Blogit
Aurinko ja kuu

Ulkovuoriremontti, päivä 1

IMG_9417

IMG_9435

Kirjoitan tässä kuunnelen jotenkin tuttua kolinaa ja pauketta. Pihalta kantautuu radion ääni ja työmiesten juttelua. Tontti on ahdettu täyteen lavaa ja kärryä. Talon ulkovuoriremontti on alkanut.

Koko ulkolaudoitus puretaan, koska se on aikanaan maalattu väärin lateksilla öljyn päälle. Takaseinä on villiviinin vuoksi laho ja rakennusluvan alaisena, talon eristeet pitää tehdä määräysten mukaan. Vinolaudoituksen päälle tulee tuulensuojalevyt, Ekovilla ja uusi laudoitus rimoineen, asiaankuuluvilla tuuletuksilla tietysti. Myös räystäslaudat ja kivijalan pellit uusitaan. Ehkä jotain muutakin. Ainakin seinien purueristeet tarkistetaan ja eristettä lisätään, mikäli tarve vaatii. Remontti kestänee 6 viikkoa.

Olen koko kevään ollut vähän ahdistunut tästä meidän pihasta. Siitä, että ei olla saatu mielestäni tarpeeksi aikaan ja toisaalta siitä, että mitään ei kannata tehdä, sillä remontti alkaa ja piha on sitä myöten taas kaaoksessa ja kaikki pitää remontin jälkeen aloittaa melkein alusta. Piha on siis vielä täynnä kasoja, jotka sisältävät lautaa, risuja, kiviä, juurakkoja ja puoliksi maatuneita halkoja viemäriremontin ja terassiasennuksen jäljiltä. Liuskekiviäkin on kasa jäljellä ja kaikesta pitäisi päästä eroon, saada pois tieltä ennen uuden mullan tilaamista. Ulkovuoriremontin lopuksi pihaan tilataan sekajätelava, johon kaikki sekalaiset roinat saadaan nostettua.

IMG_9285

Talon maalivärin valinta on ollut niin arka ja vaikea aihe, etten ole osannut siitä tänne edes kirjoittaa. Väriähän ei varsinaisesti saa muuttaa. Rakennusluvassa mainitaan talon väriksi tummanvihreä. Sen ehdoilla siis mennään. Yllätyin, miten vaikeaa sävyn päättäminen on. Sisätiloihin mulla ei ollut mitään ongelmaa sävyjen ja värien valinnassa (paitsi ehkä paikoitellen), mutta tämä ulkomaali on kyllä ollut vaikea. Olen aina halunnut muuttaa talon 70-lukulaisen vihreän hieman pehmeämmäksi ja lämpimämmäksi. Nyt siihen avautui mahdollisuus. Uudet ulkolaudoitukset tulevat valmiiksi kahteen kertaan maalattuina, joten päätetty, mikä päätetty. Onneksi perua ei enää voi, sillä soutaisin ja huopaisin täysin kohtuuttomasti, mikäli maalien osto olisi vasta edessä. (valittuna siis oikeanpuoleisin sävy)

IMG_9283

Urakoitsija suositteli valmiiksi pohjamaalattua lautaa ja sitten selvisi, että toinen kerros maalia maksaa vain 10 senttiä/metri, päädyimme siihen vaihtoehtoon. Viimeistään ensi kesänä talo maalataan uudestaan meidän toimesta. Pelkästään pohjamaalattu lauta olisi pitänyt maalata syksyyn mennessä. Taidan palkata ensi kesäksi muutaman teinipojan kesätöihin…

Tänään puoliltapäivin rakennustelineet ovat pystyssä ja pikkuoven lippa purettu, koska se oli rakennettu laudoituksen päälle, ei rakenteisiin. Vapun jälkeen miehet purkavat ja rakentavat yhden seinän kerrallaan. Ulkosähköt pitää miettiä nyt, sillä ne saadaan samalla kätevästi laudoituksen sisään.

Onko teillä muilla kokemuksia omakotitalon ulkosähköistä? Mihin pistorasioita kannattaisi asentaa, jotta niitä on riittävästä, mutta ei liikaa?

IMG_9431

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *