Blogit
Coffee Table Diary

Astiakaappi järjestykseen

Kitchen cupboard organized keittiön kaappien järjestelyKitchen cupboard organized keittiön kaappien järjestely

Kevätsiivous sai jatkoa keittiön kaappien järjestelyllä. Innostusta vauhditti yllättäen saamani mielenkiintoinen yhteydenotto. Kodistamme tullaan tekemään juttu yhteen ulkomaiseen sisustus & lifestyle -lehteen. Kuvaukset on pian, joten aloittelin järkkäilyn heti. Innostusta vauhditti tieto siitä, että kuvausryhmä voi yrittää kurkkia myös kaappeihin koska säilytysratkaisut kiinnostavat. Hui! Aloitin keittiön astiakaapin, tarkemmin ottaen lasikaapin järjestelyllä.

Kitchen cupboard organized keittiön kaappien järjestely

Kaappi sijaitsee i:n mallisen keittiömme toisella seinällä, missä on pelkästään korkeita kaapistoja. Lasit ovat kätevästi lähellä ruokapöytää vähemmän syvissä kaapeissa, kun taas toisessa päässä seinän mutkan ansioista on syvemmät rungot, jotka kätekevät sisäänsä muun muassa jääkaapin ja uunin. Lautaset sijaitsee vastapäisen työskentelytason alla isossa 1,2 metrin levyisessä vetolaatikossa. Kaappien (Kvik, Mano) hyllyjä oli onneksi tosi helppo siirrellä muovisten kannattimien paikkaa vaihtamalla ilman ruuvimeisseliä. Vaihtelin siis hyllyjen paikkoja tarpeen mukaan kun järjestely eteni.

Kitchen cupboard organized keittiön kaappien järjestely
Hankin lisää hyllylevyjä, minkä ansiosta sain kaapion kuutiot paremmin käyttöön. Aiemmin samalla hyllyllä saattoi olla matalampia ja korkeampia laseja, minkä takia arvokasta säilytystilaa meni hukkaan. Uuden järjestelyn ja lisääntyneiden hyllyjen ansiosta tilaa on enemmän. Lasit on nyt myös helpommin saatavilla. Päätin sijoittaa tähän kaappiin vain lasisia astioita ja maljakoita, keraamiset siirtyivät muualle. Tämän ansiosta kaapin visuaalinen ilme selkeytyi huomattavasti. Astiat pääsevät paremmin oikeuksiinsa ja kaapin harmonisempi ilme ilahduttaa arjessa. 
Jos keittiön säilytystilasta on puutetta, suosittelen siis lämpimästi tarkistamaan josko kaapin saisi fiksummin organisoitua. Tässä pari hyväksi havaitsemaani vinkkiä siitä, miten järjestelyssä kannattaa edetä.

Vinkit astiakaapin järjestelyyn

 • Tee hahmotelman uudesta järjestyksestä. Pedantimpi tekee suunnitelman uudesta järjestyksestä paperille (tai sähköisesti) ennen järjestelyyn ryhtymistä.
 • Katso onko tarvetta uusille hyllylevyille? Hanki tarvittavat lisähyllyt ennen hommaan ryhtymistä, näin saat homman päätökseen yhdellä kertaa ilman, että joudut lähtemään ostoksille välissä. Keittiömallista riippuen hyllylevyt voivat olla tilaustuotteita, jolloin aikaa tulee varata enemmän (Huom. näin minulle kävi, vielä odotan hyllyjä, jotta pääsen seuraavan kaapin kimppuun).
 • Aloita varsinainen järjestely tyhjentämällä kaappi. Mikäli operaatio ei valmistu yhdellä kertaa, kannattaa astiat sijoittaa vaikka muuttolaatikoihin, siten että ne eivät ole tiellä ja vaarassa hajota.
 • Tämän jälkeen karsi kaikki turha pois. Näin saat lisää arvokasta säilytystilaa ja käytössä olevat tavarat löytää helpommin.
 • Tee inventaario  – onko tarvetta täydentää astiakokoelmia? Ainakin meillä laseja rikkotuu aina silloin tällöin, joten täydennystäkin  täytyy suorittaa, jos haluaa pitää astiasarjan lukumäärän tiettynä. Tällöin myös välttyy ikäviltä yllätyksiltä kattaushetkellä.
 • Jatka ryhmittelemällä kaapin sisältö esim. käyttötarkoituksen ja materiaalin perusteella korkeus huomioiden. Jos järjestely kattaa useamman kaapin, harkitse onko tavaralle parempaa ja loogisempaa säilytyspaikkaa jossain toisessa kaapissa tai laatikossa? 
 • Sijoita kauimmaksi vähiten käytössä olevan tavarat ja käden ulottuville eniten käytetyt. 
 • Etene järjestelyssä ylhäältä alas asetellen yhden hyllylevyn astioineen kerrallaan paikoilleen.
Kitchen cupboard organized keittiön kaappien järjestely
Kitchen cupboard organized keittiön kaappien järjestely

Jotta tästä postauksesta ei tulisi romaanin pituista, palaan takaisin aiheeseen erillisen jutun kera, jossa kerron tarkemmin astiakaapin sisällöstä. Siivousjuttuihin liittyen, törmäsin hetki sitten kirjasuositukseen japanilaisen järjestelyguru Marie Kondon kehittämästä järjestelymetodista KonMari ja tilasinkin aihetta käsittelevän opuksen. Voi siis olla, että intoudun kirjoittelemaan lisää kaappien järjestelystä (päivitettyjen vinkkien kera) kirjaan perehtymisen myötä. Näin ollen stay tuned jos nämä aiheet kiinnostaa!

As continuation of the spring clean, our kitchen cupboard got organized last week. Here are a few tips I found useful.  I re-arranged the shelves and included only glassware into the high cabinet in the pictures. This way the overall look is more harmonious. I got new shelf boards to maximize the usage of storage space. I grouped the items based on their usage and hight. I also got rid of things that are no longer needed, which increased the space available even more. Now the glasses are neatly in their own place and using them is much nicer – both visually and in practice. 

Kommentit (2)

 1. Ninna // Flat A4

  Oi, kuinka hieno järjestys kaapeissa 😀 Mielenkiintoista, kuinka kaappien järjestys tuntuu jotenkin selkeyttävän ja rauhoittavan myös mielen. Olen lukenut myös hyviä kokemuksia tuosta KonMarista, joten mielenkiinnolla jään odottamaan sinun projektiasi 🙂

  • coffeetablediary

   Kiitos Ninna! Tuo on niin totta, järjestyksessä oleva koti heijastuu kyllä heti mielentilaan! 🙂 Kiva kun sinäkin olet kuullut hyviä kokemuksia tuosta KonMarista. Odottelen jo innolla, että pääsen sen pariin ja raportoin sitten lisää… 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *