Blogit
Coffee Table Diary

Style Mix

Kuulutko niihin jotka sisustavat yhden tyylin mukaisesti harhailematta sivupoluille? Vai niihin, jotka tykkäävät sekoitella eri tyylejä ja ovat sitä mieltä, että säännöt on tehty rikottaviksi?

Itse kuulun jälkimmäiseen sisustajatyyppiin oman kotini suhteen. Samaan aikaan ihailen niitä, jotka malttavat seurata puhtaasti valitsemaansa selkeää yhtenäistä tyylisuuntaa. Onneksi makuja on monia! Mielestäni on pelkästään virkistävää, että kaikki kodit eivät ole kuin samasta puusta veistetty.

Uuden, vanhan ja eri tyylien yhdistelyn, eli eklektisen sisustustyylin olen löytynyt vuosien varrella. Nähtyäni vuosia sitten tässä postauksessa näkyvät kuvat ensimmäistä kertaa, tietyt asiat loksahtivat paikoilleen mielessäni. Koin jonkinlaisen ahaa-elämyksen. Kuvien koti kuuluu Nina Bergstenille ja sijaitsee Malmössä. Tiedättekö tunteen kun näette asunnon johon voisitte kuvitella muuttavanne saman tien? Tämä on minulle ollut juuri sellainen. Näihin upeisiin kuviin huomaan palaavani takaisin uudestaan ja uudestaan.

Olen äärimmäisen vaikuttunut siitä, miten tässä kodissa on rohkeasti sekoitettu hyvinkin eri tyylisiä kalusteita keskenään ja suhteessa talon arkkitehtuuriin. Kuitenkin siten, että lopputulos on omaan silmääni todella kaunis ja harmoninen. Erittäin mielenkiintoinen ja inspiroiva sisustus kaiken kaikkiaan.

Pidin myös kodin omistajan ajatuksista lukemastani haastattelusta (Elle Decoration UK 12/2012). Hän kertoi kuinka hän oli asuntoa sisustaessaan valinnut moderneja huonekaluja tasapainottamaan 1800-luvun vanhaa arkkitehtuuria, jotta yleisvaikutelma olisi ajan hengen mukainen. Asuessaan opiskeluaikoinaan Pariisissa, hän oli ihmetellyt sitä, kuinka ranskalaiset saivat pienet yksiötkin tuntumaan linnoilta. Hän oli tällöin oivaltanut, että antiikkikalusteiden käytöstä muuten modernissa sisustuksessa on kyse ennen kaikkea siitä tunnelmasta, mitä ne tuovat huoneeseen, kuin esineistä itsestään. Tästä inspiroituneena minäkin uskalsin ottaa antiikkiset kultapeilin ja -pöydän meidän modernisti rempattuun 50-luvun taloomme enkä voisi kuvitella niistä enää luopuvani.

Toki tällaisessa sekoitustyylissä on myös omat haasteensa. Jokin punainen lanka ja yhdistävä tekijä on hyvä löytää, sekä kiinnittää huomiota kalusteiden ja esineiden ryhmittelyyn. Vaikka eri asioita voikin yhdistää ilman sääntöjä, vaatii kokonaisuuden yhtenäisen ilmeen saavuttaminen vähän enemmän ponnisteluja ja riskejä, kuin silloin kun tyylilajeja on vähemmän. Toisaalta, jos tyylejä on vähemmän, riskinä on, että koti näyttää tylsältä ja hengettömältä. Stereotyyppiseltä asuntomessukodilta, ikään kuin suoraan huonekaluvalmistajan katalogista kopioidulta. Hyvin kärjistetysti siis.

Meidän oman kodin sisustusta on ohjannut useat perintönä saadut ja itse hankitut vanhat taulut, esineet ja kalusteet. Toisaalta vaakakupissa on ollut mieltymykseni moderniin ja selkeään designiin ja sen mukaiset hankinnat. Kolmantena on ollut 50-luvun talo aikakautensa ominaispiirteineen. Lisäksi vaikutteita ja esineitä on tarttunut mukaan matkoilta ja matkan varrelta. Näistä lähtökohdista on siis syntynyt sisustuksemme cocktail jossa hyvin toisistaankin poikkeavia elementtejä.

Totuuden nimissä on minulla ollut ajoittain tuskastumista kotini sisustuksen suhteen. Tällöin olen miettinyt, että olispa niin paljon helpompaa jos koti olisi vaikka tyylipuhdas moderni skandinaavinen koti. Toisaalta tämä miksaus on kai se, mikä tekee tästä parhaan ja viihtyisimmän kodin juuri itselle sekä ilmentää parhaiten omaa persoonaa.

Miten eri tyylejä yhdistellen voi saada harmonisen sisustuksen? Tässä on muutamia esimerkkejä kokonaisuutta yhdistävistä ja rauhoittavista tekijöistä:

 • Yhtenäinen, rauhallinen, raikas ja selkeä väripaletti
 • Ajattomat pintamateriaalit
 • Sama lattiamateriaali läpi asunnon
 • Saman henkiset ja väriset kiintokalusteet eri huoneissa
 • Joku muu yhtenäinen elementti läpi kodin. Esim. kulta ja messinki kuvan kodissa, tai vaikka viherkasvit.
Vaikka oman kotini tyyli onkin sekoitus, saan inspiraatiota myös kodeista, jotka poikkeavat tyylillisesti omasta kodistani, myös tyylipuhtaista moderneista skandinaavisista ja erityisesti tanskalaisista kodeista. Tykkään katsella ja ihastella asioita, jotka eivät omaan kotiin sopisikaan. Vertaus pukeutumisjuttuihin. Siitä huolimatta, että 60-luvun muoti on mielestäni aivan super ihastuttavaa, ei mieleeni tulisi siltikään pukeutua päästä varpaisiin siihen tyyliin. Paitsi ehkä teemabileissä. Mieluusti kuitenkin saatan pukeutua vaatteeseen, jossa on vaikutteita tältä aikakaudelta. Tai pitää jotain vanhaa korua tai asustetta päälläni osana kokonaisuutta.

Myöskin suunnitellessani sisustuksia toisille lähtökohtana on aina asiakkaan omat mieltymykset. Jos toiveena on tietty sisustustyyli ja tyylipuhdas kokonaisuus kunnioitan tietysti näitä toiveita. Mielenkiintoa ja elävyyttä voi silloin helposti tuoda muilla seikoilla. Esimerkiksi värien tai materiaalien kontrasteilla leikkien, sekä erilaisilla tekstuureilla, taiteella ja henkilökohtaisilla esineillä.

Tällaisia pohdintoja sisustamisesta tällä kertaa viikon alkuun. Mitä fiiliksiä eri sisustustyylien sekoittaminen sinussa herättää?


I love to mix different interior design styles in my own home. The apartment in the pictures belongs to Nina Bergsten and is located in Malmö, Sweden. This interior has made a huge impression on me. When seeing it for the first time years ago, I realized how the rules in interior design are made to be broken. This home proves that it is totally ok to mix styles, old and new, Ikea and antique and still create a harmonious and relaxing environment. On the other hand, I also find inspiration from homes that follow purely a chosen style, even when it is very different from mine. Luckily there is room for different styles and tastes, otherwise life would be quite boring, I think.

Photos via Residence Magazine

Kommentit (4)

 1. Anonymous

  Meidän koti on myös eri sisustustyylien sulatusuuni, ja juuri se tekee kodistamme meidännäköisen ja persoonallisen. Kuvia osoitteessa: http://www.kaikilleaisteille.blogspot.fi 🙂 Todella tyylikäs blogi G!
  -terhi-

  • coffeetablediary

   Kiitos Terhi, kiva kun jätit kommentin! 🙂 Teillä onkin ihania personnallisia juttuja sisustuksessa ja hienoja vanhoja kalusteita, mitä olet kunnostanut. Vielä kun itsekin olisin niin näppärä käsistäni… 😉 t. Kunnostusta kaipaavan divaanin omistaja.

 2. Magnolia byMia

  Minä kuulun ehdottomasti jälkimmäiseen! Vaikka tietyt peruselementit pysyvät mukana, vaihtelen ja sekoittelen mielelläni usein eri tyylejä. Olen jo pohtinut ainakin viisi eri tyylikokonaisuutta uuteen asuntoon, katsotaan mihin lopuksi päädyn 😉

  • coffeetablediary

   Kuulostaa ihanalta nuo useat vaihtoehdot uuteen asuntoosi! Tuo on ehkä paras vaihe, kun kaikki on vielä mahdollista eikä mitään ole lyöty vielä lukkoon.. Tsemppiä päätöksiin! 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *