Blogit
Aurinko ja kuu

Lautalattia!

Sain kohtauksen. Parketinrepimiskohtauksen.
Vaikka parin viikon päästä on pojan isot 12 -vuotis synttärijuhlat, ajattelin, että ei lattia tuosta sen pahemmaksi voi mennä. Koira on pissannut lattian eteisestä pilalle ja jääkaappi vuosi yhtenä helteisenä kesänä sillä seurauksella, että irrotettiin siitä kohdasta parketin päällimmäinen kerros pois, jotta se kuivuisi paremmin.

Yksi reikä lisää sinne tai tänne. Minua vaivaa nimittäin epätietoisuus lattiasta, sen kunnosta, mahdollisten naulojen määrästä ja parketin irrotettavuudesta. Jotta voin päättää, että minkälainen pinta lautalattiaan tehdään, täytyy laudat ensin nähdä.

Aloitin siis jääkaapin vierestä. Parketti on todella hyvin tehtyä vanhan kansan parkettia. Jos se ei olisi pilalla muutamasta kohdasta, se kannattaisi mieluummin hioa ja käsitellä, kuin repiä pois. Voisi eristyksenkin kannalta olla fiksua.
Mutta koska parketti on auttamattomasti pilalla, niin pois on revittävä.
Ja totuuden nimissä; rakastan lautalattioita – etenkin vanhoja sellaisia, joten uutta parkettia ei asenneta. Piste.

Keittiöstä löytyi kahteen kertaan maalattu lautalattia. Alla jotain vedenvihreää ja päällä valkoista. Vanhan näköistä. Epätasaista. Nauloja. Damn. Niitä pelkäsin. Nauloja.

Olkkarista olikin vaikeampi irrottaa parkettia. Oli tosi tiukassa isoina levyinä. Mutta 20 minuutin äheltämisen ja verta valuvan huulen jälkeen, sain parkettia auki 15 cm x 10 cm palasen ja alta paljastui jotain, joka ehkä voisi olla kalkittua tai maalattua lautaa.
Samaan aikaan teini istui sohvalla ja pyöritteli silmämuniaan. Se ei kauheasti auttanut.
Noh, lautojen väli oli niin tiivis, että ensin ajattelin sen olevan jotain levyä, joka ei olisi hyvä juttu. Olen nimittäin pelännyt, että vuoden -79 remontin aikana olisi sähköt viety uria pitkin parketin alla. Pelkoni taisi osoittautua turhaksi, sillä löysin seinän ja lattian välistä muoviputken ilmeisesti täynnä sähköjohtoja.

Nyt olen ehkä astetta viisaampi ja urakoitsija ainakin osaa arvioida noista koloista, että mitä lattian kunnostaminen vaatii = pitävämpi kustannusarvio.

Tietoa lautalattian pintakäsittelymetodeista täältä
Suopakuurauksesta hyvä artikkeli täällä

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *