Blogit
Aurinko ja kuu

Chilimix

IMG_8355

Chili on nyt sesongissa, joten siitä kannattaa valmistaa herkkuja talven varalle. Ainakin Prismassa oli satokausihyllyssä valmista chilisekoitusta. Lappasin hedelmäpussin reilusti puolilleen chilejä ja pari jalopenoa, siitä tuli noin 1,5 desilitraa rouhetta.

Mieheni tekee chilistä hillokkeita ja kastikkeita -se on hänen bravuurinsa. Minä pidän huolen, että meillä on aina itse tehtyä chilirouhetta käytettävissä. Tämä rouhe syntyi alunperin ihan vahingossa, kun mies oli saanut chilejä kasvattavalta ystävältä ison määrän erilaisia chilejä. Laitettiin ne pakkaseen, mutta sitten pakkanen piti sulattaa. Monesta eri chilistä valmistettu rouhe tuoksuu älyttömän hyvältä ja maku on todella monivivahteinen ja sopivan tulinen, että ilman sitä en sen jälkeen ole salsaa tai chili sin carnea tehnyt.

Erityisesti punaisten, vihreiden ja keltaisten chilien makuyhdistelmä kiehtoo. Pienet ja pallomaiset chilit ovat usein todella vahvoja, joka tuo hyvin tulisuutta kuivattuun rouheeseen. Jalopenot eivät ole pakollisia tässä rouheessa.

IMG_8333

IMG_8343

Chilimix rouhe

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.

Huuhtele chilit ja kuivaa. Jos haluat pelata varman päälle, käsittele chilejä kumihansikkain. Leikkaa chilit noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Jalopenot voi leikata hieman ohuemmiksi.

Levitä chilviipaleet leivinpaperille uunipellille ja nosta uuniin kuivumaan tunniksi. Jos haluat tehdä osasta chilirouhetta hieman paahtuneemman makuista, voit pitää niitä uunissa vielä toisen tunnin varoen, etteivät ne kuitenkaan ihan kärähdä. Sammuta uuni ja avaa uunin luukku rakosilleen. Anna chilien jäähtyä uunissa.

Nosta chilit uunista ja anna kuivua pari vuorokautta laakealla alustalla. Jos haluat, voit kuivattaa chilit rutikuiviksi näin. Siinä meneekin jo varmaan viikko riippuen säästä, en tiedä, kun en ole koskaan malttanut odottaa.

Itse hienonnan chilit rouheeksi sauvasekoittimella parin päivän kuivattamisen jälkeen. Varo hengittämästä chilipölyä. Rouhimisen jälkeen annan chilien kuivua laakeassa kulhossa ilman kantta vielä usemman päivän, kunnes ne tuntuvat rutikuivilta ja uskallan sulkea ne tiiviimpään purkkiin.

IMG_8344

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *