Yrttiympyrä puutarhaan

SP_Yrttiympyrä2

Saanko esitellä: yrttiympyräni. Tai oikeastaaan puoliympyräni. Tuohon kohtaan ei järkevästi mahtunut kokonaista ympyrää, ja tilankäytön kannalta se ei tässä olisi ollut kovin järkevääkään. Tällainen vähän venytetty puoliympyrä hyödyntää parhaiten tässä kohdassa olevan tilan. Soma, eikö totta?

Salvia viihtyy hyvin paahteisessakin paikassa, ja saattaa talvehtiakin.

Salvia viihtyy hyvin paahteisessakin paikassa, ja saattaa jopa talvehtia.

Paikka on paahteinen ja ruokamultaa tässä kohdassa on vain parikymmentä senttiä, sitten tulee kallio vastaan. Mutta yrtit viihtyvät hyvin! Talvimärkyyttä tässä ei ole, eikä vesi jää seisomaan sateisinakaan kausina.

SP_Mäkimeiramin kukka Yrttiympyrässä

Yrttiympyrälle kannattaa siis valita lämmin ja suojaisa paikka, ja maan tulee olla läpäisevää. Savimaahan yrttejä ei kannata istuttaa. Yrttien juuret ovat hentoiset, joten ne viihtyvät kevyehkössä, jopa hiekkaisessa maassa.

SP_yrttiympyrän rakentaminen

Yrttiympyrä kannattaa perustaa kunnolla, jotta siitä on iloa pitkäksi aikaa, eivätkä yrtit joudu kilpailemaan rikkaruohojen kanssa. Jos maa on kovin rikkaruohojen vaivaamaa tai epäilee maalevinnäisiä kasvitauteja, kannattaa yrttimaa perustaa uudelle mullalle. Maata kaivetaan suunnitellun yrttiympyrän kohdalta pois noin 20-25 cm syvyydeltä, ja kuoppaan levitetään maisemointikangas. Sitten päälle tuodaan reilu parinkymmenen sentin kerros hyvää ja puhdasta pussimultaa, mukaan voi sekoittaa reilusti hiekkaakin. Maisemointikangas pitää maa-ainekset erillään, eikä paikalle tuotu uusi multa valahda ajan mittaan puutarhan perusmaan joukkoon.

Maisemointikangas uuden mullan alla pitää yrttiympyrän rikkaruohottomana ainakin jonkin aikaa.

Maisemointikangas uuden mullan alla pitää yrttiympyrän rikkaruohottomana ainakin jonkin aikaa.

Kivinä voi käyttää luonnonkiviä, pihakiviä tai tiiliä. Tiilet tosin murenevat maassa ajan mittaan. Kivien tehtävä on pitää yrtit erillään omissa osastoissaan, mutta ennen kaikkea ne varaavat auringossa lämpoä, ja luovuttavat sitä kasveille kylminä öinä ja päivinä. Kivet ladotaan säteittäin, ja säteiden poikki kulkevat kivirivit muodostavat lokeroita, joihin kasvit istutetaan.

SP_Yrttiympyrä puolivalmiina

Mikään ei tosin estä tekemästä ympyrän sijaan muitakin muotoja, oma mielikuvitus ja käytettävissä oleva tila sanelevat yrttimaan mallin. Omassa yrttiympyrässäni monivuotiset yrtit talvehtivat hyvin yli kovan viime talvenkin, jopa ranskalainen rakuuna selvisi ankarista pakkasista.

SP_Kreikkalainen basilika yrttiympyrässä

Basilikat omassa osastossaan.

Lannoitustahan yrtit eivät paljoa kaipaa, pari kourallista orgaanista luonnonlannoitetta yrttimaalle kerran kesässä riittää. Varsinkin loppukesästä lannoitusta kannattaa välttää, jos haluaa yrttien talvehtivan hyvin. Runsas ravinteiden saanti estää kasvien talvilepoon asettumista.

Kuninkaalliset timjamit ´Lady Di´ja ´Silver Queen´

Kuninkaalliset timjamit ´Lady Di´ja ´Silver Queen´

Yrttiympyrä kannattaa muuten sitten perustaa paraatipaikalle oleskelualueen tuntumaan tai ulko-oven lähelle. Paitsi että sitä on mukava katsella, yrttejä tulee käytetyksi paljon enemmän, kun ne ovat käden ulottuvilla eivätkä piilossa pihan perällä.

SP_Mäkimeirami Aurum Yrttiympyrässä

Kommentit
  • 1.1

   sonja sanoo

   Kiitos! Vaikka ei varsinainen ympyrä olekaan, eikä täydellinen puoliympyräkään. 😀

 1. 2

  sanoo

  Hei!
  Huomasin kauniin blogisi juuri Puutarhamyyrän blogilistasta.
  Minulla on vanhasta savupiipusta puretut tiilet odottamassa että keksisin mitä niistä rakentaa. Yrttiympyrä on ihana idea ja tosiaan koetan keksiä sille näkyvän paikan.
  Kiitos hyvästä ideasta ja hyödyllisistä ohjeista!

  • 2.1

   sonja sanoo

   Hei Sara! Tervetuloa, kiva kun löysit tänne. :)) Yrttiympyrä on minulle joka päivä ilon aihe, sitä on mukava katsella ja hoitaa. Yrttejä oli minulla ihan kasvimaallakin, ns. ”paremmassa” ja syvemmässä mullassa, mutta tässä ne talvehtivat paremmin. Laita tiilet hyötykäyttöön, yrttiympyrän teko antaa suurta tyydytystä! 🙂

 2. 3

  sanoo

  Tilansäästöympyrä :), ja just hyvä tuohon tilaan.
  Tuollainen rajattu alue on kyllä ryhdikkään näköinen.
  Täällä yrtit sinnittelevät vanhoissa kottikärryissä – ainakin tämän kesän.

  • 3.1

   sonja sanoo

   Hah-haa, tilansäästöympyrä! :)) Sillä nimellä se saa kulkea tästä eteenpäin. Vanhat kottikärryt kasvien kotina ovat ihan parhautta!

 3. 4

  Anna-Liisa Viitanen ja Ahti Iltanen sanoo

  Kahdeksan vuotias Ahti ihastui tilansäästöympyrääsi niin kovin, että hänen täytyi heti päästä tekemään itselleen samantapainen. Niinpä aloitimme ja parissa päivässä oli valmista. Nyt meillä kasvaa ruohosipulia, timjamia, rakuunaa, minttua, sitruunamelissaa, paprikaa ja chiliä (jotka eivät ole yrttejä), Ahti itse valitsi kaikki kasvatettavat ja oli innoissaan niitä istuttamassa vaikka vettä tuli taivaasta. Eipähän tarvinnut kastella erikseen. Sinulle pitää kuulemma laittaa kuva ja laitankin kunhan saan niitä siirrettyä tietokoneelle.

  • 4.1

   sonja sanoo

   Voi miten kuulostaa hienolta! Ahti on valinnut hyvät kasvit. Ja yrttiympyrään saa kyllä istuttaa ihan mitä huvittaa, muutakin kuin yrttejä. Olisi ihan mahtavaa nähdä kuvakin, lähettäkää ihmeessä! Paljon terveisiä Ahdille.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *