Blogit
Coffee Table Diary

5x Fengshui sisustuksessa + Chokladfabriken

Olenko muistanut mainita, että fengshui kuuluu kiinnostuksen kohteisiini? Olen käynyt muutamilla fengshui-kursseilla sekä lukenut useita kirjoja aiheesta. Suhtaudun aiheeseen aika maanläheisesti, enkä todellakaan noudata sitä orjallisesti. Fengshuilla on harmillisen usein huuhaa maine, vaikka suuri osa siitä on puhdasta maalaisjärkeä. Usein huomaan tilassa olevan hyvä fiilis, ennen kuin edes ehdin analysoimaan fengshuin elementtejä, jotka selittävät tunteen.

Fengshuin oppeja soveltaessa tulee huomioida kulttuuri ja ympäristö. Esimerkiksi värien symboliikka on aivan eri riippuen siitä missä päin maailmaa ollaan. Kiehtovaksi fengshuista tekee sen pitkät perinteet ja juuret menneessä. Ohessa viisi yksinkertaista  fengshuihin pohjautuvaa sisustamisen ohjenuoraksi. Jos aihe kiinnostaa enemmän, suosittelen lukemaan Fengshui Aapisen Anja Banksiltä, joka on suosikkini lukemistani alan kirjoista.

Oheiset kuvat eivät suoranaisesti liity aiheeseen vaan ovat tukholmalaisen kiinteistövälitysfirma Oscar Propertiesin entisessä suklaatehtaassa sijaitsevista upeista asunnoista. Inspiroidun tosi paljon asuntojen sisustuksesta ja stailauksesta. Pelkistettyä, mutta samalla kuitenkin kodikasta ja eleganttia, sekä paljon herkullisia yksityiskohtia.

1. Tee kodistasi itseäsi ilahduttava rentoutumisen keidas

Kaikkein parasta fengshuita on koti, jota sen asukkaat rakastavat – ohjeista ja säännöistä viis. Näin ollen tärkeintä on pitää elinympäristö vapaana kaikesta sellaisesta, joka syö energiaa ja lisätä asioita, jotka auttavat rentoutumaan. Turhasta ja negatiivisia ajatuksia herättävistä asioista eroon hankkiutuminen saa mieluisat asiat näyttämään entistäkin paremmilta. Koti tulee aina tehdä vain ja ainoastaan itselle. Ei anopin, vieraiden tai sisustuslehtien maun mukaiseksi. Myös muiden perheenjäsenten mieltymykset tulee luonnollisesti ottaa sisustuksessa huomioon.

2. Kiinnitä huomioita sisäänkäynnin viihtyisyyteen

Niin asukkaat, vieraat kuin yleinenkin energia kulkee taloon sisälle etuovesta. Niinpä sisäänkäynti on syytä pitää viihtyisän näköisenä ja vapaana esteistä. Talo on hyvä olla selkeästi numeroituna, jotta tulijat ja onnenkantamoiset löytävät tiensä perille. Hyvä valaistus, sekä paikat kengille ja takeille (myös vieraiden) on kaiken a ja o.

3. Pyri tasapainoon sisustuksessa

Fengshuissa tilat, kodin pinnat, kalusteet ja tavarat jaetaan viiteen eri elementtiin: vesi, metalli, tuli, maa, ja puu. Vaikka painopiste olisikin kotona tietyssä elementeissä, harmoninen koti syntyy ottamalla vaikka vain pieniä ripauksia muitakin elementtejä mukaan kokonaisuuteen. Esimerkiki metallia edustava kokovalkoinen olohuone, missä kaikki on valkoista – seinät, lattiat, kalusteet, tekstiilit, taulut kehyksineen – näyttää yksitoikkoiselta ja epätasapainoiselta. Kun tilaa hiukan maustaa muilla neljällä elementillä se vasta herää henkiin.

Tasapainoinen kokonasuus syntyy esimerkiksi viherkasvilla (puu), puisella sohvapöydällä (maa), kynttilöillä (tuli) ja muutamalla mustalla taulunkehyksellä (vesi). Vaalea yleisilme säilyy edelleen, mutta kokonaisuus on paljon tasapainoisempi ja harmonisempi. Eri elementtien sopiva suhde ja oikean valinta kuhunkin on jo sitten toisen kirjoituksen aihe. 

4. Sisusta kaikkia aisteja kuunnellen

Liian usein sisustamisesta puhuttaessa huomio kiinnittyy ensisijaisesti asioiden ulkonäköön. Ulkonäkö on toki tärkeä seikka, mutta vähintään yhtä tärkeä on kiinnittää huomioita siihen, miltä asiat tuntuvat, kuulostavat ja tuoksuvat. Vaikka laminaattilattiassa onkin puolensa, se ei koskaan tunnu jalkapohjien alla yhtä mukavalta kuin aito puu. Myrkylliset maalit ilmaan haihtuvine epäterveellisine ainesosineen eivät voi olla yhtä hyvin asukkaidensa elämää edistäviä kuin luonnonmukaiset vaihtoehdot. Tuuletetussa tuoreelta pullalta tuoksuvassa kodissa on rakastettu olo. Koti, jossa ei kaiu tuntuu varmasti turvallisemmalta kuin teollisuushallimainen tila ilman pehmoisia tekstiilejä.

5. Muuta asioita vain jos ne eivät toimi

Fengshui on loistava itsetutkiskelun ja sisustamisen työkalu useiden muiden työkalujen joukossa. Jos jokin tila tai kohta kodissasi tuntuu epämiellyttävältä, tärkeintä on pohtia alkuun, mikä tilassa häiritsee ja lähteä korjaamaan asiaa. Usein pienilläkin muutoksilla voi saada suurta parannusta aikaiseksi. Korjaukseen ei myöskään aina tarvita suurempaa perehtyneisyyttä fengshuihin tai sisustamiseen, vaan omien tuntemusten tarkkaa kuuntelua, mitä kautta ratkaisunavaimet usein löytyvät. Toki ulkopuolisen on usein helpompi nähdä asioita koska oman kodin ilmeeseen vikoineen yleensä sokeutuu niin, ettei metsää näe puilta. Muutoksissa kannattaa edetä maltilla kuulostellen vaikutuksia, eikä edetä liian isoin harppauksin.

Mitä mieltä olette näistä ajatuksista? Entä onko siellä muita fengshuista kiinnostuneita?

Fengshui belongs to topics I’m interested in. Unfortunately usually it is considered as non-sense, even though I would say that 80% of it is common sense. Here are 5 fenshui ideas for interior decoration. 1) Create a relaxing home that brings you joy – think about what you and your family like and appreciate the most, 2) Make the entrance welcoming and clutter-free, this way entering your home is a joy 3) Remember the balance of different elements in every space, 4) Consider all of the senses when decorating a home, 5) Don’t fix it if it ain’t broken i.e. make changes only to those things that don’t work for you. 


These pictures are from an old chocolate factory which is turned into gorgeous apartments by the Stockholm based real estate firm Oscar Properties. I just love the beautiful interior design and styling done to these apartments. Very inspiring! 

Photos: Oscar Properties via Sköna Hem

Seuraa! Follow! Bloglovin / Facebook / Instagram Pinterest

Kommentit (6)

 1. HuopaPalloMatto

  Näistä monet on kyllä tosiaan ihan maalaisjärkeen käyviä periaatteita sisustuksessa, kiva kun jaoit!

  • coffeetablediary

   Eikös vaan? 🙂 Halusin näiden avulla vähän murtaa myyttiä fenghuista hihhulijuttuna. Kiva kuulla, että pidit!

 2. JohannaL / Koti Aurorassa

  Asiaahan tuo on 🙂 Upea tuo kuvien asunto ♥

  • coffeetablediary

   Hauska kuulla! On kyllä huikea asunto! <3

 3. Paula Huoviala

  Heippa taas
  Ensin ihmettelen, mitähän asetuksia oon laittanut, kun tänään mulle pamahti samaan aikaan satakunta sinun postausta, vuodelta 2014 alkaen. Ja hetken päästä noin 40.Hassua
  Mutta löysinpä tämän feng shui jutun. Olen vuosikymmeniä sitten käynyt myös pari kurssia ja kirjallisuutta on hyllyssä. Muuttaessani tähän, olin lopulta ihan sekaisin, kun mietin länsimausta vagyaa ja elementtejä yms. Lopulta löysin netistä Moni Castanedan linkit ja youtuubit. Tilasin hänen postinsa ja tyyli on juuri sitä, mitä kerroit tässä jutussa.
  Anja Banksia en olekaan viime vuosina seurannut. Hyvä, että tämä vanha juttusi tuli vastaan

  • coffeetablediary

   Heippa Paula! Pahoittelut ensinnäkin postausten sumasta! Blogialustan vaihtuessa oli tapahtunut jokin virhe ja vanhat 2014-2015 postaukset olivat joutuneet roskikseen. Ne saatiin kaivattua onneksi pois sieltä, mutta tämä kaiketi triggeröi ilmoitukset sinulle.. Hyvä sentään jos löysit jonkun uuden ja kiinnostavan postauksen samassa! 🙂 Fengshui on kiinnostava aihe, pitäisikin lukea siitä taas pitkästä aikaa!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *