Blogit
Coffee Table Diary

Leikkokukkia edullisesti ja hoitovinkkejä

Leikkokukat hoitovinkkejä Coffee Table Diary Kubus4 by lassen brass

Usein piristän kotia viikolopuksi ostamalla tuoreita kukkia maljakkoon. Yllätyksekseni tein viime viikolla aivan uskomattoman edullisen kukkalöydön, ja haluan vinkata teillekin heti ostopaikan. Käyn usein Kierrätyskeskuksessa ja nyt mukaan tarttui 6 kpl kukkakimppuja. Yhteensä kukat maksoivat vain 2 euroa! Koska sekakimput eivät miellyttäneet sellaisenaan jaoin kukat moneen eri maljakkoon. Niinpä yhdessä maljakossa ovat valkoiset neilikat, persikan väriset ruusut näkyivät puolestaan edellisessä hyvää keskustelua herättäneessä Elintasokynttilä-postauksessa. Kimpussa olleet kolmannet piikikkäät sinertävät kukat puolestaan vilahtavat tässä Instagram-kuvassa.

Mutta siis 10 ruusua, 10 neilikkaa ja 10 muuta kukkaa sekä nippu vihreitä oksia kahdella eurolla ja mukaan sai vielä ämpärin! En voi uskoa vieläkään, kun miettii kuinka ison siivun tuollainen määrä kukkia olisi verottanut pankkitililtä normaalisti kukkakaupasta ostettuna. Normaalisti ostankin vain muutaman oksan kerralla. Lompakko kiitti tästä löydöstä, ja on ollut ylellistä, kun joka puolella kotia on ollut paljon tuoreita kukkia ilahduttamassa jo viikon ajan.

(Tähän väliin on pakko lisätä vähän pieleen mennyt hassu otos, missä Pluto lymyilee hämyisenä taustalla. Monesti häntä saa olla häätämässä pois, ohjaamassa, ja aika usein häntä vilahtaa juuri linssin edestä kun painan laukaisijaa.)

Leikkokukat Coffee Table Diary Kubus4 by lassen brass

Tietysti onnea pitää olla matkassa kun tällaisia kukkalöytöjä tekee, sillä kukat eivät toki kuulu Kierrätyskeskuksen vakiovalikoimaan, mutta aika usein niitä Nihtisillan myymälässä ainakin tuntuu olevan. Tuo vanha patinoitunut messinkinen maljakko on myös suosikkejani ja se on aikoinaan samasta paikasta parilla eurolla löytynyt. Ruusut jo nuukahtivat, mutta neilikat vielä porskuttavat eteenpäin kevyesti tämänkin viikonlopun yli.

Yleensä tykkään suosia lähikukkakauppaani, mutta toisinaan kukat löytyvät kätevästi muita ostoksia tehdessä kuten nyt kävi. Myös Lidlistä olen välillä tehnyt edullisia kukka- sekä viherkasvilöytöjä, ja muistakin ruokakaupoista tulppaanien sekä neilikoiden osalta.

Leikkokukat hoitovinkkejä Coffee Table Diary

Miten leikkokukat säilyvät pidempään virkeänä?

Aiheeseen liittyen laitan samaan syssyyn jakoon syksyn Kukkaworkshopista ja muualtakin kuuleamiani hyväksi havaittuja vinkkejä leikkokukkien hoitoon:

 • Uuden viiston imupinnan tekeminen on ehdoton veteen laiton yhteydessä kukkien säilyvyyden kannalta. Jo puoli minuuttia kuivassa olleen kukan pinta kuivuu, jolloin imukyky kärsii. Älä jätä kukkia mieluiten hetkeksikään ilman vettä!
 • Uusi tieto itselleni oli, että imupinnan voi aivan yhtä hyvin tehdä saksilla, ei siis terävällä veitsellä kuten aina kuulee sanottavan. Veitsen käyttö imupinnan tekoon on Suomessa vallitseva tapa (ja uskomus), jota ei muissa maissa, kuten Ruotsissa tai Yhdysvalloissa floristikouluissa opeteta. Koska kurssin opettaja floristi Hanna kertoi, ettei ollut huomannut eroa kukkien säilymisessä ja suosii saksia, olen sen jälkeen itsekin leikannut kaikki leikkokukkani puutarhasaksilla. Mitään eroa en ole kukkien säilyvyydessä huomannut itsekään ja leikkaaminen on paljon helpompaa (ja turvallisempaa)!
 • Vesi on hyvä vaihtaa tuoreeseen säännöllisesti, noin parin päivän välein.
 • Oksien lehdet on poistettava kokonaan ainakin siltä osin, kun ne jäävät veden alle, sillä vedessä olevat lehdet saastuttavat veden ja kukat kuolevat tällöin nopeammin.
 • Kukat säilyvät pidempään, jos ne laittaa viileään paikkaan yöksi.
 • Eri kukille sopii eri lämpöinen vesi, sekakimpun suhteen joutuu tekemään kompromissin, josta nirsot lajikkeet saattavat pahastua. Jotkut lajit vaativat juuri oikeanlämpöisen veden säilymiseen, kuten talvella myytävät pitkän matkan taittaneet syreenin oksat kaipaavat kuumaa vettä, kun taas tulppaanit pitävät viileästä vedestä.
 • Toiset kukat kaipaavat runsaasti vettä, kuten ruusut, ja toiset vähemmän, kuten tulppaanit.
 • Lisäravinnetta voi veteen lisätä, vaikka sen todellista hyötyä onkin vaikea arvioida, ja saman asian ajaa kuulemma veteen lisätty sokeri.

Leikkokukat hoitovinkkejä Coffee Table Diary Kubus4 by lassen brass

Nämä vinkit ovat itselläni toimineet hyvin, vaikka toisinaan joku kukka nuupahtaakin saman tien kotiin kantamisen jälkeen, mikä on tietysti aina pettymys. Myös lajien välillä on luontaisesti suuriakin eroja, eli kannattaa tiedustella lisää lajeista kukkakaupasta jos pitkäkestoisuus on tärkeä kriteeri. Näiden kukkien kanssa voi ainakin sanoa, että niistä on ollut iloa koko rahan edestä. Tällaisia löytöjä toivoisin myös lisää jatkossakin!

Ihana kun on taas viikoloppu. Tiedossa on ainakin keramiikkakurssi ja yhdet tuparit, eli mukavia juttuja. Aloitin myös Konmari-projektin, mistä olen aivan täpinöissäni, ja kirjoitan aiheesta lisää aivan lähiaikoina. Onko teillä suunnitelmia lähipäiville? Entä onko teillä hyväksi havaittuja vinkkejä leikkokukkien hoitoon? Mielelläni kuulisin!

Rentouttavaa viikonloppua!

Weekend flowers and a brass vase, both found almost for free from a recycling centre (Kierrätyskeskus).. Have a lovely weekend!

Kommentit (6)

 1. Heidi

  Sama täällä, kierrätyskeskuksesta tarttui mukaan iso kimppu eurolla ja kaksi messinkistä kynttilänjalkaa toisella eurolla, ei huono! Enpä minäkään aiemmin tiennyt tästä yllättävästä kukkakaupasta!

  • coffeetablediary

   Huippua kuulla! Tuollaiset yllättävät ihanat löydöt kyllä ilahduttavat 🙂

 2. Satuinkeri

  Äitini opetti että ennen ostopäätöstä tulee kokeilla onko kukka jämäkkä. Jos kukka tuntuu löysältä niin se nuupahtaa nopeammin. Ruusuista tuntee sen tosi helposti!
  Täytyykin tänään käydä tutkimassa Lidlin valikoima 🙂

  • coffeetablediary

   Hei ja kiitos hyvästä vinkistä! Eipä ole tullut mieleen, että kukkia kannattaisi ihan tunnustella ennen ostopäätöksen tekoa. Pidän mielessä jatkossa tämän. 🙂 Iloista sunnuntaita!

 3. Marja

  Itse ostan kukat melkein aina kukkakaupasta, pieniä yrittäjiä suosien. Samaista ajatusmallia kuin kivijalkamyymälöitä verkkokauppojen sijaan suosien..toisaalta täällä maalla kukkien hinnat on hiukan erilaiset. Meidän kukkakaupasta saa esim. Amarylliksen 4.5 € ja samainen kukka maksoi kaupungissa 12€ (kukkakaupassa). Itse tykkään myös vaihdella erilaisia kukkalajikkeita joita riittää yksi oksa kauniiseen maljakkoon. Kummasti. Piristää aamukahvin nautiskelua yksi kaunis kukka Tokyo Vaasissa ( : Kohta pakkaan lapset autoon ja lähdemme yu-hallikisoihin. Oikein hyvää viikonloppua!

  • coffeetablediary

   Mukava lukea kukkatottumuksistasi Marja! 🙂 Sama juttu, mieluiten suosin alaan erikoistuneita liikkeitä ja pääosin niistä kukkani hankin. Silti samaan aikaan monesti kirpaisee, miten kovissa hinnoissa yksittäisten oksien hinnat liikkuvat, joten silloin tällöin tuntuu kivalta voida vähän säästää – jos vaihtoehtona olisi, ettei ostaisi kukkia juuri silloin ollenkaan. En tiedä millaiset katteet kukkakaupoissa on, mutta varmaankin aika lailla samat joka puolella Suomea, mutta toimitilojen hinnat ovat niin eri luokkaa täällä pk-seudulla, että se lienee syynä noin valtavaan eroon. Ehkä täällä on myös enemmän kysyntää, ja mahdollisuus hinnoitella kovemmin. Toisaalta jos hinnat olisivat vähän kohtuullisemmat, ehkä ihmiset ostaisivat enemmän kukkia. Tokyo-vaasi on aivan mainio ihan vaan yhdelle tai muutamalle oksalle, kukat asettuvat aina niin kauniisti ja miten yksikin oksa voi tuoda iloa! Onneksi menemme kevättä ja kesää kohden, jolloin kukkia voi poimia myös omalta pihalta ja luonnosta, jolloin kukkakaupassa tulee käytyä huomattavasti vähemmän (poislukien pionien hankinta!). Leppoisaa sunnuntaita teidän perheelle! 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *