Blogit
Coffee Table Diary

Miten otan sisustusvalokuvia? | Caffetteria in Rome

idkuva

Blogin myötä minusta on ollut mielenkiintoista lukea juttuja bloggaamiseen ja valokuvaukseen liittyen. Nämä aiheet nostavatkin välillä päätään sisustusblogeissa ja luen jutut aina kiinnostuneena. Vaikka jutut ovat useimmiten valokuvausharrastelijoiden, eikä ammattilaisvalokuvaajien kirjoittamia, opin kuitenkin usein jotain uutta tai innostun perehtymään johonkin asiaan, mihin itse en ole aiemmin kiinnittänyt huomioita. Valokuvauksessa, niin kuin kaikessa jämähtää helposti tiettyihin rutiineihin. Toisaalta jotain kehitystä tapahtuu kuin itsestään, kun paljon kuvaa. Tässä hieman juttua kalustostani, kuvaustavoistani, sekä kuvieni käsittelystä.

Kuvat ovat syyskuiselta Rooman matkalta viehättävästä kahvilasta, jonka terassilla nautimme raikkaat aperol spritzit ennen lounasta ja paria tuntia myöhemmin rankkasateen suojassa espressot. Mukaan lähti myös paikan omia tuoksukynttilöitä matkamuistoksi. Sisustus oli tosi tyylikäs ja hieno, Roomaan ja ajanhenkeen sopivalla tavalla. Oli marmoria, kultaa, kristallikruunuja ja samettia, eli varsin loistokas, mutta silti hyvällä maulla tehty interiööri.

Kamera ja varustus

Kuvaan Canon EOS 1200D -järjestelmäkameralla, joka on toistaiseksi ihan hyvin vastannut tarpeitani, vaikka edullisen sarjan yksilö onkin. Ennen blogin aloittamista pidin järkkärin käyttöä vaivalloisena sen suuren koon takia ja kuvasin pääosin iPhone 5:n kameralla tai pokkarilla, vaikka tykkäsinkin valokuvata. En myöskään hallinnut manuaaliasetuksia, joten kuvien onnistuminen oli arpapeliä. Kuvaan lähes aina kiinteän polttivälin 50mm f/1.8 -objektiivilla, mutta välillä myös rungon mukana tulleella zoom-objektiivillä. Hyvän jalustan hankinta on vääjäämättä edessä. Huomaan kuvieni laadun dramaattisen laskun pimenevien päivien myötä.

Muita vakiovarusteita minulla ei olekaan, mutta hankintalista niille on. Tarvitsisin hyvän jalustan lisäksi heijastimen ainakin. Haaveissa on myös vielä valovoimaisempi objektiivi. Olisi hyvä virittää järkkäri läppäriin ja katsoa jo kuvaushetkellä isommalta näytöltä tarkkuudet ym, koska virheet huomaa usein vasta jälkikäteen. Toki olisi mieletöntä hankkia joku päivä parempi kamerakin, mutta sitä ennen se suurin parannus kuviin tulee muun harjoittelun kautta.

Kuvaustavat

Otan nykyisin kuvia ainoastaan manuaaliasetuksilla, joten säädän aukon koon, ISO-arvon ja valotusajan. Yleensä pyrin kuvaamaan päivänvalossa, sillä luonnonvalon voittanutta ei tunnelman kannalta mielestäni ole. Olen oikeastaan aika kiitollinen tästä valokuvausharrastuksesta, sillä kiinnitän nykyisin ihan eri tavalla huomiota valoon ja tilojen valaistukseen. Niissä on huikeita eroja vuodenaikojen ja ihan päivienkin välillä. Rakastan valoa, ja monesti tietynlainen valo saakin valokuvausinspiraation heräämään. Yritän luoda tunnelmallisia kuvia ja hyödyntää luonnonvalon upeat nyanssit parhaani mukaan. Valitettavasti kuvausajan löytäminen juuri ihanteelliseen aikaan valon kannalta on usein hankalaa, ja monesti tingin vaikkapa lounaastani jos minulla on mahdollisuus kuvata hyvässä valossa ja vapaa hetki.

Otan kuvia tiloista usein aika matalalta ollessani polvillani lattialla. Mitä ihmeellisimpiin asentoihin ja paikkoihin huomaan meneväni tuon tuosta kamerani kanssa. Tuttu juttu käsittääkseni monille! Silmä ja fiilis kertovat toimiiko kuva vai ei sommitelmallisesti. Lähden vain kokeilemaan uutta kuvakulmaa kunnes palaset loksahtavat kohdilleen.

Stailaaminen 

Haluan omistaa blogini estetiikalle, sillä arjen sotkuja riittää katsottavaksi ihan riittämiin varmasti itse kullakin tykönään. Monesti kaverini ihmettelevät onko meillä aina niin siistiä kuin blogista saa kuvan. Ei todellakaan! Ainakin jotain järjestelyä valokuvaus useimmiten vaatii. Etenkin asetelmien kuvaaminen vaatii todella usein tavaroiden siirtelyä ja pientä viilaamista, tarpeen ymmärtää usein vasta kameran linssin kautta katsoessa. Haluaisin kuvieni näyttävän rennon luonnollisilta ja seesteisiltä, sekä elämänmakuisilta. Jujua ja mielenkiintoa pitää olla, kontrasteja ja dynamiikkaa, vaikka yleisilme olisi seesteinen.

Kiinnitän myös erittäin paljon stailauksiin huomiota blogien ja lehtien kuvia katsellessa. Kuvia katsellessa olen todella analyyttinen ja kiinnitän huomiota siihen, miksi joku kuva toimii ja ammennan ideoita muistiini. Niin blogia kuin sisustussuunnitelmiakin varten sekä tallennan suosikkikuviani itselleni, jotta voin palata niihin myöhemmin helposti. Stailaus on ihan oma taiteenlaji, jota haluan todella paljon tehdä ja oppia lisää. Tässä lajissa ruotsalaiset ovat ihan huikean hyviä ja ihailen maan stailistien työtä suuresti!

Kurssit

Olen käynyt muutamia valokuvauskursseja ennen blogin perustamista ja sen alkuaikoina. Kävin järjestelmäkameran manuaalitoimintoja käsittelevän kurssin, blogikuvauskurssin, ja sommittelukurssin sekä Raw-kuvien käsittelyn Photoshopin alkeet -kurssin. Todella hyödyllisiä kursseja jokainen näistä. Kansalaisopistojen tarjonta on onneksi todella tasokasta ja hyviä opettajia on saatavilla täällä päin Suomea. Kurssien parasta antia on tekniikan oppimisen lisäksi vuorovaikutus ja valokuvista keskustelu – mikä toimii ja miksi, miten kuva toimisi vielä paremmin jne. Todella hyödyllistä saada palautetta omaan kuvaukseen ja nähdä harjoitusten kautta, miten jokaisella on niin erilainen ilmaisullinen tyyli ja tapa työskennellä.

Kuvien käsittely

Käsittelen kuvani Photoshopissa lähes aina. Kuvaan nykyisin raw-formaatissa, jossa kuvien laatu on paras ja jatkokäsittelymahdollisuudet monipuolisimmat. Huono puoli formaatissa on kuvatiedostojen valtava koko, jolloin muistikortti ja tallennustila koneella täyttyvät nopeasti. Usein teen pientä hienosäätöä Photoshopin Camera Rawssa, ja sen jälkeen Photoshopissa, missä tallennan kuvat blogiin sopivassa koossa jpeg-muotoon. Olen viime kuukausina toisinaan opetellut käyttämään myös Lightroomia, missä kuvien käsittely ja tallentaminen massana on paljon nopeampaa. Lightroomia haluaisin opetella vielä paljon enemmän.

Usein lisään kuvien kirkkautta, säädän puhki palaneita kohtia sekä muita asetuksia tarpeen mukaan. Yleensä myös lasken kuvan värilämpötilaa ja -kylläisyyttä sekä suoristan kuvia ja säädän rajausta. Kuvien käsittely vie vielä todella paljon aikaa minulta, vaikka se onkin kiehtovaa. Tavoitteena on oppia vielä paljon lisää kuvien käsittelystä.

Mitä mieltä olette tämän tyyppisistä bloggaukseen ja valokuvaukseen liittyvistä postauksista silloin tällöin? Etenkin teiltä, jotka bloggaaatte, olisi kiva kuulla miten teidän kuvaustavat poikkeavat?

Leppoisaa sunnuntaita ja ihanaa isänpäivää kaikille isille!

A few shoots from our trip to Rome and a really nice cafeteria we randomly found, and some talk about how I photograph interiors (in Finnish only).

Kommentit (11)

  1. Bloggaaminen – Vinkkejä miten aloittaa sisustusblogi

    […] ottamisesta kirjoitin kerran ihan erikseen, jutun löydät täältä. Toki oppia on kertynyt tuonkin jälkeen reilusta, kun kokemusta on kertynyt niin asuntojen […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *