Blogit
Aurinko ja kuu

Kotoilua kyynärpäät ruisjauhoissa

IMG_5429

IMG_0993

Sain käsiini Kaisa Niemisen ja Riikka Kantinkosken kauniin ja rauhallista tunnelmaa henkivän Ruokakirjan (Cozy Publishing). Kirja vie lukijansa suomalaisen keittiön juurille, klassikoiden äärelle ja sitä selatessa tulee himo saada keittiö tuoksumaan leivonnaisilta, rukiilta ja lihakastikkeelta. Karjalanpiirakoiden ohje näytti niin yksinkertaiselta ja helpolta, että päätin kokeilla näitä vaikeiksi ja aikaa vieviksi miellettyjä piirakoita. Olen jo pitkään, varmaan vuoden, suunnitellut tekeväni karjalanpiirakoita.

Niinhän siinä kävi, että ryhdyin hommaan innoissani torstaina keittämällä riisin (kevytmaitoon, koska unohdin täysmaidon) ja sitten tapahtui arkea ja itse hommaan pääsin vasta lauantaina. Riisipuuro oli ehtinyt parin päivän aikana muodostua aikamoiseksi sementiksi, mutta en lannistunut. Sementoitumisen vuoksi puuroa jäi aika paljon ylikin. Oma moka.

IMG_1006

Piirakoiden teko oli kivaa ja helppoa. Kakkaroiden kaulimisessa meni ehkä eniten aikaa, mutta se oli oikein terapeuttista hommaa. Olin kyllä aikamoisen ylpeä, kun ystävän tullessa kahville, minulla olikin tarjota uunituoreita karjalanpiirakoita. Kuoresta tuli juuri niin rapeaa ja herkullista kuin olin ajatellutkin. Ja kuorihan niissä itse tehdyissä karjalanpiirakoissa onkin se tärkein.

Verrattuna ranskalaiseen keittiöön suomalainen keittiö on kyllä aivan omalaatuista siinä mielessä, että raaka-aineet ovat todella yksinkertaisia ja edullisia. Suomalaisesta reseptiikasta välittyy vaatimattomuus, luonnonläheisyys, yksinkertaisuus ja jotenkin myös ankara talvi. Kun taas ranskalainen keittiö on runsasta ja nautiskelevaa. On ollut aikaa seistä lieden äärellä. Luonnon monimuotoisuus näkyy yrteissä ja siinä, että oli raaka-aineita joista rakentaa makupohjia. Yhteistä ehkä kuitenkin näissä kahdessa keittiössä on pääraaka-aineen kunnioittaminen.

IMG_5442

FullSizeRender (1)

IMG_1014

Kommentit (1)

  1. pete

    Heii vinkki jos puuro on tymäkkää ku sementti niin loraus kuumaakermaa jossa muutama lusikallinen voita ja puuro täten vähän notkistuu

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *