Sitruunamunkit

sitruunamunkit

Kuohkeat sitruunamunkit vielä vapun iloksi! Ehdittiinhän vielä paistella sitruunaiset herkutkin teille blogiin ennen vappua! Koska eihän me voida olla ”the sitruunablogi” ilman sitruunaisia munkkeja, eihän? 🙂 Sitruunamunkit on muuten aivan kuin perinteiset munkit, lisäsimme ainoastaan tuoretta sitruunankuorta taikinan joukkoon. Pyörittelimme taikinasta pieniä pyöreitä palleroita, mutta teimme myös rinkelimunkkeja. Nämä voi halutessaan myös täyttää hillolla tai kinuskilla, lemon curd olisi varmasti mahtavan makuista näiden täytteenä!

Meidän munkkitaikinan salaisuus piilee leivinjauheessa, mikä toimii munkkien nostattajana hiivan lisäksi. Taikinan kohoamisen lisäksi, leivinjauhe muodostaa paistettaessa taikinaan ilmaa, milloin munkeistä tulee ihanan ilmavia ja kuohkeita. Jos haluatte munkeista oikein sitruunaisia, kannattaa taikinasta jättää kardemumma pois, milloin sitruuna pääsee oikeuksiinsa. Itse kuitenkin laitoimme kumpaakin ja maistuu ihanalta! Kun sokeroimme munkit, lisäsimme sokerin joukkoon myös vaniljasokeria tuomaan lisää makua pinnalle. Tätä vinkkiä suosittelemme kokeilemaan ihan tavallistenkin munkkien sokeroimisessa.

sitruunamunkit

sitruunamunkit

sitruunamunkit

Nämä ovat aivan ihania ja sopivan raikkaita. Toivottavasti kokeilette näitä herkkuja tai löysitte blogista muita ihania vappuherkkuja. Jos teillä on herkut vielä etsinnässä, suosittelemme testaamaan näitä munkkirinkilöitä, herkullisia kakkudonitseja tai uunissa paistettavia donitsimuffineita. Ja jos et ehtinyt tekemään simaa vapuksi, suosittelemme lämmöllä tätä raikasta jääteetä tai Sarin blogista löytyvää helppoa simasiirappia, millä saat nopeasti simacocktailit luotua herkkuhetkiisi! Aivan ihanaa vappua teille kaikille! *kipittää syömään donitsia*

Seuraa meitä myös instagramissa @drjinna

Sitruunamunkit

Ainekset (30 annosta)

5 dl
maitoa/vettä (käytimme kauramaitoa)
1¼ dl
sokeria
115 g
voita/margariinia
25 g
tuorehiivaa
12 dl
vehnäjauhoja (enemmän/vähemmän riippuen taikinan koostumuksesta)
1 tl
leivinjauhetta
2 tl
vaniljasokeria
2-3 tl
kardemummaa
1
sitruunan kuori
1 tl
suolaa
1½ l
rypsiöljyä (riippuu kattilan koosta)
Sokerointiin
4 dl
erikoishienoa sokeria
1 rkl
vaniljasokeria
3 h 00 min
{
AKTIIVINEN 2 h 00 min
PASSIIVINEN 1 h 00 min

Tee näin:

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (+37-41 astetta) ja kaada isoon kulhoon. Sulata voi ja lisää se sekä sokeri maidon sekaan. Liuota hiiva maitoseokseen ja aseta kulho sivuun 10 minuutin ajaksi, näin hiiva alkaa käynnistyä.
  2. Lisää jauhoja n. 9 dl maidon sekaan ja sekoita kunnes seos on sekaisin. (taikina saa tässä vaiheessa olla vähän löysää).
  3. Laita kelmu tai liina kulhon päälle ja anna kohota tunnin ajan.
  4. Lisää lopuista jauhoista 1 dl, leivinjauhe, kardemumma, sitruunankuori ja suola taikinaan ja sekoita puulusikalla sekaisin. Kaada taikina pöydälle, ota loput jauhot viereen. Vaivaa taikinaa käsin, lisäten jauhoja tarvittaessa. Vaivaa 10 minuutin ajan, taikinan kuuluu olla pehmeä, kimmoisa, ei tahmea. Sopivan sitkon huomaat painaessasi sormella taikinaa, taikinan pitäisi kimmota painalluskohdasta hieman takaisin.
  5. Jos teet rinkeleitä, jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse taikina reilun sentin paksuiseksi. Leikkaa taikinalevystä lasin tai muotin avulla pyöreitä munkkeja, tee niihin reikä muotilla tai vaikkapa tyllalla.  (Huom! Voit tehdä munkkirinkilöitä toisellakin tyylillä, mutta näin me saimme kauniin tasakokoisia ja muotoisia!). Jos teet palleroita, muotoile taikinasta pieniä, noin pingispallon kokoisia palloja. Nosta munkit kohoamaan kevyesti öljytylle leivinpaperille liinan alle. Anna kohota lämpimässä paikassa 35-45 minuuttia, kunnes pallot ovat kaksinkertaistuneet. (Meidän vinkkimme täydellisen muotoisiin munkkeihin, on leikata leivinpaperi munkkien kokoisiksi neliöiksi, laittamalla munkit niiden päälle kohoamaan ja kippaamalla kohonneet munkit paistokauhaan, milloin munkki ei vahingossakaan lässähdä.)
  6. Lämmitä rypsiöljy 170-180 asteeseen ja ala paistamaan munkkeja. Paista kummaltakin puolelta kauniin ruskeiksi ja nosta sitten paperille jäähtymään.
  7. Kaada syvälle lautaselle hienoa sokeria (erikoishieno on parasta tähän) ja pyörittele lämpimät munkkirinkilät siinä. Nosta tarjoilulautaselle.

Vinkki! Jos et halua syödä kaikkia munkkeja kerralla, pussita ne ja laita pakkaseen. Lämmitä pakastettuja munkkeja hetki uunissa ja sokeroi ennen syömistä.

ruoka leivonta munkit vappu
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *