Blogit
Aurinko ja kuu

Yksi kauneimmista

Näyttökuva 2016-02-03 kello 17.32.09Näyttökuva 2016-02-03 kello 17.31.17

Tänään olen käsittämättömän ylpeä ja onnellinen. Tarte Tatin -kirjani sai eilen Suomen kirjataiteen komitealta kunniakirjan, tultuaan valituksi vuoden 2015 kauneimpien kirjojen mahtavaan joukkoon. Kirjani pääsee vuoden 2015 kauneimmat kirjat kokoelmaan Kansalliskirjastoon sekä messuille. Koska visuaalisuus on minulle sisällön lisäksi kaikki kaikessa, tuntuu tämä tunnustus erityisen upealta.

Olen ylitsevuotavan kiitollinen Cozy Publishingille: Ullamaijalle ja Helille, että he uskalsivat ottaa kustannettavakseen tällaisen vihreän ensikertalaisen kirjan. Olen onnellinen työryhmästä, joka osoittautui täydelliseksi kokoonpanoksi. Graafikko Enni Koistinen, löysi kirjani ytimen, käsitteli sitä rakkaudella ja ammattitaidolla, osasi nähdä sisimpääni ja mistä kirjassa on kyse, otti vastaan ehdotukseni, toiveeni ja vaatimukseni ja toi kirjaan paljon omaa, raikasta näkemystään. Enni teki kirjasta visuaalista konkretiaa. Viola taasen sai rauhallisuudellaan välillä kaoottisistakin kuvauspäivistä kaivettua kauniita, rauhallisia, näköisiäni kuvia.

Kirjasta tuli isän kuoltua minulle vieläkin henkilökohtaisempi ja tärkeämpi kuin mitä se oli jo ennen sitä. Äitini sanoo, että kirjani on vähän niin kuin gradu. Voi sen ajatella niinkin. Siinä yhdistyy kirjoittaminen, tarinat, ruoka, reseptiikka ja visuaalisuus –kaikki mitä osaan ja mitä pyrin itsessäni edelleen kehittämään. Mutta kirjassa on myös historiani, lapsuuteni ja muistot rakkaimmistani -elämäni maut, tuoksut, tunteet, rakkaus ja loputon kaipuu. Olen onnellinen, että kaikki se näkyy kirjassa ja joku muukin on huomannut sen. Kaikki tämä yhteen laskettuna on vaikuttanut kirjaan kokonaisuutena ja olen onnekas, että olen saanut toteuttaa sen näiden naisten kanssa, jotka ottivat siitä niin hienosti kopin. Kiitoksensa ansaitsevat myös läheiseni ja ystävät, jotka tukivat minua pitkällä matkallani kohti kirjan julkistamista.

Kiitos Suomen kirjataiteen komitea, kiitos Ulla-Maija, Heli, Enni, Viola ja Elina. Merci papa.

Näyttökuva 2016-02-03 kello 17.33.35 Näyttökuva 2016-02-03 kello 17.33.58

Tässä vielä komitean lausunto kirjasta:

” Ranskalainen ruoka on nautintoa, mutta niin voi olla ruokakirjakin. Lajin yleistaso on noussut niin korkeaksi, että kauneimpien kirjojen valikoimaan pääsee vain erityisen hyvällä suorituksella. Tarte tatinin esilehdet vievät klassiselle historialliselle ruokamatkalle vailla konstailua. Valkokuvista typografiaan kaikki toimii herkullisen harkitusti.”

Olen tänään Helsingin Stockan Herkussa Pariisiviikoilla klo 15-19 kokkaamassa tomaatti-Tarte tatiniä maisteltavaksi ja reseptinkin saa mukaan. Kirjanikin on siellä myynnissä.  Tulkaa moikkaamaan!

Näyttökuva 2016-03-18 kello 8.33.41

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *