Blogit
Aurinko ja kuu

Intiimi…

Tiedättekö, en ole ennen ajatellut joulua intiiminä juhlana.
Ajatus lähti siitä, kun kerroin ystävälle kaksi vuotta sitten tapahtuneesta,
jossa tilaamamme joulupukki olikin langanlaiha krapulasta tärisevä ukkopahanen.
En koskaan ole ollut tilattavan joulupukin kannalla ja tajusin nyt miksi.
Tuntuu ikävältä pyytää Joulu Aatoksi kotiin joku vieras ja ulkopuolinen ja olla aikataulussa kiinni.
Toinen tajuaminen oli, kun pyysimme Joulupäivänä ystäväni syömään illalla,
kun ruokaa oli niin paljon jäljellä ja oli kiva kutsua.
Yht’ äkkiä huomasin jännittäväni…
Miltä joulumme näyttää toisen silmissä?
Maistuuko ruoka ja miltä pyjamainen perheemme näyttää?
Outoa.Läheistäkin läheisin ystävä kuitenkin kyseessä.
Olen aina ajatellut, että pitäisin isosta joulusta koti täynnä ihmisiä.
Ovi kaikille avoin.
Varmasti nauttisin siitäkin, jos se olisi suunniteltu niin.
Mutta tällä hetkellä Joulu tuntuu intiimiltä ja herkältä juhlalta, joka on tärkeä saada viettää niinkuin haluaa, haluamiensa ihmisten seurassa, omalla tavalla.
Joulun jälkeen uutisissa taas kerrottiin,
kuinka tänä Jouluna oli paljon perheväkivaltaa ja huostaan -ottoja ja kuinka turvakodit täyttyivät…
Kuinka haurasta aikaa tämä onkaan.
Miten monenlaisia Jouluja kodeissa vietetäänkään…

Kommentit (0)

 1. Satu

  Kiitos tästä kirjoituksesta! Niin asiaa puhut, kyllä joulun pyhien aikana mietiskelinkin niitä, joilla joulurauha ei ole ollenkaan itsestäänselvyys, lapsosia, jotka ehkä joutuvat pelkäämäänkin. Omaa onnekkuutta mietin kovastikin.

  Meillä on ollut hyviä kokemuksia vieraista pukeista ja tämän vuotinen oli yliveto, otettiinkin numero talteen ensi vuotta silmälläpitäen. Jonkun kerran saatu tuttu pukki paikalle, mutta nyt ei olla tohdittu pyytää ketään, kun sukulaiset kaikki kauempana.

  Onnellista tätä viikkoa sinulle ja perheellesi!

 2. Liivia

  Kyllä vain joulu taitaa olla tietyllä tavalla intiimi. Me emme jotenkaan kaipaa joulupäivänä ketään, on jo perinne että silloin haluamme olla vain kolmisin ja ihan hissukseen. Kyllä joulu mulle merkitsee erityisesti rauhaa.

 3. Katja

  Tulin vastavierailulle. Ajattelen ihan samalla tavalla: joulu on hyvin intiimi ja jollakin tapaa suljettu juhla meilläkin. Meiltä jäi joulupukki tänä vuonna juuri tuon aikatauluhomman takia pois. Eihän sellainen kuulu jouluun, pysähtely pikemminkin. Tänä vuonna en tiennyt, mitä viikonpäivää elimme, oli vain aatto ja joulupäivä ja tapani. Olin siitä kovin onnellinen.

  P.S. Ja jos pukista maksaa, on oikeus saada parasta lapsille. Ihan eka pukkimme oli mahtava. Hän oli erään koulun rehtori, joka otti teinipoikansa mukaan tontuksi, koska halusi tarjota tälle elämyksen. Hinta oli hyvin kohtuullinen ja parivaljakko ihan mahtava. Valitettevasti he alkoivat sittemmin viettää joulujaan Lapissa. Kävi mielessä, että meillä taisi silloin käydä ihan oikea Korvatunturin joulupukki. 🙂

 4. Jonna

  Meillä oli pukiton, rauhallinen joulu. Nähtiin kyllä sukulaisia, mutta sillä tavalla sopivasti. Tapani oltiin ihan kotona. Pyrin kyllä vielä tämänkin viikon viettämään jollain tavalla kiireettä, on se nimittäin vaan niin luksusta, kun ketään ei tarvitse saatella kahdeksan aikaan aamulla matkaan. No, mies on kyllä töissä, mutta osaa onneksi lähteä itsestään jo 😉

 5. Riikka

  Minustakin on samalla aivan uskomatonta ja kamalaa ajatella miten monessa perheessä joulu ei olekaan lämmin ja rento, vaan ahdistava ja synkkä, lapsille pelottava. Olen kai niin pumpulissa elänyt etten voi käsittää sellaista…

  Se on ihan totta että suomalaisille joulu on perhejuhla ja on hyvin vaikeaa kutsua perheen ulkopuolisia jouluksi.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *