Omavaraisen onnen hetkiä

img_1340Minun piti kertoa jo aiemmin mökkikasvimaani kuulumisista, mutta taisin unohtaa kamerani mökille. Nyt mennään siis valitettavasti puhelimen kamerakuvilla ja kotikuulumisilla, kunnes saan taas yhytettyä kamerani.

Tähän aikaan vuodesta voin hetken aikaa kuvitella olevani oikeasti melkein omavarainen. Kellari, pakastin, jääkaappi ja maustekaappi pullistelevat kesän satoa: on mielin määrin perunoita, papuja, yrttejä, porkkanoita, sipuleita, marjoja ja mangoldia. Kaupan vihannestiskit voi kiertää kaukaa. Aika ihanaa!

Viime viikonloppuna lähdin kartuttamaan varastoitani vielä sienillä, tarkemmin sanottuna suppilovahveroilla. Vuoden takaisesta suppissadosta on enää rippeet jäljellä. Mukanani minulla oli kaksi ”sienikoiraa”, jotka taisivat kyllä tykästyä enemmän hieman vetisiin mustikoihin. Varsinkin Vikke viihtyi varvikossa niin, että sen tavallisesti valkoinen turkki oli retken päätteeksi siniraitainen :).

img_1307

Minä poimin tällä kertaa vain muutaman litran sieniä, mutta panin merkille, että sienisadosta on tulossa hulppea. Suppilovahveroseurueita löytyi sieltä täältä sammalikosta. Kun nyt ei vain tulisi liian kuivaa, että sienet jaksavat kasvaa vähän suuremmiksi.

Tämä oli muuten ensimmäinen kerta, kun suppilovahveroita sienestäessä tuli hiki! Metsästä palatessani huomasin auton lämpömittarista, että lämpöä olikin kokonaiset 22 astetta.

Herkuttelimme tämän ensimmäisen suppilovahverosadon tuoreeltaan kermaisessa pyttipannussa, jonka lähes kaikki muut ainekset ovat peräisin kasvimaalta. Minulla on kyllä suunnitelmissa hakea metsästä lähiaikoina lisää satoa kuivattavaksi.

(Melkein) Omavaraisen pyttipannu

  • suppilovahveroita
  • keitettyjä tai raakoja perunoita
  • keltasipulia
  • valkosipulia
  • öljyä paistamiseen
  • kermaa
  • suolaa, mustapippuria
  • kananmunia

Puhdista sienet ja pilko ne silpuksi. Paista sieniä kuivalla pannulla niin, että niistä irtoaa neste. Nosta sienet syrjään. Pilko perunat pieniksi kuutioiksi, silppua sipuli ja viipaloi valkosipulinkynnet. Paista peruna-sipuli-seosta öljyssä pannulla, kunnes sipuli on pehmennyt ja perunatkin ovat kypsiä (jos siis käytät raakoja perunoita). Lisää sienet sekä kermaa omantunnon mukaan ja hauduttele niin kauan, että kerma sakeutuu. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Paista lopuksi toisella pannulla kananmunia ja tarjoa ne pyttipannun kanssa. Lisukkeeksi sopivat esimerkiksi oman sadon maustekurkut.

 

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *