Uuden talon sokkelin maalaus

Syy tylsään blogiotsikkoon löytyy siitä, että internetin ihmeellisestä maailmasta tuntuu löytyvän yllättävän vähän ohjeistusta koskien juuri uuden talon sokkelin maalausta. Parhaat vinkit tuntui löytyvän muiden rakentajien blogeista. En todellakaan vakuuta, että meidän tapa toimia olisi nyt satavarmasti oikein, mutta tässäpä kirjoitus siitä, kuinka me tämän homman teimme.

Luin, että betonisokkelin on hyvä kuivua vuosi tai kaksi ennen maalausta. Nyt valusta on kulunut reilu kaksi vuotta (miten muuten aika rientääkään!), joten sokkelin maalausta emme voineet enää hyvällä tekosyyllä siirtää 🙂 Monissa paikoissa oli puhetta myös liimasta, jota saattaa olla betonin pinnalla. Siitä se ensimmäinen ihmetys sitten alkoi. Mistä minä tiedän, onko tuossa päällä liimaa ja miten sen saa pois?!

Jossain blogissa oli ohjeena hioa timanttilaikalla koko sokkeli, jotta liiman saa pois. Toisaalla puhuttiin pesemisestä. Päädyimme pesemään sen happopesulla. Ensin liuos harjattiin sokkeliin. Annettiin vaikuttaa reilun vartin ja sitten huuhtelimme sen painepesurilla.

Seuraavana oli vuorossa kolojen paklaus. Ensin ajattelimme, että jätetään sopivan rouhea pinta eli ei aleta kaikkia pikkuilmakuplia peittämään. Mutta ehkä innostuin hieman liikaa… Reikiä tosin kyllä jäi, mutta kaikki isot reiät (sormenpään kokoiset) tuli kyllä paklattua.

Näitä pusselja meillä meni lopulta kaksi kappaletta. Mielenkiintoista oli, että yläkulmassa ohjeistuksena oli sekoittaa pussillinen 4 desiin vettä ja paketin sivussa 8 desiin vettä! Neljä on muuten lähempänä oikeaa…
Tämä on mun lempihommaa, ainakin tiettyyn rajaan saakka. Ergonomia oli aika… tiedätte kyllä mistä 😀
Taisin vähän innostua ottamaan pienempiäkin reikiä paklauksen kohteeksi…

Sitten vuorossa oli se ärsyttävin osuus eli hiominen. Saumat mies hioi suosiolla rälläkkään laitetulla timanttilaikalla. Muut vedettiin 60:lla hiomapaperilla. Sitten harjattiin pölyt pariin otteeseen pois.

Sinä aloittava rakentaja tässä sinulle PROTIP: Säilytä aina pari isoa styroksin palaa, sillä ne ovat rakennus aikana TODELLA monikäyttöisiä! Tässä toimii loistavasti polvien alustana.

Lopulta päästiin siihen helpoimpaan osuuteen eli maalaukseen! Olin arvioinut blogin yhteistyökumppanille Eskarolle määrät tarvittavasta maalista. Hieman epäröin, että riittääkö projektiin mitenkään kaksi 2,7 litran pientä maalipurkkia Eskaron vahvaa sokkelimaalia. Mutta onhan meillä noin 40% talon sokkelista piilossa suuren pation alla. Ja hyvin riitti! Ensimmäinen maalikerros kun oli laitettu, niin purkin pohjalle jäi vielä hieman maalia. Välineinä mulla oli pensseli ja pienempi ja isompi tela. Maalin sävy oli samaa RR23 kuin muut talon harmaat osat.

Vielä pitäisi tässä joku päivä saada aikaiseksi tehdä maalaus toiseen kertaan, niin saa laitettua kivituhkat ja sokkelisorat takaisin talon reunustalle. Selkä tosin kaipaa pientä lepoa tämän projektin jälkeen. Mutta kylläpä se tosiaan parantaa talon ilmettä, kun sokkeli on maalattu!

Lähikuvasta näkee, että pieniä reikiä on yhä ja osasta kuultaa valkea läpi eli toinen maalauskerta on kyllä vielä tarpeen…
rakenna-ja-remontoi maalaus
Kommentit (1)
  1. Ai, ai vaaka paneeli ja hienosahattu julkisivuverhous lauta / paneeli. Ei hyvä. Miksi ei osata talon julkisivua verhoilla oikein?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *