Blogit
Coffee Table Diary

Elintasokynttilä | Miksi ostan kalliita tuoksukynttilöitä?

tuoksukynttilä, elintasokynttilä, sisustus, sisustusblogi, blogikuva, Diptyque

Rakastan kalliita tuoksukynttilöitä. Se on varmasti tullut teille selväksi blogini kuvien perusteella ainakin, eikös? Aiheesta kiinnostuneena olen viime aikoina törmännyt monissa suosikkiblogeissani hauskaan termiin elintasokynttilä. Sillä tarkoitetaan yli 50 euroa maksavaa tuoksukynttilää, eli toisin sanoen laadukkaimpia tuoksukynttilöitä. Parhaat tuoksukynttilät eivät sisällä synteettisiä ainesosia, ja ovat tuoksumaailmaltaan yleensä ihan eri luokkaa kuin halvemmat tuoksukynttilät.

Vähän sama kuin parfyymeissä. On 10 euron hajuvesiä ja 50 euron hajuvesiä, sekä kaikkea siltä ja väliltä. Elämä on valintoja.

Elintasokynttilä-määritelmässä minua hieman ärsyttää kohta, jonka mukaan ’elintasokynttilä on sellainen tuoksukynttilä, joka näyttää hyvältä blogikuvissa’. Laadukkaat kynttilät toden totta tulevat kauniimmissa astioissa ja pakkauksissa. Niin näteissä, että niistä riittää iloa vielä kauan sen jälkeen, kun kynttilä on haihtunut savuna ilmaan.  Ja näyttävät ne ihanilta kuvissakin, myönnän. Mutta, että hankkisin tuoksukynttilän (tai mitään muutakaan) vain sen takia, että se näyttää hyvältä kuvissa ja blogissani? En ikimaailmassa!

tuoksukynttilä, elintasokynttilä, sisustus, sisustusblogi, blogikuva, Diptyque

Miksin ostan elintasokynttilöitä?

Ostan laadukkaita kynttilöitä samasta syystä kuin ostan kotiin leikkokukkia, käyn joskus (aivan liian harvoin) kauneushoidossa, ostan naistenlehtiä, valitsen toisinaan shampanjapullon cavan sijaan, käyn ystävien kanssa ulkona drinkillä, tai miehen kanssa treffeillä elokuvateatterissa. Koska se on mahdollista ja nautin siitä. Aina löytyisi edullisempikin vaihtoehto.

Rakastan tuoksukynttilöiden rikkaita tuoksumaailmoja, niiden kiehtovia kuvauksia ja tuotteiden mukana välittyviä mielikuvia. Minusta on viihdyttävää lukea tuoksukynttilöiden kuvauksia ja inspiroitua niistä, vertailla eri vaihtoehtoja ja pohtia millainen tuoksu sopisi kulloiseenkin fiilikseeni tai uuteen vuodenaikaan. Tutustua uusiin merkkeihin ja käydä välillä nuuhkimassa kalliita kynttilöitä kaupassa, niiden hankinnasta vain haaveillen. Saatan miettiä uuden tuoksukynttilän ostoa pidemmän aikaa, ja olla superiloinen saadessani sen yllätyslahjaksi mieheltäni, joka on pannut merkille turhanpäiväisen haaveeni.

Esimerkiksi vielä itseltäni testaamatta olevat Cire Trudonin ranskalaiset kynttilät ovat elintasokynttilä-kategorian aatelia. Tuon vuosisatoja vanhan parfyymitalon Solis Rex -kynttilästä voi nuuhkia Versaillesin parketin vahan tuoksua. Tällaiset anekdootit saavat mielikuvitukseni valloilleen. Nautin parfyymitalojen, kuten Diptyque ja Byredo huolella rakennetuista brändeistä tarinoineen ja tuotteiden visuaalisesta ilmeestä.

Kerran sain syntymäpäivälahjaksi ja tuliaisena erään Miami Beachillä sijaitsevan hotellin mereltä tuoksuvan nimikkotuoksun. En voi lähteä Honoluluun tosta noin vaan, mutta säästämällä jostain muusta hankinnasta, voin harkita ostavani Honolulun tuoksuisen kynttilän Astier de Villatelta (huom. tämäkin merkki vielä testaamatta). Kuinka oivallista!

tuoksukynttilä, elintasokynttilä, sisustus, sisustusblogi, blogikuva, Diptyque

Kun hankin ja sytytän kalliin kynttilän sekä sisustan ylipäänsä kotiani, tiedostan olevani etuoikeutettu. Polttaessa ylellistä kynttilää maltan keskittyä hetkeen, sillä haluan nauttia täysillä kynttilän upeasta tuoksusta kaikkine monitahoisine sävyineen. Kyse on elämyksestä, jonkinlaisesta minimeditaatiosta oman kodin lämmössä. Panostuksesta nopeasti ilmaan haihtuvaan hetkeen, itseni hemmottelusta. Mahdollisuudesta kokea omia rentouttavia hetkiä kiireisen työn ja arjen vastapainona.

Varmaan riippuen maailman visualisoitumisesta ja jatkuvasta kuvavirrasta, muut aistit tuntuvat usein jäävän paitsioon. Kotia saatetaan tiedostamatta sisustaa, jotta se näyttää hyvältä Insta-kuvissa, vaikka todellisuudessa valaistus olisi kylmän kalsea ja kaunis torkkuviltti kutittaisi ihoa. Olen aistiherkkä monella tapaa. Hyvät tuoksut ovat tärkeitä minulle elämässä samaan tapaan kuin kauniit asiat ympärilläni, tai herkulliset maut suussani. Panostan mielelläni laadukkaisiin raaka-aineisiin ruokahankinnoissa ja käyn ravintolassa syömässä. Aito puu tuntuu mielestäni erilaiselta jalan alla kuin muovi. Cashmir-neule ei ole sama kuin akryyli-neule. Toivon, että meidän kotiin astuessa eteisessä vastassa on miellyttävä tuoksu.

Materianpaljouden keskellä koen jopa helpommaksi ja ekologisemmaksi ostopäätökseksi hankkia uuden tuoksukynttilän kuin, että sesongin vaihtuessa piristäisin sisustusta (ja täyttäisin kaappejani) sen hetken trendeihin sopivalla tyynynpäällisellä, kun kaapista löytyy jo parikymmentä erilaista entuudestaan.

tuoksukynttilä, elintasokynttilä, sisustus, sisustusblogi, blogikuva, Diptyque

Ihan järjettömän kalliitahan laadukkaimmat tuoksukynttilät ovat, siitä ei pääse mihinkään. Sellaisen hankinta todellakin kirpaisee joka kerta. Usein joudun pidättelemään itseäni ja hauduttelemaan ostopäätöstä pidemmän aikaa. Kyse on luksustuotteesta, jonka ostaminen ei ole arkipäiväinen asia. Sellaiseksi sen ei soisi koskaan edes muuttuvan. Ymmärrän myös hyvin, että useimmat eivät halua (tai pysty) laittaa kynttilään monia kymmeniä euroja rahaa.

Koko keskustelu on varsin subjektiivinen. Itse keksin monta järjettömämpää asiaa tuhlata rahaa. Jos miettii vaikka millaisia summia laitetaan teknologiaan tai autoihin. Voin hyvin katsoa leffaa viisi vuotta vanhalta kolme senttiä paksummalta tv-ruudulta, ilman että elämykseni on vajaa. Saatan lähteä pikkujouluihin samassa vanhassa mekossa vuodesta toiseen, ja leikkauttaa hiukseni kampaajalla kerran vuodessa. Ripsivärini ostan marketista. Mielummin ostan säästyneellä rahalla uuden tuoksukynttilän.

Järkiperusteita tälle mieltymykselle on turha edes koittaa hakea, niin kuin monelle muullekaan sisustus- tai tyylihankinnalle. Usein löytyisi halvempikin vaihtoehto.

tuoksukynttilä, elintasokynttilä, sisustus, sisustusblogi, blogikuva, Diptyque

Summa summarum, poltan tuoksukynttilöitä, koska arvostan tuotteiden brändejä, nautin ostokokemuksesta ja kynttilöiden katselusta osana kotini sisustusta, mutta ennen kaikkea koska nautin kynttilöiden lumoavista tuoksuista. Jokaisen savuna ilmaan haihtuvan henkäyksen verran, sillä poltettavaksi kynttilät on tarkoitettu. Koen laadukkaiden tuoksukynttilöiden olevan hintansa arvoisia ja nostavan elintasoani ihanuudellaan, eli siinä mielessä allekirjoitan kyllä elintasokynttilä-nimityksen.

Mielestäni tämä on mielenkiintoinen ja myös aika huvittava keskustelunaihe kaikkinensa – varsinkin materian ympärillä pyörivien sisustus- ja lifestyleblogien kontekstissa! Keskustelu on hyvästä, ja mielestäni jokainen laittakoon pennosensa mahdollisuuksiensa mukaan ilman syyllisyyttä niihin asioihin, joista itse kokee nauttivansa.

Ihanaa sunnuntaita ja huomenna alkavaa viikkoa teille! Itse ajattelin nauttia vapaapäivästä leppoisasti kotona ja elintasokynttilää poltellen, kuinkas muutenkaan.

Mitä mieltä te olette elintasokynttilöistä?

P.s. Aiheesta on kirjoitettu viime aikoina ainakin seuraavissa blogeissa, ohessa linkit postauksiin: Moderni Puutalo, lisbet e., Lilou’s Crush ja Uusi Muusa.

One of my weak spots is buying luxurious scented candles, from perfume houses like Diptyque and Byredo. Lately there has been interesting discussion in the Finnish blogs about how crazy it is to spend over fifty euros to a scented candle, as it anyway finally burn into the air, which is compared to burning a lot of money. I couldn’t disagree more, as I get a lot of pleasure from choosing, purchasing and most importantly enjoying those lovely scents all around our house. Yes, they are luxury products, and can be rarely bought. Still, to me personally, buying lovely candels and making our home a lovelier place to live is always money well spent.

Kommentit (25)

 1. Pia

  Mielenkiintoinen kirjoitus! Itse rakastan tuoksukynttiloita. Jo Malone ja Diptyque ovat kylla olleet suosikkeja jo kauan aikaa. Kokeilen aina halvempia tietysti myos mutta palaan silti yleensa naihin luksuskynttiloihin 😉

  • coffeetablediary

   Kiitos Pia, kiva kuulla! Vähän sama juttu itsellänikin, kokeilen edullisempia, mutta ei ne ihan samoilta tunnu ja tuoksu. Jo Malone on itselleni ihan uusi tuttavuus, just vasta hankin ekan kynttiläni merkiltä, kun se on saatavilla lentokentältä. Diptyquet on kyllä niin ihania, eikä koskaan petä <3

 2. Thomastib

  viagra provera 10mg online no prescription

 3. Viikonlopun hyggeä ja kukkia – sopivasti vai liikaa?

  […] Tykkään todella! Vieläpä kohtuullinen hintakin tasokkaaksi kynttiläksi ja fiilis vastaa elintasokynttilän tasoa. Sama tuoksu olikin tuttu entuudestaan Balmuirin luonnonkosmetiikasta, josta on tullut ihan […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *