Blogit
Aurinko ja kuu

Siinä se nököttää. Vihdoinkin!

IMG_3165

Kaupallinen yhteistyö, Pohjanmaan Tiilirakenne.

Vihdoin, monen vaiheen jälkeen meillä seisoo olkkarin nurkassa pönttöuuni. Näimme sen siinä jo muuttaessamme tänne 10 vuotta sitten. Tämä oli se ensimmäinen asia, joka haluttiin putkirempan ja kattorempan lisäksi. Oli todella erikoista, ettei tällaisessa talossa ole yhtään varaavaa takkaa jäljellä.  70-luvun remontti selittänee paljon.

Ensimmäinen vaihe oli jo heinäkuussa, mutta sitten tapahtui remonttielämää. Seinän takaa, vessasta löytyi kosteutta, joka esti muuraamasta seinän taakse pönttöuunille tukilaattaa, koska vessan rakenteita piti tuulettaa ja kuivatella. Huomioitavaa on, että kun lattia heinäkuussa avattiin hehkutin, kuinka kuivia purut ovat. Kosteusvaurio oli viiden sentin päässä vessan puolella.

Sitten piti odottaa sopivaa hetkeä laatan muuraamiseksi ja nyt vihdoin laatta on kuiva ja muurari pääsi paikalle. Uunin materiaalit oli kannettu sisään jo silloin, kun pönttö saapui meille heinäkuussa ja kasa on siitä saakka odotellut kirjastossa. Isoin pönttöuunin kuoriosa odotti ulkona, muovitettuna, mutta silti pelotti, että kuinka se kestää sateet ja tyrskyt. No hyvin oli kestänyt.

Todella joustavasti saatiin aikataulut hoidettua muurarin kanssa, jonka siis piti tosiaan jo heinäkuussa tulla ensimmäisen kerran. Torstaina muurari vihdoin tuli ja muurasi uunin päivässä paikalleen. Kyllä se on komea! Kruunaa jotenkin koko kerroksen ja nostaa talon arvoa pelkällä läsnäolollaan. Olen niin onnellinen. Vihdoinkin!

Nyt täytyy vielä malttaa poltella tuikkuja kolme viikkoa, jotta uuni kuivuu. Sitten pikkuhiljaa saadaan aloittaa ns. kynsitulella (joo, opin termin vasta. Tarkoittaa sytykkeistä ja muusta pienestä tehtyä tulta). Juuri sopivasti saadaan alkaa lämmittää pönttöä, kun oletetut ensipakkaset saapuvat. Olohuoneen patteri kun on kokonaan pois käytöstä, sillä sen linjastosta löytyi vuoto.

IMG_3134 (1)

IMG_3137 (1)

IMG_3141

IMG_3143

IMG_3139

IMG_3167

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *