Aurinko ja kuu
Aurinko ja kuu

Kun oli pakko saada Amerikan pullaa, maailman pehmein pullaresepti

Sen on just niin, että joskus tulee himo ihan tiettyyn ruokaan. Sellainen himo, että sen jo maistaa suussaan. Mulla on takana pettymyksellinen viikko, sillä menin ja sairastuin. Mulla oli niin valtava tsemppi päällä ja päättäväisyyttä jaksaa täysillä nämä seuraavat hurjat pari viikkoa, jotka sisältävät työharjoittelua Perhon keittiössä, mainoskuvauskeikkaa ja reseptiikan kirjoittamista sekä suunnittelua. Oli sellainen sankariolo jo valmiiksi.

Mutta kroppa sanoi seis ja se onkin sitten turhauttavaa. No, joka tapauksessa eilen oli lepopäivä. Makasin sohvalla peittoon hautatautuneena Myrsky-koiran kanssa ja tein töitä. Lapset olivat koulussa. Ai, että rakastan niitä hetkiä.

Olin ottanut särkylääkettä ja oli ihan hyvä olo, ehkä vähän jo nälkäkin. Niinpä mun alkoi tehdä mieli pullaa, sellaista AMERIIIIKKALAISTA voi-kuorrute-voi-kaneli-voi-överipullaa. Tää Amerikan pulla on siis ihan mun itse keksimä termi. En tiedä onko sellaista olemassa. No nyt on. Kai tätä voisi Bostoniksikin kutsua. Pullankiilto silmissäni raahauduin keittiöön ja aloin leipomaan. Miten ihanaa onkaan tehdä ruokaa omista tarpeista, omalla ajalla, haluamallaan tavalla, ilman kiirettä. Ihan eri juttu, kuin töissä, kuvauksissa tai ravintolakeittiössä.

Käyttämäni pullataikinan ohje on Kotiruoka-kirjasta. Sillä olen aina onnistunut. Nyt onnistuin jotenkin erityisen hyvin. En tiedä johtuiko siitä, että vaivasin hieman kauemmin, kohotin huolella vai ylenpalttisesta määrästä voita, mutta nyt tuli erityishyvää pullaa -vaikka itse sanonkin.

Tässä ohje teillekin, jotten yksin syö itseäni turmioon:

Pullataikina

5 dl maitoa

150 g voita

50 g hiivaa tai 2 pss. kuivahiivaa (itse käytin nyt kuivahiivaa)

1,5 rkl kardemummaa

2 dl sokeria

2 munaa ( 1 taikinaan, 1 voiteluun)

1 tl suolaa

12-14 dl vehnäjauhoja

Täyte

150 g pehmeää voita

3 rkl kanelia

2 tl vaniljasokeria

1 dl sokeria

1 dl mantelilastuja

Kuorrute

4 rkl ( 60 g ) pehmeää voita

4 dl tomusokeria

0,5 dl kuumaa vettä

2 tl  sitruunamehua

2-3 tippaa vaniljauutetta

1 dl mantelilastuja paahdettuna

Valmista taikina. Ota munat, voi ja hiiva ajoissa huoneenlämpöön.Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sulata voi. Sekoita maidon joukkoon hiiva ( myös kuivahiiva), vispaa pallovispilällä. Lisää kaardemumma, sokeri ja 1 muna ja vispaa tasaiseksi. Lisää jauhot pikkuhiljaa vispaten, kunnes taikina on niin paksua, että siirryt käsin vaivaamiseen. Lisää voi taikinaan kahdessa osassa viimeisten jauhojen kanssa vuorotellen, viimeisenä voi. Vaivaa taikinaa, kunnes voi on sekoittunut. Taikina saa jäädä löysähköksi. Kohota lämpimässä liinan alla, kunnes taikina on vähintään tuplannut kokonsa.

Valmista täyte. Sekoita pehmennyt voi, sokerit ja kaneli keskenään paksuksi tahnaksi.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kun taikina on kohonnut, kauli se jauhotetulla alustalla noin sentin paksuiseksi suorakulmaiseksi levyksi. Levitä päälle voi-kaneliseos keskittyen levyn keskiosaan. Ripottele päälle mantelilastuja. Rullaa taikina pitkäksi rullaksi ja leikkaa se 18-20:een palaan. Aseta palat leikkauspuoli ylöspäin leivinpaperilla vuorattuun korkeareunaiseen uunivuokaan, jättäen pullien väliin noin senttimetrin verran tilaa. Anna kohota vielä noin 15 minuuttia. Riko kananmunan rakenne kupissa. Voitele pullat reunoilta ja hieman keskeltä munalla ja nosta uuniin 30 minuutiksi, kunnes pullat ovat saaneet kauniin värin ja ovat sisältä kypsiä. Nämä pullat jäävät rakenteeltaan melko pehmeiksi.

Paahda 1,5 dl mantelilastuja kuumalla paistinpannulla ilman öljyä, kunnes ne saavat kauniin värin ja paahteisen maun. Valmista kuorrute sillä aikaa, kun pullat jäähtyvät. Sekoita huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri. Lisää sitruunamehu ja vaniljauute. Ohenna kuorrutetta kuumalla vedellä ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes kuorrute on tahmean juoksevaa. Valuta kuorrute pullien päälle, kun ne ovat jäähtyneet kädenlämpöisiksi. Ripottele päälle paahdetut mantelilastut.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *