Karamelli-omenapalat

karamelliomenapalat

karamelliomenapalat

Jos tiedätte mitään meidän leivontahistoriasta, tiedätte että me emme onnistu mokkapaloissa (ellei kuun asento oli juuri oikea). Samaa onglemaa ei kuitenkaan ole näiden karamelli-omenapalojen kanssa! Nämä ONNISTUI ja yli odotusten. Pehmeä ja mehevä omenapohja yhdessä paahteisen karamellikuorrutteen kanssa on ihan vastustamaton herkku (karamelli-omenapalat = mokkapalojen korvike nro uno!).

Karamelli-omenapalat ei ole ehkä leivos sieltä kauneimmasta päästä, mutta maku on sitäkin parempi (tosin makeaa on!). Meille on välillä vaikeaa luopua herkkujen esteettisyydestä ja “keskittyä” vain makuun. Näitäkin teki mieli koristella vaikka miten ja milläkin, mutta päädyimme kuitenkin jättämään ne pelkistetyksi, niin sanotusti arkileivonnaisiksi. Koristelimme karamelli-omenapaloja kuitenkin (edes vähän!) hasselpähkinärouheella. Hasselpähkinät sopii tähän muuten huippuhyvin!

omenapalat

omenapalat

Karamelli-omenapalat nousi kertaheitolla yhdeksi suosikki omppureseptiksemme! Tämä resepti pääsee _melkein_ tasoihin omenapuustiemme kanssa, mutta niitä ei kyllä vielä päihitetty (eikä ehkä koskaan mielestämme!). Jos et ole kovin makean leivonnan ystävä, voit pudottaa pohjan sokerin määrää! Kuorrutteesta ei kannata vähentää, sillä muuten se jää liian löysäksi! Ja jos sinulla on isompi uunivuoka kuin meillä, voit huoletta tuplata taikinan määrän (tätä olikin jo muutama lukijamme ehtinyt kokeilemaan hyvin tuloksin!)

Seuraa meitä instagramissa tästä.

Karamelli-omenapalat

Ainekset (25 annosta)

5 dl
erikoisvehnäjauhoja
½ tl
ruokasoodaa
1½ dl
hienoa sokeria
1½ dl
fariinisokeria (tai muu ruskea sokeri) (mikäli haluat vähemmän makeaa, voit käyttää kookossokeria)
1 tl
kanelia
225 g
voita
2½ dl
vettä
1 ¼ dl
maustamatonta jogurttia (piimä, ranskankerma käy)
2
kananmunaa
5 dl
kuorittua ja pilkottua omenaa (n.3 omenaa)
Karamellikuorrute
115 g
voita (sulatettuna)
½ dl
maitoa
1 tl
vaniljasokeria
7½ dl
tomusokeria
½ dl
karamellikastiketta (tai kinuskia)
45 min
{
AKTIIVINEN 20 min
PASSIIVINEN 25 min

Tee näin:

  1. Esilämmitä uuni 200 asteeseen ja kuori ja kuutioi omena palasiksi, halutessasi voit myös siivuttaa omenat, jolloin taikinaan ei tule niin helposti koloja. Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla (meidän pelti on n.40x35cm, pienempikin käy!).
  2. Mittaa kuivat ainekset kulhoon, kääntele sekaisin. Mittaa sitten vesi ja voi kattilaan, anna kiehahtaa, ja sitten jäähtyä hetki. Lisää sitten nesteet vatkaten kuivien aineiden joukkoon. Lisää sitten jogurtti ja kananmunat (taikina on löysää tarkoituksella, että pohjasta tulee MEHEVÄ!).
  3. Kääntele viimeisenä joukkoon omenat ja kaavi sitten taikina uunipellille. Paista 200 asteessa, uunin keskitasolla n.20-30 minuuttia (uunin tehosta riippuen). Voit kokeilla kypsyyttä hammastikulla.
  4. Anna pohjan jäähtyä ja valmista sillä aikaa kuorrute.
  5. Mittaa voi ja maito (myös kasvimaidot toimii) lämmönkestävään astiaan ja lämmitä niitä miedolla teholla mikrossa, kunnes voi on sulanut maidon joukkoon.
  6. Lisää tomusokeri vähitellen nesteseoksen joukkoon. Lisää viimeisenä joukkoon karamellikastike (voit käyttää itse tehtyä tai kaupan) sekä vanilja. Kaada kuorrute vielä vähän lämpimän (ei kuuman, jäähdytä vähintään 30min) pohjan päälle ja auta kuorrutetta tasoittumaan lusikalla tai palettiveitsellä. Ripottele viimeiseksi pintaan haluamasi koristeet, esimerkiksi pähkinöitä tai nonparelleja. Anna kuorrutteen kovettua hetki ja leikkaa sitten paloiksi.

Säilytä viileässä (jos jotain jää jäljelle…).

HUOM! Jos haluat pohjasta kuohkeamman, lisää nostatusaineen määrää. Lisää 1 tl leivinjauhetta.

VINKKI! Jos haluat mausta enemmän suolakaramellisen, lisää kuorrutteen pinnalle vähän sormisuolaa tai leivontaan sopivia suolalastuja!

ruoka leivonta omenat makeat-piirakat
Kommentit (16)
  1. Riikka / Sävyni blogi
    21.8.2019, 13:23

    Näyttääpä herkulliselle ❤️

    1. Kiitos! Sitä ne olivatkin! <3

  2. Taidan pysytellä mokkapaloissa. 26min paiston jälkeen pohja jäi pahasti raa’aksi vaikka näytti pinnalta kypsälle. Hammastikkuun ei jäänyt taikinaa. Leivon paljon mutta enpä ole ikinä saanut mokkapaloja tai muutakaan näin pahasti epäonnistumaan! Harmi, resepti kuulosti ja näytti hyvälle!

    1. Voi harmi! Yhtään en osaa sanoa mikä on voinut mennä pieleen.. minkä kokoiseksi pilkoit omput? Itse jätimme aika reiluiksi paloiksi, jotta ne eivät kosteuta pohjaa liikaa. Reseptiä on nyt aika moni ehtinyt testaamaan ja oikein onnistuneilta ovat vaikuttaneet! Harmi että sinulla jäi raa’aksi (paistoaikaa voi tietty pidentää jos tuntuu ettei tuossa ajassa kypsy, uuneissakin on niin paljon eroja)!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *