Blogit
Coffee Table Diary

Pioneja ja puutarhamietteitä

Coffee Table DiaryCoffee Table Diary

Vielä pari pionikuvaa kesäkuun viimeisen päivän kunniaksi ja ajatuksia takapihalle tulevista kasveista. Kukka- ja puutarhajutut ovat olleet viime aikoina kovasti mielessäni, paljon enemmän kuin kodin sisustusasiat. Kesäkuussa mietin usein, miten ihania vaalenpunaisia kukkia puutarhassani kasvaa. Pioneja, vaikkakin pieniä vielä, erikoisempia vaaleanpunaisia iriksiä ja herkkää varjorikkoa. Vaikka takapihamme on lähinnä terassia, nurmikkoa, kalliota, sekä metsikköä, tulee sinnekin ainakin yksi kukkapenkki. Ei kymmeniä lajikkeita kuten etupihallamme on, muuan saa riittää.

Terassin ja kallion välissä olevaan aurinkoiseen kohtaan ajattelin tehdä kunnon pionipenkin, sillä etupihalla pionit ova pienissä ryhmässä muiden perennojen lomassa. Lajikkeista mietinnässä ovat haalean vaaleanpuneiset tai lähes valkoiset lajikkeet ’Shirley Temple’ tai ’Jalkavaimo nousee kylvystä’. Huikeita nimiä! Onko teillä suosituksia tai kokemuksia pioneista?

Coffee Table Diary

Terassin vierustalle juuri kylvetyn nurmikon keskelle istutettiin pilvikirsikka eli koristekirsikkapuu. Sen tehtävä on pihan kaunistamisen ohessa tarjota näköestettä hieman ylempänä sijaitsevan naapuritalon edessä makuuhuoneen ikkunasta katsottaessa. Mieluiten olisin ottanut kukkien ulkonäen puolesta valkoisen koristekirsikan nimeltä ’Schalinin kirsikka’, mutta alue on puolivarjossa, joten pilvikirsikka sopii siihen paremmin. Lajin pitäisi olla varma ja nopeasti kasvava, mikä on hyvä näkösuojaa ajatellen. Odotan niin hetkeä kun näen kirsikan kukat sängyssä maatessani!

Coffee Table Diary

Vieraillessani puutarhakaupassa pilvikirsikkaa ostamassa vastaan tuli neidonhiuspuu, johon rakastuin oitis. Tuo äärimmäisen lumoava esihistoriallinen kasvi viuhkamaisine lehtineen houkuttelisi suuresti. Oikeasti kyseessä on havupuu, mikä lisää kiinnostavuutta entisestään. Vähän kuitenkin pelkään ettei se menestyisi, jos en muistaisi suojata sitä talveksi. Toisaalta kokeilematta ei tiedä. Toinen kiinnostava puu, jonka bongasin samalla reissulla on sateenvarjomagnolia, joka on todella viidakkomainen suurine lehtineen. Tosin luettuani kasvin kuvauksesta maininnan kauniista, mutta epämiellyttävän hajuisista kukista, innostukseni hieman latistui. Jostain syystä vähän harvinaisemmat lajit kiehtovat minua usein.

Kasveissa ja kukissa vasta riittää opittavaa ja ihmeteltävää, ihan oma maailmansa! Minkälaisista kasveista te olette innostuneet viime aikoina?

Peony pictures for the last day of June and some thoughts about garden flowers.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *