Blogit
Aurinko ja kuu

Jalkapohjat kipeinä? Kaksi keinoa saada kipu kontrolliin.

4CA77768-8BEA-435B-8EBA-A7A6BFA254DB

Pitkän seisomatyöpäivän jälkeen jalkapohjat ovat niin kipeät, että et meinaa pystyä kävelemään? Kipu on kuin jalkapohjissa olisi täyteen puhallettu piikkimatto. Nilkatkin ovat arat. Pahinta kipu on kuitenkin kantapäissä ja jalkapohjan ulkoreunassa. Kuulostaako tutulta? Onko minulla kohtalontovereita? Ihan kamala ja turhauttava vaiva. Plantaarifaskiitiksi sitä kutsuvat, mutta mielestäni kaikki oireeni eivät kuitenkaan ihan täsmää.

IMG_9873

Ongelma alkoi viime syksynä, kun työmääräni lisääntyi ja seisoin keittiössä pitkiä päiviä kokkaillen ja sitten kuvauspäivät päälle. Aloitin silloin tanssitunnit ja luulin aluksi, että jalkapohjat kipeytyivät lihasten käyttöönottamisen vuoksi. Sitten lopetin tanssin ja kipu vain yltyi. Vanhana tanssijana olen tottunut, että kipuja tulee ja menee ja näin ajattelin tämänkin katoavan itsestään. Vihdoin helmi-maaliskuussa sain terveyskeskuskesta varovaisen plantaarifaskiitti diagnoosin. Pääsin fysioterapeutille, jossa sain teipatun lepositeen, joka tuntui ihanalta ja auttoi sen aikaa, kun se pysyi jalassa (3 pvää). Lisäksi ohjeena oli Buranakuuri. Sekin auttaa vain sen hetken kun kuuri on päällä. Eihän tämä ole mitään vakavaa, mutta todella turhauttavaa ja kroonistuneena vaikea saada hallintaan.

IMG_9949

IMG_1975

Tahdon nyt jakaa kaksi keinoa, jotka ovat auttaneet minua, jospa tästä olisi jollekin muullekin apua.

1. Ystävältä saatu jumppaohje, jolla on sama vaiva.

2. Otz -kengät. Ostin Otzit sekä sisäkengiksi työskentelyä varten että ulkokengiksi. Käytän niitä joka paikassa. Parhaat työkaverit ikinä. Ja mikä parasta, ne sopivat rentoihin juhliin, kaupungille ja niitä tosiaan kehtaa pitää missä vain. Ehdottomasti meinaan hankkia myös talvikengät Otzilta.

1.

  • Tarvitset  5-8 cm korkean alustan. Minulla on remontista jääneet paksut laudan palat.
  • Nouse alustalle päkiöiden varaan ja laske kantapäät maahan.
  • venytä pohkeita tai oikeammin akillesjännettä ja alapohkeita laskien 25een.
  • Nouse sitten päkiöille ja laskeudu taas alas ääriasennosta toiseen 25 kertaa tai vähemmän jos et aluksi jaksa niin montaa kertaa.
  • Venytä taas hetki
  • Tee sama , mutta yksi jalka kerrallaan, laskien 15een.
  • toista harjoitus kaksi-kolme kertaa päivässä.

2.

  • Otzit. Jumalaiset kumppanini. Laitan Otzit jalkaan aina, kun on paha päivä tai tiedän, että seison tai  kävelen pitkään. Otzien taika piilee pohjallisessa ja leveässä lestissä, jolloin jalka etsii oman luonnollisen asentonsa ja saa tukea ihanasta, muotoillusta korkkipohjasta. Otzit eivät ihmeparanna mitään, mutta helpottavat kipua ja illalla jalat eivät ole niin kipeät, kuin mitä tavallisten kenkien jäljiltä olisi.

IMG_1627

IMG_1887

Luulen, että oma vaivani johtuu iän myötä tulevasta jalan leviämisestä ja madaltumisesta yhdistettynä kovaan työtahtiin. Jumpan unohdan helposti. Muistan sen siinä vaiheessa, kun jo pötkötän illalla sohvalla täysin koomassa. Jumppaan siis aina kun muistan ja se tosiaan auttaa, mutta sitä pitäisi muistaa tehdä joka päivä. Otzit taas sujahtavat jalkaan automaattisesti lähes joka päivä. Kipu jatkuu edelleen, mutta pysyy näillä keinoin kontrollissa ja minä työkykyisenä.

p.s  Otzin maahantuoja on ystäväni parinkymmenen vuoden takaa. Mutta tämä ei ole kaupallinen yhteistyöpostaus, vaan perustuu aitoon kokemukseen ja tarpeeseen kirjoittaa aiheesta, josko joku toinenkin saisi apua. Tästä pääsee Otzin nettisivuille. Myymälä on Kamp Galleriassa Helsingissä.

IMG_0636

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *