Omenakanelipuustit (kananmunaton)

Me ajattelimme tässä loput tammikuusta sekä helmikuun viettää blogissa pullaviikkoja (tarkemmin pullaperjantaita..). Jos kaikki siis suunnitelmien mukaan menee oikein, pitäisi blogista löytyä joka perjantai uusi, herkullinen pullaresepti teille. Kyselimme teiltä instagramin puolelle (@drjinna) haluaisitteko nähdä ensimmäisenä pullareseptinä omenakanelipuustit vai vadelma-rommipullat (eli runeberginpuustit), ja omenakanelipuustit vei murskavoiton!

Omenakanelipuustit vuokaan tehtynä on täydellisen pumpulinpehmeitä ja meheviä. Kuorrute tuo makeutta ja pientä happamuutta makeisiin pulliin. Kaneli ja omena on klassinen yhdistelmä ja toimii pullassa kuin unelma! Näitä paistaessa koko asunto tuoksui ihanasti, melkeinpä odottelimme milloin naapurit tulevat kolkuttelemaan ovelle pullan toivossa! Plussaa vielä siitä, että nämä on kokonaan kananmunattomia, eli näistä saa helposti myös vegaaniset vaihtamalla maitotuotteet vegeversioihin! Kuten kuvista näkyy, teimme omat pullamme sekä vuoassa (mehevyys 100%) ja yksittäisinä pellillä (jos vaikka vuoka puuttuu!). Kummatkin versiot olivat ihania, mutta vuokaversiossa mehevyys hipoo täydellisyyttä!

Onko väärin syödä aamupalaksi pullaa… ja lounaaksi, välipalaksi ja vielä pari palaa illalla? Uskokaa meitä, näitä tehdessä tulette ymmärtämään miten vaikea on olla korvaamatta päivän ateriat pelkällä pullalla tästä edes!

Kivaa ja talvista viikonloppua (leipokaa pullaa!) 🙂

Omenakanelipuustit

Ainekset (12 annosta)

5 dl
maitoa (kädenlämpöisenä)
1¼ dl
sokeria
115 g
voita (sulana, ei kuumaa)
25 g
tuorehiivaa
10 dl
puolikarkeita vehnäjauhoja (enemmän/vähemmän riippuen taikinan koostumuksesta)
1 tl
leivinjauhe
1½ tl
suolaa
2 tl
kardemummaa
Täyte
4
keskikokoista omenaa
2½ dl
fariinisokeria
165 g
voita (huoneenlämpöisenä)
2 rkl
kanelia
Kuorrute
120 g
tuorejuustoa (notkistettuna)
30 g
voita (sulatettuna)
½ dl
maitoa
1 tl
vaniljaa
2 dl
tomusokeria

Tee näin:

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (+37-41 astetta) ja kaada isoon kulhoon. Sulata voi ja lisää se sekä sokeri maidon sekaan. Liuota hiiva maitoseokseen ja aseta kulho sivuun 10 minuutin ajaksi, näin hiiva alkaa käynnistyä.
  2. Lisää jauhoja n. 8 dl maidon sekaan ja sekoita kunnes seos on sekaisin.
  3. Laita kelmu tai liina kulhon päälle ja anna kohota tunnin ajan.
  4. Voitele kaksi pyöreää n. 24cm irtopohjavuokaa tai uunivuokaa huolellisesti. Vaihtoehtoisesti voit paistaa pullat yksittäisinä pellillä.
  5. Kuori omenat ja pilko pieniksi, reilun kokoisiksi kuutioiksi.
  6. Valmista täyte sekoittamalla fariinisokeri, kaneli ja huoneenlämpöinen voi. Aseta sivuun.
  7. Lisää lopuista jauhoista 1 dl, leivinjauhe, kardemumma ja suola taikinaan ja sekoita puulusikalla sekaisin. Kaada taikina pöydälle, ota loput jauhot viereen. Vaivaa taikinaa käsin, lisäten jauhoja tarvittaessa. Vaivaa 10 minuutin ajan, taikinan kuuluu olla pehmeä, kimmoisa, ei tahmea. Sopivan sitkon huomaat painaessasi sormella taikinaa, taikinan pitäisi kimmota painalluskohdasta hieman takaisin.
  8. Kaulitse taikina suorakaiteen muotoiseksi, n. 1 cm paksuiseksi levyksi. Levitä täyte levyn päälle ja ripottele myös omenakuutiot. Kääri taikina tiukalle rullalle aloittaen kapeammalta sivulta.
  9. Leikkaa taikina 12 osaan. Laita pullat vuokiin, 1 keskelle ja 5 sivuille. Tilan jääminen pullien väliin ei haittaa, sille ne kohoavat noustessa ja uunissa. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa 35-45 minuuttia, kunnes pullat ovat kaksinkertaistuneet.
  10. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Paista uunissa n. 25-35min, kunnes pullat ovat kullanruskeita.
  11. Valmista kuorrute. Sekoita keskenään notkistettu tuorejuusto, maito, sulatettu voi ja vanilja. Lisää vähitellen joukkoon tomusokeri.
  12. Jäähdytä pullia hieman ennen kuorrutteen laittamista, ettei se sula pullien päälle. Kaada kuorrute ulkoreunasta keskelle pyörivin liikkein tai lusikalla.
  13. Syö! Nauti!

 

VINKKI! Korvaa omenat halutessasi vaikkapa päärynöillä!

ruoka leivonta pullat makeat-leivonnaiset
Kommentit (2)
  1. Minkä kokoinen on reseptissä mainittu pieni, reilun kokoinen omenakuutio?
    Tuleeko taikinaan tosiaan sekä hiivaa että leivinjauhetta?

    1. Jätimme omenapalat muutaman sentin kokoisiksi. Ne voivat toki olla vähän pienempiäkin, ihan miten omaan makuun (ja suuhun!) sopii 🙂 Hirveän isoksi ei kannata jättää, jotta taikinan saa helposti rullattua. Kyllä, taikina on jenkkityylinen, ja siellä usein käytetään hiivaa sekä leivinjauhetta maksimoimaan kohoamisen! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *