Blogit
Coffee Table Diary

Sisustusvinkit: Kodin valaistus

innolux-kupoli-blogi-2

Kaupallinen yhteistyö: Innolux

Syksyllä ja talvella valaisinten tärkeyden muistaa taas. Pimeimpiä aikoja eläessä on onnekas, jos ehtii nähdä päivän valon joka päivä, saati jos pystyy vielä toimimaan edes hetken ilman lisävalaistusta. Innolux kuuluu ehdottomasti kotimaisten valaisinmerkkien suosikkeihini ja alan parhaisiin, mitä tulee designiin ja valaisinten teknisiin ominaisuuksiin. Merkiltä löytyy moderneja uutuusmalleja, kuten aimmin täälläkin vilahtanut veikeä Beagle, mutta myös klassikkoja vuosikymmenten takaa.

Oheisissa kuvissa näkyy Innoluxin ehdoton lempparini Yki Nummen 1960-luvulla suunnittelema Kupoli kolmeen eri tilaan stailattuna meillä kotona. Valaistus on laaja, eikä ihan helppo, mutta sitäkin tärkeämpi aihe kotia sisustaessa. Harvalla asialla voi niin helposti luoda viihtyisyyttä, tai toisaalta pilata tunnelma, kuin valaistuksen avulla. Ohessa ensimmäinen osa sisustusvinkkejä valaisinten hankintaan liittyen.

innolux-kupoli-blogi

Enemmän on enemmän

Valaisinten suhteen määrällä on väliä. Tuskin on olemassa yhtään oleskelutilaa, jossa yksi valaisin riittäisi tekemään kaiken, sen mihin valaistusta tarvitaan. Huonoin mahdollinen tapa valaistuksen suhteen on hankkia yksi tehokas kattovalaisin koko olohuonetta valaisemaan. Vaikutelma on vähän sama kuin yökerhossa valomerkin jälkeen. Kattovalaisinta ei välttämättä edes jokaiseen huoneeseen tarvita, vaikka siivotessa siitä onkin hyötyä.

Paljon parempi vaihtoehto on hankkia useita valaisuteholtaan pienempiä ja eri tehoisia valaisimia, ja ripotella niitä ympäri tilaa usealle eri korkeudelle. Niin syntyy kutsuva ja ystävällinen tunnelma, ja valon kokonaismäärää on helpompi säädellä tilanteen mukaan.

Laskin juuri, että meiltä löytyy kotoa käytöstä jopa yli kaksikymmentä eri valaisinta pois lukien kattoon upotetut spotit. Silti jotkut tilat kaipaisivat vielä lisää valonlähteitä, eikä fiilis ole yhtään lamppukauppamainen vaikka määrä kuulostaa äkkiseltään isolta.

innolux-kupoli-blogi-4

Valaisinten eri tehtävät

Ulkonäkö on monelle sisustajalle ymmärrettävän tärkeä kriteeri valaisinta hankittaessa. Onnistunut valaistus huomioi kuitenkin valaisimen ominaisuudet ja sovittaa ne kaivattuihin käyttötarkoituksiin. Työskentelyvalolta vaaditaan enemmän tehoja, lukuvalaisimen on syytä valaista riittävästi ja olla kohdennettavissa kirjan suuntaan. Tunnelmavalaistus puolestaan ei saa olla häikäisevä. Yleisvalaistus on hyvä perusvalaistus kodille ja ns. tausta, jonka päälle rakentaa tunnelma- ja työskentelyvalaistusta.

Innoluxin valaisimet ovat todella nerokkaasti suunniteltu. Esimerkiksi Katariina Nuutisen suunnittelema Candeo toimii joko kirkasvalolaitteena, tai tunnelmallinen design-valaisin toimintoa itse helposti vaihtamalla. Sama idea on Harri Koskisen suunnittelemassa uudessa  Valovoima LED-valaisimessa, joka on kaunis ja kätevä työpöydän valaisin kirkasvalolaitteella sekä himmentimellä varustettuna.

innolux-kupoli-blogi-3

Muista himmentimet

Himmennin on todella kätevä apu sopivan valaistuksen tason säätelyssä. Osassa irtovalaisimista löytyy himmennysmahdollisuus jo valmiina, kun taas kiinteisiin valaisimiin se on asennettavissa. Nykyisin asennus onnistuu jopa jäkikäteen ilman muutoksia sähkövetoihin. Meillä kotona himmentimet on kytketty joka huoneen kattovalaisimiin, joista eniten käytössä on keittiön spotit ja ruokailutilan riippuvalaisimet.

innolux-kupoli-blogi-6

Monikäyttöiset pöytävalaisimet

Irtovalaisimista pöytävalaisimet ovat suosikkejani niiden monipuolisuuden takia. Tykkään vaihdella kodin sisustusta kalusteiden ja valaisinten paikkaa vaihtelemalla. Pöytävalaisimet löytävät helposti paikan kodin tasoilta ja hyllyiltä kokonsa puolesta. Esimerkiksi kuvien Kupoli-pöytävalaisin toimii tosi kauniisti niin makuuhuoneessa yöpöydän valaisimena, olohuoneen sivupöydällä kuin työpisteen yleisvalona. Remontin yhteydessä kannattaakin miettiä pistorasioiden paikat myös valaistustarpeiden näkökulmasta.

Kuin kodin korut

Rakastan valaisimia, enkä vähiten sen takia, kuinka upeaa muotoilua valaisinvalikoimissa on tarjolla. Kauniit käyttöesineet ja itseä puhutteleva design nostaa jokapäiväisen elämän laatua. Ajattelenkin valaisimien olevan kuin korut ja asusteet pukeutumisessa, sisustuksen herkkupaloja, joiden vaikutus kokonaisuuteen on merkittävä. Kupolissa selkeä muotokieli ihastuttaa suuresti, kuten myös jalan ja nupin messinki, jotka sopivat kauniisti valaisimen tyyliin.

Vaikka valaisimen tärkein tehtävä on valaista, myös ulkonäkö on tärkeä, sillä ovathan valaisimet nähtävillä myös silloin kun ne eivät ole päällä. Tyyliasoissa kannattaa luottaa omaan makuun, sillä sen suhteen ei ole oikeaa tai väärää. Itse suosin useimmiten moderneja design-klassikkovalaisimia, sillä niihin harvemmin kyllästyn. Päinvastoin, niiden kauneus usein tuntuu jopa lisääntyvän omissa silmissä ajan saatossa.

Toisaalta ihan jokainen valaisin ei voi olla huomiota herättävä wow-efektin herättävä design-esine yleisen harmonian takia, vaan joukkoa on tasapainottamassa useat vähäeleiset yksilöt. Tasapainon ansiosta näyttävämmät yksilöt korostuvat ja saavat ansaitsemansa huomion.

innolux-kupoli-blogi-5

Tässä muutamia vinkkejä valaistukseen liittyen, jotka kannattaa pitää mielessä kodin valaistusta miettiessä! Valaistus on laaja aihe, enkä ehtinyt edes mennä kelvineihin tai lumen-arvoihin tässä postauksessa – ehkäpä seuraavalla kerralla sananen niistäkin. Kannattaa myös ehdottomasti hyödyntää asiantuntijoiden apua valaistusasioissa!

Millaisia valaisimia te suositte? Entä onko jokin yksittäinen valaisin ehdoton suosikkisi?

Lighting can either create or break the home’s atmosphere. Innolux has the widest and the highest quality lighting assortment from the Finnish brands. They have both very contemporary models as well as design classics such as Kupoli (by Yki Nummi) in the pictures designed in 1960s, one of my all time favorites.

Kommentit (9)

 1. Hanna L

  Parikymmentä valaisinta omakotitalossa ei kuulosta paljolle. Meillä on uudessa kodissamme olohuoneessa (sis. ruokailutilan) 7 lamppua + siivousvaloksi sopivat halogeenispottilamppu. Ja kuten sanot, vaikutelma ei ole kuin lamppukaupassa vaan kodikas ja lämmin. Olohuoneen valaistus olikin puolisoni lempilapsi. Kannatti panostaa.

  • coffeetablediary

   Kuulostaa hyvältä olohuoneenne valaistus! Toivottavasti päästään pian kylään 🙂

 2. Maria

  Jo kotoa löytyvistä valaisimista suosikkini on Harri Koskisen Lantern (valkoinen, 600 mm). Myös Petri Vainion / Doctor Designin Vuolle-valaisin on todella mieleinen. Haluaisin myös Helmat-valaisimen olohuoneeseen.
  Seuraavaksi olisi hankintalistalla kuitenkin eteisaulaan valaisin – aula on n. 5,5 m korkeaa tilaa, ja valaisin näkyy myös avoportaikosta sivusuunnasta ja yläkerrasta ylhäältäpäin. Näin ollen valaisimen tulisi olla kaunis / kiinnostava joka suunnasta. Aulatilassa on myös korkea ikkuna, josta valaisin tulee näkymään ulos. Toistaiseksi olen miettinyt Moooin Random light -valaisinta tai Poulsenin Patera-valaisinta. Tuleeko sinulle mieleen joku muu hyvä vaihtoehto? (Kotimme on moderni kivitalo.)

  • coffeetablediary

   Hei Maria! Lantern on todella kaunis, samoin Vuolle! Mieleen tuleeekana Flosin valaisimet, merkillä upeita isoja riippuvalaisimia! Tosi kauniita myös nuo ehdottomasi. 🙂

 3. Anni

  Kupoli on kyllä todella kaunis! Meillä on talonrakennus menossa ja juuri sähkösuunnitelmia tehtyämme, on päässä tullut pyöriteltyä aika paljon näitä asioita. RAKASTAN (design)valaisimia ja tästä syystä meille tuleekin enemmän ihan paikkoja lampuille, sen sijaan että esimerkiksi käytävä olisi valaistu upotetuin ledein.
  Aallon mehiläispesä, Yrjö Harsian Taifuuni, Poulsenin PH5 ja Juho Pasilan Pasila ovat nyt ehkä ne ykköset, joista haaveilen. Taifuuni meillä tosin on jo, ja ainakin Pasilat on tulossa varmaan tulevaan makuuhuoneeseemme uudessa kodissa.

  • coffeetablediary

   Hei Anni! Ihana kuulla lempparivalaisimistasi 🙂 Kauniita ovat! Olen itsekin ehdottomasti ennemmin irto kuin kiinteiden valaisinten suosija, eniten harmittaa parit kattoonupotetut spotit kotona, jotka jälkeen päin ajateltuna olisin ehdottomasti korvannut kauniilla irtovalaisimilla. Voimia rakennusprojektiinne ja iloista alkutalvea! <3

 4. Katja

  Valaistus on mielenkiintoinen maailma, ja meidän pimeässä maassa ehdoton 🙂 Hyväkin sisustus menee hukkaan, jos sitä ei nää…Mä suosin kaikenlaisia valaisimia, pääasia että se
  a) sopii sisustuksen tyyliin b) valaisee tarkoituksenmukaisesti kyseistä tilaa…ja se polttimo on yhtä tärkeä kuin itse kuori, eli valaisin. Valkokupuiset valaisimet näyttävät tunkkaisilta, jos niihin laittaa 2700 K polttimon…ja taas vastavasti jokin rustiikkinen tunnelmavalaisin, näyttää liian kirkkaalta, jos siihen laittaa valkoista valoa antavat polttimon…jne…laaja aihe tosiaan 🙂

  • coffeetablediary

   Heippa Katja! Tosi hyvin kiteytetty ja hyviä pointteja toit esille, kiitos niistä! 🙂 Lämpötila tosiaan pitää valita myös valaisimen tyyliin sopivaksi ja sävyn vaikutus tunnelmaan on huomattava. Itse koen usein valkoisemmat valot kotioloissa kolkoiksi, eikä vaikka halogeenien ’kellertävyys’ itseäni häiritsi, vaan koen lämpimän valon kodikkaana. Valoa alkutalveesi! 🙂

 5. Coffee Table Diary 2016 Parhaat sisustushankinnat kotiin

  […] Kupoli, joka on todellinen klassikko 60-luvulta. Mallailin valaisinta eri tiloihin listatessani vinkkejä kodinvalaistukseen, mutta pisimmän korren vei makuuhuoneen […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *