Blogit
Aurinko ja kuu

Projekti alkaa

Hieman valaisen tätä projektia ennen kuin alan paasaamaan yksityiskohdista.

Aurinko ja Kuu on ollut minulle rakas blogi, johon en löytänyt enää kirjoitettavaa, kun elämä alkoi muuttaa muotoaan. Siirryin aktiivisemmin työelämään, opettelin uuden ammatin ja elämäni keskittyi ruokaan. Sen vuoksi perustin uuden blogin Tarte Tatin. Siellä voi käydä kurkkimassa reseptejä ja lukea niiden ympärille nivoutuvia juttuja.

Mutta täällä tapahtuu jotain aivan muuta, siksipä tuntui luontevalta herättää tämä maailma nyt eloon.
Itä-helsinkiläisen rintamamiestalomme saneeraus alkaa toivonmukaan  huhtikuussa (riippuen saneeraajan edellisen projektin valmistumisesta) kattoremontilla ja yläkerran laajentamisella. Poikanen tarvitsee oman huoneen (tai pitäisikö sanoa, että me vanhemmat kaipaamme omaa huonetta) ja vanha katto on huonossa kunnossa.

Kellarin remontti alkaa, kun katto ja yläkerta on valmis. Sieltä käsin uusitaan käyttövesiputket ja viemärit. Öljylämmitys muuttuu maalämmöksi.
Kun öljypannu ja öljysäiliö puretaan, vapautuu kellarista tilaa isommalle saunalle ja inhimillisemmälle kodinhoitohuoneelle. Yritämme myös saada säilytystilan jotenkin organisoitua.

Salaojitus tehdään näillä näkymin sisäkautta. Jos salaojat tehtäisiin ulkokautta, se tietäisi koko pihan räjäyttämistä, sillä taloa ympäröi paikoin moninaiset betonirakenteet. Portaita, kukkapenkkejä ja muita rakenteita. Se tarkoittaisi budjettiin noin +25 000e.

Keskikerroksessa uusitaan lattia, asennetaan varaava takka ja rempataan keittiö.
Pahoin pelkään, että sisustamiselle ei jää budjetissa tilaa, joten luovat ratkaisut tulevat käyttöön. Joitakin asioita pyrimme tekemään itse, kuten helpot tapetoinnit, pienet purkutyöt, maalaaminen…
Remontin pitäisi olla valmis loppusyksystä.

Mies on kokoajan keikoilla, joten tämä saneeraus on käytännössä minun vastuullani ja se sopii minulle ihan hyvin (katsotaan mitä mieltä olen puolen vuoden päästä).
Tämä urakka, saneeraus, matka tai koettelemus tallentuu tänne naisen silmin, joka on toteuttanut jo kolme isoa remonttia ennen tätä, muttei koskaan mitään näin mittavaa.
Edessä on epätietoisuutta, kysymyksiä ja toivottavasti paljon vastauksia.

Haluamme ehdottomasti säilyttää rintamamiestalon 50 -lukulaisen, simppelin tunnelman ja materiaalit ja värit valitaan sen mukaan. Laajennus oli iso kynnyskysymys. Emme haluaisi muuttaa talon luonnetta tekemällä rumaa laajennusosaa. Sitten näin rintamamiestalon, johon oli tehty kaksikerroksinen kuisti. Se näytti kauniilta ja luontevalta.  Niin meilläkin tehdään. Kuistin päälle tulee lapselle pieni huone.

Toki jossain vaiheessa mietimme talon myymistä ja uuden, ei remontoitavan ostamista, mutta ajatus tuntui liian kivuliaalta. Rakastamme taloamme ja haluamme kunnostaa sen arvoisekseen.
Tämä talo on rakennettu -57 ja saneerattu vuonna -79. Me muutimme tänne vuonna -05 ja teimme silloin ison pintaremontin. Sen jälkeen on ikkunat uusittu ja vinttilaivat avattu käyttöön. Neliöitä on noin 180m2, joista käyttöneliöitä tällä hetkellä noin 120m2.
Joka talvi olemme jännittäneet vanhan öljypannun kestämistä ja putkia…
Joskus makkarissa on pakkasella +15c. Se ei ole paljoa se – näin kaupunkioloissa.
Olisipa ihanan huoletonta, jos kaikki se huoli ja jännitys poistuisi!

Mikään iso remontti ei koskaan mene niinkuin Strömsössä, joten kauhun sekaisin mielin aloitan tämän seikkailun omassa kodissani. Ehkäpä saan teiltä hieman tukea…

Kommentit (1)

  1. Rintsikkarakkaus – Aurinko ja kuu

    […] Täältä pääset ison saneerauksen alkutaipaleelle, vuoteen 2015. […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *