Blogit
Aurinko ja kuu

Laskiaispitko on nyt kaikkialla

IMG_4595

IMG_4578

Kaupallinen yhteistyö Stala.

Kun koko perhe rakastaa laskiaispullia, voi aivan yhtä hyvin tehdä kokonaisen pitkon tai kaksi. Tein yhden mansikkahillolla ja yhden mantelimassalla, sillä harmikseni perheestämme löytyy molempien versioiden syöjiä. Minä ja mieheni pidämme mantelimassapullista ja lapset mansikkahillopullista.

Laskiaispitko tuntuu olevan tämän kevään trendipulla, joten päätin kokeilla itsekin. En ole tainnut koskaan aikaisemmin leipoa pullapitkoa.

Leivonta sujui mutkattomasti tiskipöydällä. Hankin ison tiskipöydän keittiöön juurikin sitä varten, että siinä voi huoletta leipoakin. Aikaisemmin käytin leivonta-alustana 50-luvun keittiökaapin leivontalautaa, sekin toimii mainiosti, mutta teräsalusta on helpompi puhdistaa leivonnan jälkeen ja tilaahan on tietysti enemmän. Senkun vetää leipomisen jälkeen rätillä kaiken suoraan lavuaariin (pahimmat jauhot tietysti roskiin).

Kotiruokaa-keittokirjassa on mielestäni maailman paras pullaresepti, joten siitä on otettu tämäkin resepti. Tällä määrällä tulee kaksi muhkeaa pitkoa. Pikkaisen olen muokannut reseptiä, mutta tosi vähän.

IMG_4505

IMG_4512

IMG_4526

IMG_4537

Muista ottaa ainekset ajoissa huoneenlämpöön. Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen.

5 dl maitoa

50 g hiivaa

1 muna

2 dl sokeria

1 tl suolaa

1 rkl kardemummaa

n. 14-15 dl vehnäjauhoja (alkuperäisessä reseptissä on 15-16 dl, mutta pullapitkotaikinan on hyvä jäädä vähän löysäksi)

150 g sulatettua voita

Voiteluun 1 muna

Koristeluun tomusokeria ja/tai mantelilastuja

3 dl kuohukermaa (riittää yhteen pitkoon)

1 pötkö mantelimassaa

mansikkahilloa

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva ja anna sen liueta täysin. Sekoita vispilällä. Lisää muna, sokeri ja mausteet. Kaada joukkoon jauhoja vähän kerrallaan ja vispaa vispilällä, kunnes taikina on niin paksua, että siirryt käsin vaivaamiseen.

Kaada tässä vaiheessa sekaan puolet voista ja vaivaa se taikinan joukkoon. Ennen noin viimeistä erää jauhoja, kaada sekaan loput rasvat. Vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa käsistä.

Anna taikinan kohtota liinan alla lämpimässä paikassa noin puoli tuntia.

Jaa taikina puoliksi ja puolikas kolmeen osaan. Jauhota alusta kevyesti ja leivo taikinapaloista yhtä pitkät puikulat. Älä leivo niistä liian kapeita, sillä ne venyvät letitysvaiheessa. Letitä pitko ja paina sitä käsin päistään hieman kasaan, pulleammaksi. Anna pitkojen kohota noin 10-15 minuuttia ja voitele huoneenlämpöisellä kananmunalla. Paista uunin keskitasolla noin 18-20 minuuttia.

Anna pitkojen jäähtyä kunnolla, puolita varovasti leipäveitsellä ja täytä mielesi mukaan. Vatkaa kerma kiinteäksi runsaan sokerin kera. Levitä pullan sisään hilloa tai leikkaa paloja mantelimassapötköstä. Voit kokeilla pullan väliin myös Nutellaa. Suklaapulla on aika herkkua, jos Nutellasta sattuu pitämään.

IMG_4495

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *