Pitkäaikaiset palvelijat

Nykyisessä kulutusyhteiskunnassa on ilo huomata, että olen joskus valinnut sisustustuotteita/kalusteita/kodinkoneita, jotka kestävät pitkään niin katsetta kuin käyttöäkin.

 

Laitoin juuri kiertoon miehen siskon perheelle ensimmäiseen asuntooni vuonna 1998 ostamat lipastot. Muistan vielä, kun kysyin äidiltäni, että ovatko ne hyvä ostos. Lipastot olivat vaneriset, mutta normaalia laadukkaammasta ja tukevammasta vanerista tehdyt. Parinkymmenen palvelusvuoden jälkeen ne jatkavat elämäänsä vielä suvussa, ehkä jopa sukupolvelta toiselle.

 

Tässä vielä kolme tuotetta, jotka ovat seuranneet muutosta muuttoon viimeiset vuosikymmenet.

  1. Kirjoitusalusta työpöydälle

Muistan edelleen sen hetken, kun tämän kirjoitusalustan ostin Kuopion Sokokselta. Olin silloin yläasteella ja kauhistelin sen hintaa. Mutta se oli sopivan tukeva ja passasi loistavasti silloiseen antiikkiseen koulupöytääni, jonka äitini oli huutokaupasta ostanut. Se on ollut käytössäni siitä päivästä lähtien, vaikka pöytä alla on useampaan otteeseen muuttunut. Ja edelleen priimakunnossa! Nyt oikein naurattaa, että miksi silloin hintaa kauhistelin (tosin taisi olla silloin jotain 70 markkaa eli oikeasti aika suolainen hinta), mutta hintaansa nähden on kyllä loistavasti palvellut yli kahdenkymmenen vuoden ajan.

Tukeva, iso ja sopivan pehmeä alusta kirjoittamista varten.

 

2. Braunin vedenkeitin

Rehellisesti sanottuna en ole varma, milloin tämä Braunin ”perhe” eli vedenkeitin ja leivänpaahdin tuli ostettua. Muistan ne minulla olleen jo silloin, kun asuin Virossa eli ainakin yli 15 vuotta ne ovat minua päivittäin palvelleet. Pientä kulumaa toki näkyy, mutta muuten toimivat pelit. Design on ollut myös sellainen, että se on kestänyt katsettani vuodesta toiseen. Jossain vaiheessa varmasti tekniikka alkaa pettämään, mutta toivon löytäväni sitten yhtä pitkäikäiset ja kauniit koneet päivittäisiä toimiani helpottamaan. Braunin sähkövatkain on myös moitteettomasti minua palvellut yli 20 vuoden ajan ja äitini vanha Braun taisi pelittää yli neljäkymmentä vuotta!

 

Hieman jo kulumisen jälkiä, mutta toimiva peli!

 

3. Yki Nummen Modern Art -valaisin

Tämä klassikko, joka on valittu New Yorkin nykytaiteen museon kokoelmiin vuonna 1957 on koristanut kotiani jo yli kymmenen vuoden ajan. Sen paikka on välillä ollut olohuoneessa, välillä eteisessä ja nyt meidän uudessa makuuhuoneessamme. Sen keveä design käy mielestäni hyvin erityyppisiin sisutuksiin ja tälle valaisimelle löytyy aina paikka jostain. Sen antama valo on myös tasaisen pehmeä. Klassikko, josta en tule tulevaisuudessakaan luopumaan!

 

Tämä klassikko antaa valoa nyt meidän makkarin nurkassa

 

Tämä on hyvä muistutus siitä, että en viitsi nurista hinnasta, jos tuotteesta on tulossa sellainen, joka palvelee minua kauneudellaan että toimivuudellaan vuodesta tai jopa vuosikymmenestä toiseen! Jatkossa ihan luontoakin ajatellen, on hyvä sijoittaa kulutusta kestäviin klassikoihin sekä käyttöesineisiin.

Millaisia ikiklassikoita tai pitkäikäisiä palvelijoita sinulta löytyy kodistasi?

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *