Aurinko ja kuu
Aurinko ja kuu

Veriappelsiinibroileri -arjen onnistumisia

Tammikuisessa arjessa tasapainoillessa ruokaonnistumiset tuovat suurta iloa -ainakin minulle.

Mies on reissussa ja suunnittelin koko viikon ruoat etukäteen. Arjen hallintaa ei helpota lasten influenssa-epidemia, johon he tuntuvat kaatuvan nyt yksi kerrallaan ja tietysti peräkkäin. Sunnuntaina söimme uunibroileria, joka on mun henkilökohtainen viikonloppuruokasuosikki. Nyt maustoin sen veriappelsiineilla, rosmariinilla ja appelsiini-oliiviöljyllä. Oikeastihan uunibroileri toimii ihan arkenakin, jos on aikaa pitää ruokaa tunnin verran unissa. Uunibroilerista jää aina sen verran lihaa jäljelle, että sen voi käyttää seuraavana päivänä pastaan. Mausteeksi pestoa. Nam. Kokonainen broileri on edullisempi kuin valmiiksi leikatut fileet. Yksi broileri riittää neljälle mikäli lisäkkeita on riittämiin.

Tein sunnuntaina valmiiksi myös pellillisen lihapullia jääkaappiin ja kasvissyöjälapselle kasvislasagnen, jota hän syö mielellään vaikka monta päivää putkeen. Lihapullat syötiin ensin vain pastan ja salaatin kanssa ja seuraavana päivänä tomaattikastikkeessa. Kasvissyöjä söi  tomaattikastiketta ilman lihapullia ( vaikka onhan niitä vegeversioita vaikka kuinka paljon). Keskiviikkona syödään lohikeittoa. Torstain ruoka tehdään lennossa ja perjantaina syömme ruokakuvausten tuotoksia. Näin se viikko on sitten taas pulkassa.

Tässä kuitenkin se veriappelsiinibroilerin ohje. Makuna siinä on veriappelsiinien lisäksi appelsiini-oliiviöljy. Sain öljyä jäsenkorjaaja Karppisen vastaanotolta. Ihanaa kreikkalaista oliiviöljyä, jossa on hienostunut appelsiinin maku. Karppiset tuovat öljyä maahan itse ja myyvät sitä ja muita oliiviöljytuotteita hoitolassaan Helsingin Malmilla, jossa kävin hoidattamassa jalkaongelmiani.  Jos sinulta ei tällaista öljyä löydy, voit korvata sen ihan tavallisella oliiviöljyllä.

Veriappelsiinibroileri

neljälle

1 kokonainen broileri

1 veriappelsiini

4 valkosipulinkynttä

2 sipulia

3 oksaa rosmariinia (mieluiten tuoretta, minulla oli vain kuivattuja oksia)

2 tl suolaa

mustapippuria

Loraus oliiviöljyä

3 rkl appelsiinioliiviöljyä

Nosta broileri huoneenlämpöön. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Pese verialppelsiini huolella ja leikkaa se viipaleiksi. kuori valkosipulin kynnet. Kuori sipuli ja leikkaa suuriksi lohkoiksi.

Ripottele broilerin sisään 1 tl suolaa ja hieman mustapippuria. Laita veriappelsiinit, valkosipulinkynnet ja rosmariinin oksat broilerin sisään. Sido tarvittaessa broilerin koivet kiinni toisiinsa, jos täytteet eivät meinaa pysyä sisällä. Hiero pintaan 1 tl suolaa ja hieman mustapippuria.

Lorauta uunipadan pohjalle reilusti oliiviöljyä ja laita broileri kuumaan pataan ensin rintapuoli alaspäin. Ruskista broilerin pinta padassa molemmin puolin. Nosta sipulit pataan broilerin ympärille, kuullota hieman ja mittaa päälle 3 rkl appelsiinioliiviöljyä. Laita padan kansi kiinni ja nosta uuniin 45-60 minuutiksi. Broileri on kypsää, kun haarukalla pistettäessä sisältä tulee kirkasta nestettä. Anna broilerin vetäytyä kannen alla vielä 10-15 minuuttia ennen tarjoilua.

Tarjoa broileri riisin, couscousin ja valkoisten tai vihreiden papujen kera.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *