uutta, mutta mistäpä sitä nyt tekisi kurpitsojen puutteessa :/

 3. Vihertoopelo

  Vielä en ole saanut satoa kuin sipulista ja perunasta. Kesäkurpitsan kohdalla komppaan kaikkia muita… alku näytti lupaavalta mut nyt on tuuria jos yks – kaks saadaan. Mikä lie vienyt.

  • Sini K.

   Kiva, kun jätit kommenttisi! Kesäkurpitsasato näyttää siis meillä molemmilla yhtä runsaalta 😀

 4. Piparminttu

  Komeaa satoa! On ihan parasta lähteä hakemaan eväitä omasta puutarhasta, ja maku on todellakin eri kuin kaupan tarjonnalla.

  • Sini K.

   Mulla sadon hakemisesta tulee heti positiiviset takaumat lapsuuteen ja perunannostoihin. Kuinka se nurmi kutittelikaan jalkapohjia!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *