Blogit
Aurinko ja kuu

Ison remontin kompastuskivet ja kuinka niiltä vältytään.

IMG_9599

Meillä kesti remontti kaksi vuotta. Eihän se koskaan lopu, mutta suurimmat on nyt tehty. Saneerauksen tuoksinassa tuli opittua yhtä sun toista, mutta silti olen aivan varma, että mikäli joudun joskus taas ison remontin eteen, tulee vastaan tilanteita, jossa olisi pitänyt olla tarkempi tai ottaa paremmin selvää, vaikka remonttikokemusta onkin kertynyt jo aika monta kilometriä kahden kerrostaloasunnon ja yhden omakotitalon kanssa.

Remonttia tehdessä on niin paljon muistettavaa, että tärkein helposti unohtuu. Dokumentointi. On myös asioita, jotka jäävät helposti liian vähälle huomiolle suunnitteluvaiheessa, päätöksiä pitää tehdä nopealla aikataululla ja aluksi pieneltä sivuseikalta tuntuvat asiat ovatkin niitä, jotka häiritsevät silmää joka päivä remontin valmistuttua.

Listasin muutaman omalle kohdalleni sattuneen lapsuksen, josko se auttaisi teitä, jotka olette vasta suunnitteluvaiheessa.

IMG_8983

Dokumentointi

Kuvin

Tiedän, tämä on hankalaa, mikäli on päivätöissä. Mutta jokaisesta remontin vaiheesta olisi hyvä saada kuva. Minä otin kuvia, mutta en silti tarpeeksi ja minä teen töitä kotona, eli olen ollut paikalla lähes kokoajan. Remontoijaltakin voi pyytää, että hän nappaa kuvia päivän aikana ja lähettää sitten sinulle. Me siis teetimme remontin, mutta tämä koskee yhtälailla itse tehtyä remonttia.

Etenkin, kun mennään rakenteisiin, on vaihekuvat hyvä olla. Miten viemärit kulkevat kellarin lattian alla? Miltä talon vinolaudoitus tai muu pinta näyttää eristeiden alla ennen ja jälkeen korjauksen? Mikä kohta korjattiin kosteuden vuoksi? Miltä se näytti ennen korjausta ja miltä sen jälkeen? Piha-alueiden pohjatyöt. Mitä laatoituksen alla on?

Kaikki nämä asiat jäävät helposti unholaan ja vaikka piirustukset viemäröinnistä olisikin, näkyy valokuvassa se, mitä on oikeasti tehty ja se täydentää piirustuksia. Ongelmien sattuessa, voi kuvista olla korvaamaton apu. Myös talon myyntivaiheessa voi olla hyvä voida osoittaa kuvin mitä on tehty, etenkin kosteusvaurioasioissa. Ja jos kauppojen jälkeen tulee reklamaatioita tai yllätyksiä, kuvista on varmasti apua.

Kirjallisesti

Koska kaikkea ei voi kuvata ja monet asiat käydään urakoitsijan tai alihankkijan kanssa läpi puhelimitse tai suullisesti, olisi fiksua laittaa keskustelun jälkeen mailiä, jossa käy läpi kaikki keskustellut asiat, tyyliin: ”äskeiseen keskusteluumme viitaten…”. Näin suullisista sopimuksistakin jää jokin dokumentti molemmille osapuolille. Esimerkiksi meillä kävi niin, että pihakivien asentaja ei ollutkaan asentanut routaeristettä kohtaan, johon valetaan betonilaatta kesäkeittiötä varten. Asentaja väitti, ettei asiasta oltu sovittu, etsin tietoa ja todisteita valokuvista, maileistä ja tekstiviesteistä turhaan. Olimme puhuneet asian suullisesti.

IMG_2394

IMG_7767

Sähkökalusteet

Miksi säkövedot ja katkaisin- ja pistorasia -asiat jäävät usein liian vähälle huomiolle? Meillä se liittyi hallinoitavien asioiden paljouteen ja siihen, että haikailin liian pitkään sähkökalusteiden valitsemista. Olisin halunnut retrokatkaisijat, mutta ne olivat kovin kalliita. Näin ollen jätin asian muhimaan ja sitten unohdin. Sähkötyöt tehdään ison remontin lomassa aina vaiheissa ja aika yllättäen. Se, minne pistorasiat ja katkaisijat haluaa ja minkälaiset, kannattaa oikeastaan miettiä valmiiksi ihan ensimmäisenä. Sitten se on tehty ja suunnitelmat, sekä tavarat ovat ajoissa paikalla, kun niitä yllättäen (aina) tarvitaan. Toimitusaika erikoiskalusteissa voi olla pitkäkin. Samoin kuin kaakeleissa ja joissakin tapeteissa. Niidenkin kanssa kannattaa olla ennemmin ajoissa kuin myöhässä. Itse harmittelen joka päivä, etten kiinnittänyt huomiota katkaisijoihin ja pistokkeisiin -niiden ulkomuotoon. Ne on vaikea vaihtaa jälkikäteen, sillä mm. katkaisijoiden alla olevat reiät seinässä eivät välttämättä sovi uusien katkaisijoiden alle ja reikien paikkaaminen on lähes mahdotonta.

Uusien laitteiden käyttö (lämmitys, vesi, sähkö, salaojakaivot)

Uusi kodin tekniikka. Maalämpöpumppu, lattialämmitysjärjestelmä, ilmanvaihtojärjestelmä… Maahantuoja usein tarjoaa koulutuksen asennuksen yhteydessä, mutta uskokaa minua, et tule muistamaan siitä parin kuukauden päästä enää yhtään mitään. Ota asentajan numero ylös tai pyydä neuvontapalvelun numero ja ota ohjeistustuokio videolle. Näin sinulla on ohjeistus aina mukana, kun se yllättävä hetki tulee, että maalämpöpumppua pitää säätää tai vesiverkostoon tarvitaan lisää paineita.

IMG_4255

Pihan toiminnallisuus

Omakotitalon piha on aika iso hallittava elementti. Mieti ennen minkäänlaisia pihan mullistustöitä valmiiksi, haluaisitteko pihaan sähköllä toimivat valot? Mihin pistorasioita? Entä vesipiste/-et? Esimerkiksi siinä vaiheessa, kun salaojia kaivetaan, ei välttämättä tule mieleen, että nyt olisikin hyvä hetki vetää samaan aikaan vesiputkia tai maadoittaa sähköjä. Se, että piha kaivetaan auki moneen kertaan, ei koskaan ole hyvä ratkaisu. Meillä kävi kaivinkoneet kolmeen kertaan, ei tosin tästä syystä, vaan salaojat, viemeärityöt ja pihakivetykset tehtiin remontin eri vaiheissa.

Tässä asiassa kuitenkin onnistuimme. Olimme jo miettineet, että emme halua sähkövaloja tai toista vesipistettä. Yksi uusi jakorasia asennettiin ja se taas piti tietää ennen ulkovuoriremonttia, jotta vedot sai kauniisti laudoituksen alle. Myös antenniremontti kannattaa ajoittaa ennen ulkovuoriremonttia.

Pihasta vielä sen verran, että ainakin minulle maanpinnan korkeusvaihtelut ja muodot on vaikea hahmottaa. Jos asennatte laattoja tai muuta terassialuetta maan pintaan, kannattaa olla tarkkana, että pohjatyöt tehdään kunnolla, kaadot ovat oikein ja kivialue tulee suoraan ja korkeudeltaan hyvään suhteeseen muun pihan kanssa. Salaojaputkistoja ja niden eristeitä asennettaessa on hyvä ottaa jo huomioon, mikäli talon ympärille halutaan jonkinsortin terassilaattaa tai kivetystä.

Tässä nämä, mitä meille tuli eteen. Joillekin ehkä itsestäänselvyyksiä. Minullekin oli itsestäänselvää dokumentoida remontti kuvin ja tänne blogiin, mutta miten siinä käykin niin, että juuri se kohta, jossa ilmenee ongelmaa jää kuvaamatta. Siksi, mahdollisimman tarkasti kaikki tyhmältäkin tuntuvat vaiheet kannattaa kuvata ja kirjata tarkasti. Niin ja pitää huolta, että tiedot, kuvat ja mailit ovat turvallisesti ulkoisela kovalevyllä.

IMG_7779

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *