Coffee Table Diary
Coffee Table Diary

Sisustusvinkit: Sängynpäädyn ja helmalakanan valinta

matri_by_fennobed_slim_alaska_web

Yhteistyö: Matri

Viikonloppuisin pitkään nukkuminen, aamiaisen syöminen ja sängyssä loikoilu (mieluiten hyvässä seurassa) on elämässä ihanimpia asioita, joita tiedän. Makuuhuone onkin kodin tärkeimpiä huoneita, ellei jopa tärkein  – vaikuttaahan lepo ratkaisevasti hyvinvointiimme.

Kuten aiemmin kerroin, makuuhuoneemme saa pian aivan uuden ilmeen, kun seinä maalataan ja vanha runkopatjasänky täydentyy sängynpäädyllä sekä uudella helmalakanalla. Ehdottomasti laajin ja laadukkain valikoima kyseisten osalta löytyy suomalais-saksalaiselta Matrilta, jonka valikoimista olen uuden sängynpäädyn ja helmalakanan valinnut. Ja miten tyylikkääksi vuoteen saa vain nämä kaksi asiaa vaihtamalla käden käänteessä! Koska vaihtoehtoja sängynpäädyissä ja helmalakanoissa on tarjolla, ohessa 5 vinkkiä onnistuneeseen valintaan.

Oheisiin Matrin kuviin voisin hautautua vaikka loppupäiväksi, sen verran unenomaisia kuvia ja kutsuvia petejä niissä näkyy!  Vaikka sängyn uusiminen ei olisi ajankohtainen asia, kuvien stailauksiin kannattaa kiinnittää huomiota. Niistä voi poimia ihania pieniä ideoita makuuhuoneen sisustamiseen, sekä erilaisten tunnelmien luomiseen.

matri_looks_2

1. Huomioi mittasuhteet

Sängynpäätyjä on monen kokoisia. Sopiva korkeus riippuu runkopatjan korkeudesta, huoneen mittasuhteista sekä toiveista sängyn ilmeen suhteen. Jenkkisänky vaatii korkeampaa päätyä ja ilmeestä tulee dramaattisempi. Hillitympi ja skandinaavisempi ilme syntyy matalalla virtaviivaisella päädyllä. Matrin sängynpäätyjen korkeus vaihtelee 95 ja 150 cm välillä, joten valinnanvaraa riittää.

matri-3-blogi

Myös sängynpäätyjen paksuus vaihtelee suuresti. Matrin ohuin sängynpääty ’Slim’ on vain 3 cm ohut, merkin muiden mallien ollessa 8-12 cm paksuja. Tilavassa huoneessa on enemmän valinnan varaa, toisin kuin pienessä makuuhuoneessa, kuten meilllä, missä jokainen sentti on poissa huoneen tilavuudesta ja kulkutilasta. Niinpä olin superiloinen kun löysin Slim-sängynpäädyn, sillä en ollut aiemmin löytänyt vastaavaa muualta.

Useimmiten sängynpääty on saman levyinen kuin patjojen leveys. Jos tilaa makuuhuoneessa on oikein paljon, voi päädyn tilata Matrilta ekstraleveänä, siten että sängynpääty ulottuu jopa yöpöytien yli leveyssuunnassa ja muodostaa ikään kuin paneelin rajaamaan kokonaisuutta. Ylileveä pääty voi olla myös hieno sisustuksellinen elementti!

matri-blogi

2. Millainen tyyli miellyttää?

Sängynpäätyjen tyyleissäkin on, mistä valita. Klassisempaa ja runsaampaa ilmettä toivovat voivat valita napitetun tai ruuduilla koristetikatun mallin, kuten Matrin ’Classic’ tai ’Basic Plus’. Modernille sisustajalle sopii pelkistetympi malli, kuten ’Basic’ tai ’Slim’, jota kauniit kanttaukset reunoissa viimeistelevät.

Poikkeuksena muihin valmistajin verrattuna, koristeompeleita on saatavilla suurimpaan osaan Matrin sängynpäädyistä, ja vaihtoehtoja niissä on peräti kuusi! Mielestäni hieno lisäominaisuus, joka mahdollistaa persoonallisen ja viimeistellyn ilmeen päätyyn, joka on aina mittatilaustyönä tehty.

matri_vuoteenpaadyt_7

3. Kiinteä- vai irtoverhoilu?

Huomionarvoista on myös tehdä valinta irtoverhoilun ja kiinteän verhoilun välillä.  Useimmiten sängynpäätyjen verhoilut ovat kiinteitä. Onneksi irtopäällysiäkin on saatavilla, sellainen on astetta huolettomampi käytössä, kun kankaan voi irrottaa ja pesettää tarpeen tullen. Parivuoteen päätyä kun ei ihan helposti saa pesulaan kiikutettua.

Valitsemassani Matrin ’Slim’ sängynpäädyssä on irtoverhoilu ja siihen valitsemani 100% pellavakankaan Lino voi pestä itse pesukoneessa. Kangas on kutistettu etukäteen, joten ei pelkoa, että takaisin asettaminen ei onnistuisi. Todella ihana ominaisuus! Tämä on nappivalinta niille, jotka suosivat irtoverhoilua muissakin kalusteissa, kuten sohvissa. Niinpä aamiaista ja kahvia voi huoletta nauttia sängyssä jatkossakin, ja sängyn freessata muutenkin sängynpäätyä myöten aika ajoin. 

matri_helmalakanat_3

4. Helmalakanan valinta

’Helmalakana on puolet tyylistä’ sanotaan Matrin sivuilla, eikä lainkaan vähäpätöinen seikka vuoteen ja makuuhuoneen ilmeen kannalta. Siistin ja tyylikkään helmalakanan valinta on aiemmin aiheuttanut minulle harmaita hiuksia. Vaihtoehdot kauppojen hyllyillä on todella vähäisiä värien ja kankaiden suhteen. Meillä on tähän asti ollut henkkamaukan puuvillainen helmalakana, joka on kulahtanut pesussa eikä enää oikein istu kauniisti reunoista, petauspatjan ja lakanan valuessa jatkuvasti pois paikoiltaan. Niinpä päivitys laadukkaampaan on todella suuri parannus nykyiseen! Parivuoteen helmalakanaan menee paljon kangasta ja hyvälaatuinen kangas on arvokasta, joten halvalla harvoin hyvää saa.

Matrin helmalakanoita saa neljässä eri kangasvaihtoehdossa ja sävyvaihtoehtoja on jokaisen makuun. Helmalakana tehdään aina mittojen mukaan asiakkaan sängyn korkuiseksi. Niinpä helmalakanan yhteensovittaminen vuoteenpäädyn, petivaatteiden ja makuuhuoneen muun sisustamisen kanssa on helppoa.

Helmalakanoita on Matrilla peräti viittä eri mallia! Nerokkaan tuotesuunnittelun ansioista helmalakanoissa on liukuesteet, joiden ansiosta petauspatja pysyy paremmin paikoillaan.

matri_helmalakanat_1

Helmalakanaksi meille tulee malli ’Full skirt’ samassa Lino-pellavakankaassa kuin sängynpäätymme. Näin kokonaisuudesta tulee täysin eheä. Helmalakana kannattaakin pitää mielessä jo sängynpäätyä valittaessa, saako siihen riittävän sopivaa helmalakanaa, vai haluaako molemmat samasta kankaasta? Mielestäni sama kangas molemmissa on ehdottomasti selkein vaihtoehto, vaikka kontrastikin saattaa joissain tapauksissa toimia.

5. Värillä on väliä

Värivaihtoehtoja sängynpäädyissä ja helmalakanoissa on useita kymmeniä. Miten herkullisilta näyttääkään kuvien pinkki tai syvän sininen vuode? Entäpä lapsen huoneessa iloinen keltainen sänky? Neutraaleistakin sävyistä on mistä valita, sellainen miellyttää varmasti useimpia eniten. Kuten sisustajat tietävät on harmaita ja harmaita, ja vivahteilla on väliä.

Toisaalta sängynpäädyn verhoilun ja helmalakanan ollessa vaihdettavissa, miksei kotona voisi olla muutamia eri päällysiä, joiden välillä vaihdella? Kesä- ja talvipäälliset sänkyyn? Ihana ajatus minusta ja sopii etenkin kaltaisilleni, jotka suosivat valkoisia lakanoita vuoden ympäri. Miten erilaiselta neutraalin vaalea makuuhuone näyttääkään samojen valkoisten lakanoiden kanssa, jos sänky on puuterisen vaaleanpunainen, tai tumman harmaa?

matri-20160528-web

matri_looks_1_lasten

Mikä Matri?

Loppuun vielä sanan Matrista, jonka maailmaan ja ihmisiin on ollut ilo päästä tutustumaan. Ensimmäistä kertaa bongasin Matrin sisustuslehden sivuilta viime vuonna, mutta paremmin havahduin yrityksen olemassa oloon vasta tämän syksyn Habitaressa. Mietin kuinka minulla on mennyt näin inspiroiva tuotemerkki aiemmin ohi, kunnes kuulin, että tämä suomalais-saksalainen perheyritys on vasta hiljattain rantautunut Suomeen. Kävin juttelemassa Matrin inspiroivassa Kapteeninkadun myymälässä Helsingin Ullanlinnassa yrityksen suunnittelijan ja omistajaperheeseen kuuluvan Elli Lehnhoffin kanssa valitessani uutta sängynpäätyäni.

Myymälän ovessa huomio kiinnittyy listaan Euroopan kaupunkeja, joissa Matrilla on jo myymälät. Hämmästelin asiaa ja sain kuulla, että Matrilla on jo peräti 23 liikettä kuudessa eri maassa, mukaan lukien tämä Helsingin myymälä.

matri-2-blogi

Matri on alun alkaen perustettu 1986 Perniössä, jolloin valikoima keskittyi muihinkin kalusteisiin. Toimintaan tuli pieni tauko 2000-luvun alussa yrityksen perustaneen Lehtosen perheen vanhempien muuttaessa Espanjaan – vain todetakseen paikallisissa sängyissä olevan toivomisen varaa, mikä toimi kipinänä yrityksen uudella aikakaudelle.

Samoihin aikoihin Matrin mukana kasvanut ja muotoilijaksi opiskeleva tytär Elli oli Saksassa opiskeluvaihdossa. Siellä hän tapasi puolisonsa Andreas Lehnhoffin. Nuori muotoilijapariskunta lähti toteuttamaan visioitaan ja tuotesuunnittelun lisäksi rakentamaan yrityksen liiketoimintaa Saksassa ja Euroopassa. Siellä Matri tunnetaan nimellä Fennobed lukuisine myymälöineen.

Mahdollisuudet Euroopan valloitukselle tuo yrityksen Viroon perustama sänkytehdas. Tuotannon pitäminen lähellä ja täysin omissa käsissä ketterästi onkin tärkeä asia Matrille, joka panostaa korkeaan laatuun ja käyttää vain sertifioituja materiaaleja.

matri_by_fennobed_stella_piping

2013 oli Matrin kotiinpaluun aika. Ensimmäinen Fennobed-myymälä avattiin Espoon Suomenojalle, jota seurasi Helsingin Kapteeninkadun Matri-myymälän avaus viime vuonna. Matrin myymälöistä löytyy inspiraation lisäksi myös vuodevaatteita ja tietysti valtavasti asiantuntemusta sängynvalintaan, sekä somistamiseen liittyen, eli kannattaa ehdottomasti vierailla paikan päällä.

2016 Habitaressakin upeasti esillä ollut ja paljon ihastusta mediassa herättänyt tyylikäs visuaalinen ilme on rakentunut yhdessä Agency Leroyn kanssa, ja messuosaston stailauksesta vastasi Susanna Vento. Viimeisimpänä käänteenä Matrilla oli todella kauniisti toteutettu pop-up myymälä Artekin päämyymälässä ja suurella kiinnostuksella odotan, mihin Matrin tarina jatkuu seuraavaksi. Todella inspiroiva brändi ja tuotevalikoima mielestäni yrityksellä, joka ymmärtää poikkeuksellisen paljon visuaalisuuden päälle tuotteiden korkean laadun lisäksi!

matri_looks_12

Matriin tutustuttuani melkein harmittaa, että sängyn vaihto kokonaisuudessaan ei ole ajankohtainen olemassa olevien patjojen palvellessa vielä pitkään. Onneksi kuitenkin sänkymme saa pian aivan uuden ulkomuodon, joten seuraavaksi kirjoitankin aiheesta ja esittelen makuuhuoneemme päivityksen, kun sängynpääty ja helmalakana ovat meille kotiutuneet.

Toivottavasti näistä vinkeistä on hyötyä uutta sängynpäätyä, tai makuuhuoneen ilmeen päivitystä harkitseville.

Millaisen sängynpäädyn sinä valitsisit lukuisista vaihtoehdoista?

Matri by Fennobed is one of the most inspiring and impressing brands I have recently got to know. The Finnish-German family owned company has 23 stores in 6 different countries around Europe. The assortment consists of the highest quality beds as well as super stylish highly configurable bed heads and skirts. Our bedrooms will soon have a new look with a new bed head and bed skirt from Matri – cannot wait to introduce you the outcome.

Pictures: Matri

Kommentit (8)

 1. Liisa

  Hei!
  Kuukaudenpäivät nyt nukuttu Matrin sängyssä.Olen tosi tyytyväinen,
  sänky on ihana ja palvelu erinomainen. Toiveissa vielä joskus heidän
  kauniit yöpöydät..

  • coffeetablediary

   Hei Liisa! Voi kun kiva kuulla, että Matrin sänky käytössäsi hyväksi todettu. <3 Kiinnitin myös huomiota merkin kalusteisiin Habitaressa ja myymälässä – yöpöydät olisivat varmasti ihana täydennys vuoteesi kaveriksi! Mukavaa talvista viikkoa sinulle!

 2. Ann

  Inspiroiva brändi <3 Kiva kun teit jutun aiheesta, sängynpääty- ja helmalakanahankinnat kun ei ihan helpoimmasta päästä. Täytyykin käydä tuolla Matrin myymälässä ihastelemassa.

  • coffeetablediary

   Niin on, tällaisia brändejä maamme kaipaisi enemmänkin! <3 Suosittelen visiittiä, myymälä on tosi seesteinen ja viehättävä kaari-ikkunoineen ja tuotteiden ominaisuudet sekä upean laadun näkee parhaiten livenä. Kiva kun kommentoit ja mukavaa viikonloppua Ann! 🙂

 3. Maria

  Hyvä kirjoitus! Omassa kodissa sängynpäädynhankinta myös ajankohtaista. Onko tämä Matri siis sama kuin Fennobed? Meillä on Fennobedin sängyt, jotka tilasimme aikanaan Saksassa asuessamme. Sieltä oli tosi vaikea löytää runkopatjasänkyjä; Fennobedin sänkyihin olemme olleet tosi tyytyväisiä.

  • coffeetablediary

   Sama yritys, Matri by Fennobed! Saksassa tosiaan tunnetaan nimellä Fennobed, jonka mukaan myymälätkinnimetty, kun taas Suomessa käytetään ensisijaisesti Matri-nimeä. Mahtavaa kuulla, että olette olleet merkin sänkyihi tyytyväisiä. Kätevä tosiaan kun ilmettä voi uudistaa päädyn avulla, kannattaa käydä myymälässä tutustumassa malleihin livenä, vaikka nettisivutkin ovat oikein toimivat ja inspiroivat. Mukava jos kirjoituksesta oli hyötyä. Iloista viikonloppua! 🙂

 4. Pellavainen sängynpääty ja helmalakana Matri – Meillä Kotona -blogit

  […] kävin läpi, mitä asioita kannattaa ottaa huomioon sängynpäätyä ja helmalakanaa valitessa. Pienehkön makuuhuoneemme pituus ei olisi sallinut paksua sängynpäätyä, joten kolmen sentin […]

 5. Sängynpääty – Matri by Fennobed – Homevialaura

  […] harkitsijoille suosittelen lämpimästi Coffee table diaryn asiantuntevaa kirjoitusta sängynpäädyn valitsemisesta. Itse kävin tutustumassa Matrin tuotteisiin Helsingin kivijalkaliikkeessä Kapteeninkadulla, myös […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *