Blogit
Coffee Table Diary

Epätrendikäs sävyttämätön tammiparketti – miksi?

Tammi parketti rottinkituoli-1

Sananen tammiparketistamme, joka on ollut yksi parhaita päätöksiä materiaalivalinnoista. Aito puu on ihana lattiamateriaali, jonka lämmöstä saa nauttia joka päivä jalkojen alla. Myös luonnollinen sävyttämätön sävy tammiparketissa on edelleen kovin mieluinen, vaikkei ehkä helpoin sävy sisustuksessa tietyllä tapaa. Se tuo kuitenkin ihanaa lämpöä ja kodikkuutta muuten niukkasävyiseen kotiimme, vaikka välillä mietinkin olisiko jokin hieman vaaleampi lakkaus ollut parempi.

Toisinaan hämmästelen vieläkin, kuinka klassiseen vaihtoehtoon päädyin lattian suhteen. Luonnonsävyistä tammea ’epätrendikkäämpää’ vaihtoehtoa olisi tuskin voinut valita aikana, jolloin lähestulkoon kaikki vanhat parkettilattiat saavat valkaisun automaattisesti. Välillä kyllä ihmettelen miksi, raikkautta valkoinen lattia toki tuo, mutta voi raikkautta tuoda sisustukseen muillakin tavoin kuin lattiaa valkaisemalla.

Miksi valitsin sävyttämättömän tammiparketin?

Olen aina tykännyt puusta materiaalina, tammen klassisuudesta ja ajattomuudesta, matasta puupinnasta ja leveälankkuisesti parketista. Näistä ajatuksista oman kodin lattiamateriaalin valinta lähti. Niinpä päädyimme yksisauvaiseen sävyttämättömään mattalakattuun ja harjattuun tammiparkettiin. Harjatun parketin pinta ei ole täysin sileä, vaan siinä on eloa, kuten puussa luonnollisessa olotilassakin.

Koin, että valkokäsitelty tammi vanhaan taloomme olisi ehkä tuntunut itsestä hieman päälleliimatulta ja juuri sellaiselta tietyn ajanhetken automaattiselta valinnalta. Ajattelin valinnan yhteydessä myös sitä, että lattia sointuisi hyvin muutamien vanhojen kalusteiden ja taulujen kanssa. Toiveissa oli parketti, joka miellyttäisi vuosikymmeniä, vaikka lattiassa onkin hiontavaraa ja ilme on muutettavissa kunnostuksen yhteydessä joku päivä.

Tammi parketti-1

Lattimateriaali on onneksi todettu aivan loistavaksi koiran kanssa eläessä. Keskisävyisenä mattapintaisena, ja harjauksen takia eläväisessä puunsyyt näyttävässä pinnassa ei koiran kynsien jäljet juuri näy, ellei todella tarkkaan katso, kuten ei jokainen pölyhiutale tai kolhukaan. Omaan kokemukseeni peilaten en voi keksiä syytä, miksi koiraperheessä parketti olisi epäkäytönnöllinen vaihtoehto. Koira nauttii lattialla makoillessaan aidosta puusta, samoin kuin me ihmisetkin jalkojemme alla.

Sitäpaitsi aidosta puusta myös naarmut hioutuvat käytössä ainakin osittain pois, toisin kuin laminaatista. Aiemmassa kodissamme oli valkoiseksi maalattu lautalattia, mikä oli raikas, mutta ihan mahdoton mielestäni arjessa, joten osaan arvostaa tammen helppoutta, kun kokemusta valkoisesta lattiasta on.

Mielestäni luonnonsävyistä tammea lattiaan valitessa tärkein neuvo on valita nimenomaan täysin himmeä vaihtoehto – eli öljytty tai mattalakattu. Lakkaus on kestävämpi vaihoehto, vaikka öljy luonnollisempi käsittelyn puolesta. Ennen vanhaan kovin suosittu kiiltolakka on se, mikä tekee tammesta ajanmyötä keltaisen ja automattisesti vanhahtavan tuntuisen, ei niinkään puun sävy itsessään.

Tammi parketti-2

Mihin lattiavalinta vaikuttaa sisustuksessa?

Kalustukseen tammilattia on väistämättä vaikuttanut sen verran, ettei mieleenkään tulisi hankkia saman sävyisiä kalusteita – se olisi jo aivan liikaa puuta ja tekisin kokonaisuudesta helposti tunkkaisen omaan makuuni. Raikkauden nimissä kiintokalusteemme, eli kaapistojen ovet ja keittiö ovatkin ihan valkoiset, kuten myös väliovemme. Tämä on tuntunut hyvältä ratkaisulta. Myös valkoinen ruokapöytä tuntuu raikkaalta keskitummalla puulattialla, vaikka välillä kaipaankin aidon puun tuntua myös ruokapöytään. Juuri luonnonsävyisen tammilattian takia en kaipaa kuin ripauksen puuta kalusteisiimme, kuten makuuhuoneen vaaleat Muuton Stacked hyllyt yöpöytinä, jotka ovat saarnia ja erittäin mieluisat. Jos olisin päätynyt vaaleampaan lattiaa, toisin ehkä enemmän puuta kalusteisiin tai lämpöä tekstiileihin kodikkuutta tuomaan, joka nyt tulee lattiasta.

Myös vaaleat ja vaaleahkot seinät tuntuvat hyviltä ja seinän sävyisssä päädyimme aavistuksen lämpimiin ja murrettuihin harmaisiin, jotka löytyivät lopulta koemaalausten avulla (Farrow & Ball Skimming Stone ja Strong White). Alunperin muualla katsomani harmaat (kuten F&B Cornforth White) näyttivät tunkkaisilta meidän kodin tammilattian rinnalla. Ne näyttivät ihanilta vaikkapa valkoisten tai vaaleiden lattioiden kanssa ja kuvissa, muttei kuitenkaan meillä tammilattian ja kotimme luonnonvalon kanssa. Myöskin ensiksi seinässä ollut valkoinen (Tikkurila, Paperi) ei meillä toiminut.

Tykkään kyllä kovasti aavistuksen valkaistusta tammesta, tai vähän tummemmalla sävytetystä, sekä täysin valkoisista lattioista. Moneen kotiin ne sopivatkin paremmin kuin tämä omaan kotiini valitsemani sävyttämätön vaihtoehto. Niinpä paremmuusjärjestykseen en sävyjä laita, vaan halusin kertoa omakohtaisesti, miksi itse päädyin juuri tähän lattiaan ja miltä se tuntuu reilun neljän vuoden käytön jälkeen. Lattian valinta on yksi tärkeimmistä päätöksistä kokonaisuuden kannalta, eli siihen kannattaa paneutua huolella tehdä päätös tulevan sisustuksen kokonaisuuden mukaan, sillä lattia vaikuttaa paljon moneen muuhun valintaan.

sävyttämätön tammiparketti

Luonnonsävyinen tammi ei näyttäisi tulevan muotiin ainakaan vielä ihan lähivuosina, sillä nyt vaaleiden lattioiden lisäksi on ainakin alan messuilla paljon nähtävissä tummaa puuta, kuten eleganttia mattapintaista tummaa savutammea. Saa nähdä koska aika on kypsä luonnonsävyisen ei valkaistun tammen uudelle tulemiselle, ehkäpä joskus 2020 tienoilla?

Olisi hauska kuulla, jos siellä ruudun toisella puolella saattuu olemaan joku toinen luonnollisen sävyisen tammilattian ystävä – taidamme nimittäin olla aika harvassa!

Few words about why I chose a natural un-coloured version of oak floor, which is defenitely the trendiest floor choice these days. Still, it has been one of the best decisions made to this home, though limiting other interior design decisions as I want to keep the general look and feel fresh and light.

Kommentit (13)

 1. Hannaleena

  Minusta luonnollisen sävyinen tammi on ajaton ja klassinen valinta. Meille sitä tuli juuri valmistuneeseen taloomme ja pidän todella paljon sen luonnollisesta ilmeestä. Ja mielestäni se sopii hyvin myös moderniin tyyliin Joten täältä peukku myös luonnonsävyiselle tammelle!

  • coffeetablediary

   Heippa! Todella kiva huomata, että klassisen tammen ystäviä vielä löytyy. Minusta myös tammi sopii kauniisti myös ihan uuteen ja tuo mukanaan luonnollista kodikkuutta, mikä voi muuten helposti puuttua uudenkarheista kodeista, ellei sitä tuo muilla asioilla. Onnea onnistuneesta valinnasta uuteen kotiin! 🙂

 2. Riikka

  Täällä kans tammea jo kahteen kotiin laittanut perhe! Edellisessä kodissa oli saman näköinen parketti kuin teillä, Timberwisen öljytty tammi ja nykyisessä kodissa on lakattu versio. Kyllähän tämä jälkimmäinen on juurikin kellastunut kuudessa vuodessa, joka vähän kismittää, mutta neljän lapsen kans bueno valinta. Käsittääkseni meidän sisustus ja yleisilme kodissa on freesi,vaikka seinätkin yleisissä tiloissa on vaalean beiget/harmaat. Kiintokalusteet ja muut kalusteet on kaikki vaaleita, niin yleisilme pysyy seesteisenä. Hauska oli lukea pohdintaasi lattiasta, me kun emme ole jostain syystä edes harkinneet koskaan muunlaista lattiaa :). Joihinkin projekteihin ihanaa valkoista lankkulattiaa laittaneena olen todella onnellinen, ettei minulla ole sitä kotona…

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *