Blogit
Aurinko ja kuu

Vino taloni mun

IMG_2234

Meidän talo on vino. Se tiedettiin jo taloa ostettaessa ja mitattiin naapureiden toimesta, kun viereiselle tontille alettiin kaivaa naapuritalon perustuksia. Vinous on näkynyt lähinnä ovien itsestään avautumisena ja sulkeutumisena, sekä pallojen kohtaamispisteenä olohuoneen yhdessä nurkassa.

Talo on noin 10 cm painunut yhdestä nurkastaan, kuten monet muutkin talot tällä alueella, johtuen maan kuivumisesta teiden rakentamisen ja niiden salaojittamisten yhteydessä. Olen jo aikaisemmin ottanut selvää talon suoristusmahdollisuuksista ja nyt uudestaan saneerauksen yhteydessä.

Suoristustekniikoita on monia ja niiden valinta riippuu paljolti maaperästä, painumisen syistä ja talon rakenteesta. Itse olen ottanut selvää paaluttamisesta ja ilmatyynytekniikasta. Ilmatyynyissä on se vaara, että talo painuu uudestaan, mikäli maa kuivuu tai painuu lisää, vaikkakin tämä olisi ”edullinen” vaihtoehto. Paaluttaminen taas olisi pitänyt tehdä kellariremontin lomassa. Talo olisi pitänyt tukea 4-6 paalulla ja se olisi maksanut 180 000e. Päädyimme siis rakastamaan taloamme sellaisena kuin se on, koska mitään haittaa ei vinoudesta meille ole.

Saneerauksessa vinous on aina välillä aiheuttanut päänvaivaa. On pitänyt päättää esimerkiksi lattioiden suoristamisesta. Seinienkin. Jätetäänkö seinä vai lattia vinoksi? Suoristetaanko, vai haittaako kaakelien lievä vinous? Kellariin valettiin uusi lattia, joten se tehtiin ihan suoraksi. Mutta esimerkiksi kylppärin kaakeleissa näkee pientä vinoutta. Seinien ja lattioiden yhtymäkohdat olivat jossain kohdin haasteellisia. Mutta hei, missä vanhassa talossa on suorat seinät? Kun keskikerrokseen tehtiin uusi lattialaudoitus, suoristettiin lattiaa vain sen verran, että oviaukot näyttävät suorilta. Yläkerran laajennusosaan tehtiin suorahko lattia, ottaen huomioon, että laajennusosan ja vanhan osan välinen seinä ehkä joskus puretaan, kun lapset lentävät pesästä. Nyt, kun uusitaan ulkovuori, on mietittävää taas ollut.

Laitetaanko laudat vinoon maanpintaan nähden, kuten ne ovat olleet? Suoristetaanko seinät koolauksilla? Vai joku muu ratkaisu? Suoristaminen koolauksella aiheuttaisi sen, että laudoituksen etäisyys kivijalasta syvyyssuunnassa vaihtelisi, samoin katon räystäslaudoitusta jouduttaisiin hieman jumppaamaan. Näitä on tässä nyt pohdittu. Koska tällaisten kolmiulotteisten asioiden hahmottaminen on maallikolle yllättävänkin haastavaa, ollaan luotettu pienten neuvotteluiden ja hahmotusharjoitteiden jälkeen urakoitsijaan. Päädyimme siis nyt siihen, että ulkolaudoitus juksataan suoraan kulmalautojen avulla. Monissa rintamamiestaloissa on kulmalaudat, mutta rimalaudoituksen kanssa pelkäsin siitä tulevan raskaan näköinen. Katseltuamme kuvia netistä totesimme, että jos kulmalaudat maalaa talon väriseksi, ne uppoavat huomaamattomiksi. Noniin. Taas yksi iso päätös tehty. Talon ulkoseinän ratkaisut tuntuvat valtavan vastuullisilta ja ovathan ne mittakaavoiltaan ihan toista kuin olohuoneen lattian värin valitseminen.

No entäs, jos talon seuraava omistaja haluaakin joskus aikanaan suoristaa talon? No, se ei enää kannata. Talo on suoristettu silmämääräisesti ja hienotunteisesti -rakkaudella. Jos ei kestä vinoutta, talon voi olla ostamatta.

(Kuvat ovat parin vuoden takaa)

IMG_3123

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *