Aurinko ja kuu
Aurinko ja kuu

Muurari muurasi… tai tulee kohta muuraamaan.

Näyttökuva 2015-06-17 kello 15.52.34

(Kaupallinen yhteistyö: Pohjanmaan Tiilirakenne oy/Pönttöuuni)

Suurinpiirtein tällainen pönttö meille tulee. Tuntuu uskomattomalta, että ollaan jo siinä vaiheessa, että pönttöuunin toimitusaika ja muuraus on sovittu.

Homma eteni niin, että laitoin maaliskuussa mailiä useammalle pönttöuunin valmistajalle. Näissä hommissa olen päättänyt valita toimittajaksi sen, jolta saan parasta asiakaspalvelua. Ison remontin keskellä ei jaksa odotella mailejä loputtomiin tai vastaanottaa epäselviä tarjouksia. Hinta on sitten vasta toinen peruste.

Tarjouksissa on sisällöllisiäkin eroja ja se saattaa hämätä. Kuuluvatko muurarin työt kustannusarvioon? Entä kuka tekee uunin sijoituskohdan kantavuuslaskelmat?  Onko tarpeeksi väri- ja kokovaihtoehtoja? Ovatko huolto- tai korjauspalvelut lähialueella?

Näinpä meidän uunin toimittajaksi ja asentajaksi valikoitui Pohjanmaan Tiilirakenne. Minulle tärkeä värikarttakin oli sopivan laaja ja sieltä valikoitui kaunis, hieman oliivinen vihreä (ei siis tuo kuvassa yllä, joka on perusvärivalikoimasta). Erityisväristä veloitetaan 150e.

Mailattuani, minulle soitettiin. Kävimme läpi huoneen mitat ja lämmitettävien neliöiden määrän. Sen mukaan sain tarjouksen. Kun hyväksyin sen, meille kotiin pyydettiin muurari katsomaan uunin paikkaa. Parisen viikkoa kesti, ennenkuin hän ehti paikalle työkiireiden vuoksi. Tapaamisen suurimmat kysymykset olivat: Mihin kohtaan hormi tulee (tiesin, että meillä tulee yksi hormi olohuoneeseen, mutta tarkka sijainti oli mysteeri)? Onko uunin kohdalla jotain olemassaolevaa tukirakennetta, vai pitääkö sellainen rakentaa?

Muurari avasi lattian ja sitä kautta selvisi, että ilmeisesti tuossa kohdassa ei ole koskaan ollutkaan uunia tai takkaa, joten ei ollut tukirakennettakaan kantavuuden takaamiseksi. Samalla tuli tarkastettua lattian alla olevat purut, jotka olivat aivan priimakunnossa! Muurarilla oli jo omat ajatuksensa siitä, miten pöntön alle saadaan riittävä kantavuus, mutta hän halusi fiksusti vielä varmistaa asian Antilta (urakoitsijamme), joka on rakenneinsinööri. Antti tuli tutkimaan asiaa ja piirsi piirrokset vaadittavista betonivalutukirakenteista.

Näistä tapahtumista on nyt muutama viikko ja eilen sovittiin uunin toimitus, muuraus ja kantavuusrakenteiden rakentaminen. Tiilirakenteen muurari Jari olisi myös voinut tehdä tukirakenteen, mutta ajallisista syistä oli nyt kätevämpää, että urakoitsijat tekevät sen. Ja upean joustavaa heiltä, että sen tekevät!

Heinäkuun lopuusa meillä on upea pönttöuuni! Sitten ei paljoa haittaa jos syksyn kylmetessä lämmitystä ei vielä olla asennettu.

Meidän huonekorkeus on 250 cm

Turvaväli kattoon pitää olla muistaakseni vähintään 25 cm.

Uunin korkeus 210 cm.

Uunin läpimitta 68 cm, siis kapeampi malli, jotta se näyttäisi sirommalta, kun on hieman lyhyt. Lämmitysvoima on hieman heikompi kuin olisi paksummassa mallissa, mutta tämä riittää meille oikein hyvin.

Pönttöuunien hinnat alkavat  3000 eurosta koosta riippuen. Hinnat lasketaan kylläkin aina tapauskohtaisesti. Meillä, kun kyseessä on halkaisijaltaan 68cm ja korkeudeltaan 210cm, hinnaksi tuli noin 4000 € ja se sisältää lattian avauksen ja tarvittavat pohjatyöt, paitsi tukivalun.

Uunin osat pitää itse kantaa sisälle. Kuljetus tuo sen pihaan saakka.

IMG_1926

Kommentit (2)

  1. Pönttöuuni! Vihdoin! – Meidän Talo -blogit

    […] Ensimmäinen vaihe oli jo heinäkuussa, mutta sitten tapahtui remonttielämää. Seinän takaa, vessasta löytyi kosteutta, joka esti muuraamasta seinän taakse pönttöuunille tukilaattaa, koska vessan rakenteita piti tuulettaa ja kuivatella. Huomioitavaa on, että kun lattia heinäkuussa avattiin hehkutin, kuinka kuivia purut ovat. Kosteusvaurio oli viiden sentin päässä vessan puolella. […]

  2. Pönttö ja sen kaveri puupaavo – Meidän Talo -blogit

    […] Pönttöuunimme tekniset tiedot ja muuta projektin aloitushässäkkää löytyy tästä vanhemmasta postauksesta. […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *