Blogit
Coffee Table Diary

Kahvikupit vaihtoon?

Kahvi- ja teekuppeina meillä käytössä olleet Iittalan Ego-sarjan yksilöt ovat jo pidemmän aikaa mietityttäneet. Pidin muotoilusta kovin paljon 2000-luvun alkupuolella muuttaessani ensimmäiseen omaan kotiini ja hankkiessani sarjan ensimmäiset astiat. Kupit ovat olleet myös super käytännöllisiä yleisastioita ja palvelleet tehtävässään erinomaisesti tähän päivään asti. Harva se päivä syön edelleen jugurttia sarjan aamiaiskupista ja jälkiruokaakin on monet kerrat kupeista tarjoiltu. Samoin kuppien alulautaset ovat jatkuvasti käytössä ihan itsekseenkin esimerkiksi leipälautasina.

Ehkä makuni on muuttunut vuosien varrella. Siinä missä kuppien moderni muotoilu ennen ihastutti, se on alkanut häiritsemään ja vetämään huomiota puoleensa väärällä tavalla. Suhteemme loppu taitaa siis häämöttää, vaikka pidän muotoilua edelleen hyvin taidokkaana, persoonallisena ja kauniinakin. Kupit vaan tuntuvat olevan väärällä tavalla eri maailmaa kuin muut asiat kotonamme. Etenkin keittiössä ne eivät tunnu keskustelevan muiden astioiden kanssa riittävän hyvin. Vaikka en todellakaan ole sitä mieltä, että kaikkien astioideni pitäisi olla samaa sarjaa tai edes ihan match. Se on jopa tylsä ajatus. 
Tässä asiassa löytyi yhteisymmärrys heti paremman puoliskon kanssa otettuani asian puheeksi. Niinpä teimmekin henkisen päätöksen tarjota Egoille uusi koti ja hankkia tilalle jotain hieman klassisempaa. Ego-sarja lopetettiin viime vuonna, joten uskon kuppien löytävän itselleen uuden rakastavan kodin. Tiedän niiden näyttävän aivan upeilta jossain toisessa kodissa ansaitsemassaan seurassa.

Entä, mitä meille tulisi Egojen tilalle? Alussa kollaasiin poimittuja harkitsemiamme eri vaihtoehtoja:

 1. Meiltä löytyy jo Arabian 24h lautasia useissa eri koissa ja niihin olemme olleet todella tyytyväisiä. Sarjan vähäeleinen muotokieli miellyttää paljon. Pidän kovasti saman sarjan kupeista, joten ne ovat potentiaaliset Ego-kuppien korvaajat. 24h sarjan astiat ovat siitä ihania, että vaikka ne ovat kauniita, ne eivät huuda nimeään. Tällöin niitä on helppo yhdistellä muiden eri sarjojen astioiden kanssa helposti. 
 2. Etsiessäni vaihtoehtoja törmäsin myös kauniisiin Design House Stockholmin Blond -astioihin, joita muistan joskus Stockmannilla ihastelleeni. Näissä kupeissa on sitä jotain, saatavilla myös kivalla pistekuosilla. Kyllästyisiköhän kuviointiin?
 3. Villinä korttina, suurta ihastusta herättää myös sinikukalliset Royal Copenhagenin Mega Fluted -kupit. Nämä vaan ovat niin suolaisen hintaisia, että kokonaisen setin kerääminen lohkaisisi hieman turhan ison siivun pankkitililtä, tai kerääminen yksitellen turhan kauan aikaa. Tästä saisi ihania korvattomia mukejakin, jotka näyttävät kivan moderneilta klassisen kuosin kanssa.
 4. Löysin myös klassisen Villeroy & Bochin Anmut-kupin. Tätä mallia saisi myös tyylikkäällä ohuella platinareunuksella, joka tuo kivaa viimeistelyä muuten pelkistettyyn ilmeeseen. 
 5. Vai jotain ihan muuta? Yhtenä vaihtoehtona olisi olla hankkimatta mitään ja edetä asiassa ajan kanssa. Mukeja meillä riittää Egojenkin lisäksi. Kierrellä vanhoja astioita myyviä liikkeitä, kirppiksiä ja silmäillä huutokauppojen luetteloita. Toisaalta meiltä löytyy jo yksi vanha mokkakuppisetti, mistä on kiva tarjoilla juhlia järjestäessä, mutta ne ovat auttamattoman pieniä ja liian hienoja arkikäytössä.  Pienempien merkkien valikoimiin olisi myös kiva tutustua. 
Toiveena olisi löytää malli, josta saatavilla myös isompi koko eli aamiais/teekuppi. Konepestävyys on myös arvostettu ominaisuus tässä huushollissa. Nyt tuntuu siltä, että haluan jotain mahdollisimman vähäeleistä ja ajatonta, mutta samalla valita tietysti sen kaikista kauneimman mallin. Haastavaa!
Minkä vaihtoehdon sinä valitsisit näistä? Entä tuleeko sinulle mieleen jotain muuta mallia, mikä sopisi kuvailuihini? Kuulisin mieluusti teidän kommentteja, sillä pohdinta-apua kaivataan!

Kuvat valmistajien

The decision was made to let go of our coffee and breakfast cups from Iittala Ego -series. Even though the cups and plates have served us very well, being super modern, they no longer seem to fit well enough style-wise to the rest of our home. Here are some alternatives I’m now considering that present more classic design. Which one would you choose? Can you recommend some other alternative that suits the criteria? Would love to hear your advice on this matter!


Pictures from manufacturers

Kommentit (9)

 1. Anniina

  Kahvikupissa niin tärkeä ominaisuus miten istuu käteen. Kuvan perusteella ainakin Villeroy & Boch vaikuttaa mielenkiintoiselta vähän isomman korvansa ansiosta. Mutta kauniitahan kaikki ovat!

  • coffeetablediary

   Tosi hyvä pointti! Mukavuus on tietysti tärkeä juttu kuten kaikissa kodin käyttöesineissä ja kalusteissa, miten en tullut ajatelleeksi. Seuraavaksi siis hypistelemään kandidaatteja. 🙂

 2. Tuija / form follows function

  Näistä 24h miellyttää itseäni eniten. Blondin viivat ovat kivat, mutta materiaali paksua, jolloin astioista tulee kömpelön oloisia ja painaviakin. En myöskään tykkää juoda paksureunaisesta kupista.Jep, nirso!
  Kuvioita en osaa sitoa ollenkaan astioihin, kyllästyn niihin varmasti, siksi en valitse Mega fluted-mallia ja Amnut on kyllä kiva, mutta 24h:n laakeampi kuppi miellyttää enemmän.

  Siis summa summarum…24h näistä 🙂

  • coffeetablediary

   Loistavaa analyysiä! Kiitos vinkeistä Tuija. Paksu reuna ei tosiaan kuulosta mukavalta eikä myöskään raskas fiilis. Sama juttu, uskon että Mega fluted ja kuviot voisivat olla hankalia ja aiheuttaa kyllästymisen. 24h on kyllä vahva kandidaatti. 🙂

 3. Iisa

  Miten olisi Amforan Tri-kahvikupit? 🙂

  • coffeetablediary

   Tosi hyvä ehdotus! Täytyy ehdottomasti tutustua tähän vaihtoehtoon tarkemmin. Amfora onkin itselle melko tuntematon tekijä, joka ei ehkä olisi tullut edes vastaan muuten. Merkin valikoima näyttää muutenkin tosi houkuttelevalta ja arvostan suuresti tällaisia pienempiä tekijöitä. Kiitos paljon huippuvinkistä, Iisa!

  • Anonymous

   Olepa hyvä! Minä tutustuin Amforaan Lisbet e:n blogin kautta. Vaikka blogi onkin jo loppunut, on se muistaakseni vielä Indiedaysissä maaliskuun alkuun saakka. Sieltä löytyy kauniita kattauskuvia näillä astioilla…

   -Iisa

  • coffeetablediary

   Tuo Lisbet e:n blogi on kiva! Löysin sen vasta ihan pari kuukautta sitten, harmi kun lopetti. Täytyypä katsoa noita astiakuvia vielä sieltäkin. 🙂

 4. Paula

  Pari vuotta vanha kirjoitus mutta kysyn silti löysivätkö Egot uuden kodin?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *