Blogit
Coffee Table Diary

Terassilta terveisiä! Pihan kuulumisia ja suunnitelmia

Terassin kuulumisia 2017-20

Vihdoin terassi- ja pihajuttujen pariin! Ne ovat vallan unohtuneet tänä kesänä, joten tässä kuulumisia vähän laajemmin yhdellä kertaa. Mukana kuva terassin tämän vuoden ilmeestä, kivipuroprojektistani ja istutussuunnitelmistakin. Sisustuksesta ja kokemuksia terassikalusteistamme tulossa erikseen piakkoin. Onneksi ihania aurinkopäiviäkin on sopinut loman joukkoon, joten terassista on myös oikeasti päässyt nauttimaan viime viikkoina. Lomalla on myös ehtinyt puuhata ja somistaa, jonka ansiosta terassilla ja takapihalla viihtyy taas.

Kuvissa siis takapihamme, jonne rakennutimme vuosi sitten terassin Siperian lehtikuusesta. Terassilauta on harmaantunut luonnollisen kauniisti, kuten toivoimmekin. Ainoastaan talon seinustan vierellä katon lipan allaolevat puut ovat vielä harmaantumatta, sillä ne eivät kastu sateessa eikä aurinkokaan lautoihin juuri paista. Ajan kanssa tuo sävyero toivottavasti hiljalleen tasoittuu. Tikkuja terassista ei juuri ole irronnut, mutta keväällä puu hilseili jonkun verran.

Viime kesänä maalasimme vanhan aidan mattamustaksi. Sävyn muutos ruskeasta skarpimmaksi miellyttää edelleen, musta tuo rauhallisen taustan pihalle ja raikastaa myös samean sävyistä vanhaa rapattua talomme. Talon julkisivun raikastus ja uusi sävy rappauksen myötä on myös onneksi tulevaisuudessa edessä – sitä odotellessa!

Terassin kuulumisia 2017-6

Pihamme jakaantuu ikään kuin kolmeen osaan. Monille perennapenkeille omistetun etupihan puistomaisen puutarhan vastapainoksi toivoimme helppohoitoisen ja simppelin takapihan. Takapiha puolestaan johtaa alapihalle, joka vielä on pöheikköä. Sinne puolestaan rakennetaan lähivuosina puutarhaa, hedelmäpuita sekä marjapensaita. Ehkä myös autokatos ja varasto, toinen terassi, kasvihuone, grillikatos tai leikkimökki jollain aikataululla.

Terassin kuulumisia 2017-10

Koska takapihalla on luonnostaan kalliota ja metsikköä, toive helppohoitoisesta pihasta oli suhteellisen helppo toteuttaa. Kalliota on kaivettu lisää esiin ja montut täytin Kivikoplasta saaduilla kivillä, sillä toiveissa oli japanilaishenkinen kivipuro kallion kaveriksi. Kivipuro on kaunis ja helppohoitoinen vaihtoehto kallion koloja täyttämään, jolloin niihin kasaantuva sadevesikään ei näy. Rikkaruohotkin pysyvät melko hyvin poissa, kun kallio on ensiksi putsattu mullasta, vaikka toki vähän hiekkaa kivien alle valuukin ja sen myötä joku satunnainen kasvi toisinaan nypitään pois kivien välistä.

Kiviä oli mukava asetella paikoilleen ja ne miellyttävät enemmän silmääni kuin perennapenkit tuossa kohdassa. Vielä yhden säkillisen taidan kiviä hankkia, jotta saan muotoiltua puron ääriviivoja vielä selkeämmiksi. Kivillä on helppo rajata myös kasvialuiden reunoja siistimmiksi.

Terassin kuulumisia 2017-16

Kallion vieressä ja terassin kylkeen on myös istutettu viime kesänä nurmikkoa. Nurmikko voi huonosti alkukesästä ja hetken harmittelin, miksi emme hankkineet tuuheampaa siirtonurmea. Onneksi apuun tuli blogin kautta testiin saamani GreenCaren nurmikonhoitotuotteet. Olemmekin hoitaneet onnistuneesti nurmikkoa GreenCare Nurmikkokalkilla, häätäneet sammalta SammalPois-lannoitteella, lannoittaneet Kevät & Kesä Plus -sekoitteella sekä paikanneet nurmikkoa Nurmikon paikkausseoksella.

Helpottuneena voin todeta, että nurmikkomme on alkanut virkistymään tällä cocktaililla, sillä nurmikon soisi muuten luonnollisessa tilassa olevassa puutarhassa asustavan ainoastaan tuuheana ja hyvinvoivana.

Terassin kuulumisia 2017-8

Kesäkukkina ruukuissa meillä on terassilla tänä vuonna oliivipuita Ikean terassikuvauksista lunastettuina alkukesästä sekä ihastuttava suklaakosmos. Pöydällä puolestaan ilahduttaa raikas valkoinen syysasteri. Niin ikään samoista kuvauksista hankitusta kasvatuslaatikossa ovat voineet hyvin niin salaatit kuin yrtitikin, joita on ollut kiva hyödyntää kesäisissä kokkailuissa. Pihasuunnitelmassa olisi paikka isoille kasvatuslaatikoille taka- ja alapihan väliseen rinteeseen, mutten ole varma tarvitsemmeko tätä enempää yrttejä ja salaatteja ainakaan – toki vihanneksia voisi olla kiva kasvattaa omassa puutarhassa. Terassinnurkassa puolestaan nököttää kuvissa perennapenkkiin päätyvät valkoiset kellokukat, jonka kapeaan tuuheaan lehdistöön ihastuin kukkien lisäksi.

Terassin kuulumisia 2017-18

Istutustöitä on vielä vähän suunnitteilla loppukesäksi. Monivuotisista suunnitelmissa oli tehdä istutusalue sohvan taakse terassin ja kallion väliin, jossa kasvaa nyt rikkaruohoja. Ajatuksissa oli laittaa siihen koristekastikkaa. Kuinka huvittavaa, tämän suunnitelman mietittyäni jokin kaunis kastikka oli mystisesti löytänyt tiensä lähistöllä olevaan vanhaan lilja- ja iirispenkkiin ja sopii siihen kuin nakutettu. Suunnitelma vielä erillisestä koristekastikkapenkistä saikin hyvän parin ja vahvistusta entisestään. Lisäksi nurmikkoaluetta on tarkoitus laajentaa viistosti takana häämöttävää mäntyä ja timanttituijaa kohden sekä kaivaa esiin rikkaruohojen peittämää kalliota laajemmalta aleelta nurmikkoalueeen jatkoa rajaamaan. Aidan reunus puolestaan voi jatkossakin olla rennosti luonnontilassa, ja osa kalliosta maksaruohon peitossa.

Lilja- ja iirispenkin jatkeeksi aidan viereen siirretään myös helminukkajäkkärä etupihan puutarhan perennapenkistä. Helminukkajäkkärä on todella voimakkaasti leviävä laji, jota en voi kokemukseni perusteella suositella perennapenkkiin. Leviäminen aidan reunaa pitkin pöheikköön ei puolestaan haittaa, sillä kasvi on kaunis sinänsä ja kauniis hersyvä sekä hurjan tuuhea. Sopii paremmin isommalle alueelle, missä se voi vapaasti levittäytyä.

Terassin kuulumisia 2017-5

Yksinäisen timanttituijan ja männyn kohdalle tulisi pari eri korkuista timanttituijaa kolmen tuijan ryhmäksi. Niin ja tuo hurjan korkea mänty pitäisi yläpäästä hajaoksien osalta trimmata (prioriteettilistan jäkipäässä tosin, miestä en uskalla päästää kiipeämään eli joku partio pitää siihenkin palkata)! Olen niin iloinen, kun meillä kasvaa omassa ja naapuruston tonteilla vanhoja komeita mäntyjä, jotka näyttävät ihanilta läpi vuoden. Samoin kallio on kaunis luonnonelementti (+ kallio talon takana lupaa hyvää fensghuita, kun selusta on suojattu ja taloa eivät tuulet heilauttele).

Samaan syssyyn takapihan toiseen laitaan, mustan säleikön ja metsikön väliin hiekkalaatikon taustalle tontin rajalle puolestaan tulisi kameliajasmike. Jasmikkeet ovat niin ihania, niitä olisi ihana saada ehkä myös alapihan puutarhaan. Etupihalle puolestaan samaiselle tontin rajalle tulisi vielä tänä kesänä kourallinen pallohortensioita sekä valkoisen syreenin viereen kadun reunaan pari uutta taimea tulevaisuuden syreeniaidanteeksi. Talomme pohjoispäädyn (säleikön takainen) metsätontti on tulossa jossain vaiheessa myyntiin, joten toiveissa on aloittaa jo kasvillisuuden lisäys muutoksia ajatellen ja harventuvaa näkymää kaunistamaan.

Terassin kuulumisia 2017-3

…Niin ja haaveilen kyllä edelleen lasiovesta makuuhuoneestamme suoraan terassille! Voisikohan se jotenkin onnistua vielä tänä kesänä. Jospa vain. Olisi niin ihana avata aamulla ovi makuuhuoneesti ja hipsiä aamutakissa terasille aamukahville. Aamuauringon ensimmäiset säteet paistavat, kuinkas muutenkaan kuin juuri suoraan idän puoleisen makuuhuoneemme edustalle.

Myös uusia pihavalaisimia on toiveissa joka puolelle taloa, liuskekiveystä talon edustan polkuihin ja aita etupihalle. Näistä suunnitelmista ja haaveistahan voisi kirjoittaa kirjan!  Kuten projektin alussa kanssamme pihasuunnitelmaa tehnyt maisema-arkkitehti sanoi reilu neljä vuotta sitten, tämän pihanne valmiiksi rakentaminen kannattaa ajatella sellaisena kymmenen vuoden projektina.( Ja päälle vielä vuodet, kun kasvit kasvavat ja kukoistavat.) Oikeassa taisi hän olla ja aikataulukin taitaa pitää, kun tarkemmin ajattelen!

Terassin kuulumisia 2017-21

Nautinnollisen hidas (lue: tuskaisen hidas, mutta kärsivällisyyttä kasvattava) projekti jollain tapaa tässä nopeasti liikkuvassa nykymaailmassa. Houkutteleva ajatus olla rakentamassa askel kerrallaan puutarhaa ja pihapiiriä, josta on toivottavasti iloa vielä vuosikymmeniksi eteenpäin.

Tällaisia kaikenkattavia pihakuulumisia tällä kertaa. Ensi kerralla siis jatketaan katsauksella terassin kalustukseen.

Aurinkoista heinäkuun lopun viikonloppua teille!

This is were we have spent ur vacation whenever weather allows. Our backyard’s garden and patio look in July 2017 in the pictures.

Kommentit (3)

 1. Paula

  Kiitos kesäkuvista. Tuo yksinkertaisuus on kaunista, kun löytyy kalliota, minkä ympärille suunnitella. Luulenpa, että kohta ette mökkiä kaipaakaan, paitsi satunnaisesti karkuun pihahommista
  Kaunis terassi ja kaikki. Tämä kesä Pirkanmaalla on ollut taas sitä tyypillistä tekstiilien edestakaisin raijaamista pitkin päivää. Miten saat nuo nopeasti suojaan, vai kestävätkö oikeesti istumisen heti sateen jälkeen?
  Onnea tuleville suunnitelmille. Hiljaa hyvä tulee,

  • coffeetablediary

   Kiva lukea kommenttisi Paula! Yksinkertaisuus viehättää omaankin silmään ja tosiaan kunhan piha tästä etenee, tuskin tosiaan mökkiä kaipaamme (ainakaan hetkeen): 🙂 Siksi juuri siirtolapuutarhamökki voisi olla realistsempi! Tuo tekstiilien raijaaminen on kyllä hiukan rasittavaa, nyt onneksi pari päivää pysyneet pehmusteet sohvalla putkeen. Mitä luksusta! Siiräämme tosiaan viereisen katoksen alle aina tunnollisesti jos vähänkin epäilystä sateesta, eipä siinä montaa minuuttia lopulta edes mene. Kiitos tsempistä ja aurinkoista viikonloppua!

 2. Modernit pihakalusteet ja kokemuksia mikrosementtipöydästä

  […] Pihakuulumisten ja -suunnitelmien jälkeen on vuorossa vilkaisu terassimme sisustukseen. Terassin kalustus on päivittynyt viime vuodesta ja ajattelin jakaa samalla kertaa kokemuksia ulkokalusteistamme, jotka koostuvat moderneista edullisista ja keskihintaisista vaihtoehdoista. […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *