Blogit
Kasvihormoni

Basilikoita koko suvulle

Balislikapistokas.kasvihormoni.fi 1

Viime viikolla lupasin, että istuttelen tällä viikolla basilikoita leikkaamistani latvapistokkaista. No, tällä kertaa juurten ilmaantuminen on ollut hitaampaa kuin aiempina vuosina eikä tasan viikko riittänyt, mutta kyllä niidenkin kanssa päästään istutuspuuhiin. Tämä postaus mennään kuitenkin vanhoilla kuvilla, onneksi niitä on tullut nappailtua aiempina vuosina!

Kasvatan basilikaa kaupan tiskin yrteistä – ja runsaasti. Basilika on yksi suosikkiyrteistäni mutta niin kovin hidas kasvattaa siemenistä, joten oikotie onneen on mielestäni paras tapa, sitä paitsi se on niin kovin helppokin. Enää basilikaa ei mielestäni kannata edes kylvää, ainakin minun pihassani kasvatusta varten on jo ihan liian myöhäistä rapistella siemenpusseja.

Näin tämä homma sujuu nohevimmin!

Tarvikkeet

 • Basilikaruukku kaupasta (mitä tahansa basilikaa yrttihyllystä, mahdollisimman hyvässä kunnossa)
 • Vesilasi
 • Taimimultaa
 • Istutusastioita

Basilikanpistokkaat_kasvihormoni.fi

Näin onnistut

 1. Katko basilikan latvat joko kynnellä painaen tai hedelmäveitsellä avittaen kahden ylimmän lehtiparin pituisiksi, mutta jätä niihin myös vähintään parin sentin varsi lehtien alapuolelle (katso pituusmalli vasemmalta puolelta, alakuvasta). Yhdestä varresta saatat saada useammankin kuin vain yhden pätkän, mikäli taimi on kasvanut pitkäksi taimistolla. Latvakin saa siis olla katkaistu.
  (Käytä ruukun jämät ruanlaittoon, siis ne liian pienet ja juurettomat taimet tai alimmat lehdet, mikäli niitä jäi. Juurelliset pikkutaimet voit nekin kasvattaa isoiksi.)
 2. Laita varret vesilasiin (vasen laita, keskikuva) ja odota viikon ajan, kunnes varsiin ilmestyy lyhyet juuret (alakuva).
 3. Täytä istutusrasiat taimimullalla (vasen laita, ylin kuva) ja tee multaan keskelle syvä mutta kapea kolo esimerkiksi teelusikan varrella. Pujota basilikanpistokkaat koloihin, yksi jokaiseen istutusastiaan ja koloon. Varo etenkin pitkäksi kasvaneita juuria, lyhyet juuret ovat tähän hommaan riittävät.
 4. Kastele multa varovasti esimerkiksi juomapulloa apuna käyttäen ja sijoita astiat valoisaan paikkaan kasvamaan.
 5. Siirrä taimet aikaisintaan kesäkuun kymmenes päivä kasvamaan ulos (koska silloin ilmat ovat mitä todennäköisimmin lämmenneet pysyvästi). Hyvä kasvatuspaikka on esimerkiksi isossa ruukussa lämpimällä parvekkeen seinustalla tai tomaatintaimen juurella kasvihuoneessa. Ulkoiluta rasioita tätä ennen kauniina ja yli +8 asteisina päivinä, jotta taimet saavat kunnon kasvuvoiman auringosta. Muista, että taimilla ei ole aurinkorasvaa, joten aloita ulkoilutus lyhyistä vartin pätkistä, etteivät ne pala.

Mikäli ohjeet olivat liian epäselvät, katsopa yksityiskohtaisempi ohjeistus täältä.
Balislikapistokas.kasvihormoni.fi 7In my opinion, the easiest way to grow basil is to buy one from a store, take cuttings before using it up and plant those in light soil. Last week, I started this year’s project and now I’m continuing it to this planting stage. A way faster way than sewing them by myself (which I only do if I want some vary that cannot be found at our grocery store).

Kommentit (6)

 1. Kati

  Mäkin olen tätä harkinnut, mutta jotenkin se on aina jäänyt. Tosi selkeät ohjeet ja ihanat kuvat!

  • Sini K.

   Homma on niin helppo, että seuraavalla kerralla, kun ostat kotiin basilikaruukun, otat siitä puolesta kärjet vesilasiin (kunhan se on ennen heinäkuuta). Sit unohdat asian, kunnes ilmaantuu juuria ja jatkat sen jälkeen istutuksella. Simppeliä.

 2. johanna

  Kiitos vinkistä, tämä menee heti kokeiluun!

  • Sini K.

   Hienoa! Tämän ehtii vielä kesäkuussakin!

 3. Jenna Johanna

  Onpa mainio ohjeistus, kiitos! 🙂 Ihan huippuja tämmöset vinkkipostaukset 🙂

  • Sini K.

   Kiva kuulla! Toivottavasti testaat ja onnistut!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *