Voimajuomaa puutarhasta!

SP_vuorenkilpitee

Netissä on pyörinyt paljon juttua varsinaisesta ihmejuomasta, siperian teestä. Se alkoi tietysti kiinnostaa ja asiaan oli tutustuttava tarkemmin.

Siperian tee on kuulemma varsinainen taikajuoma, ja sen tekoon ei tarvita ihmeellisiä ja harvinaisia aineita, päinvastoin. Raaka-aineena on joka pihan uskollinen ja vaatimaton vanha perenna, vuorenkilpi (Bergenia). Vuorenkilven käyttöä lääkinnässä ja kosmetiikassa on tutkinut mm. MTT:n entinen yliagronomi Bertalan Galambosi.

SP_vuorenkilven lehtiä

Venäjällä siperian teetä (siellä sitä kutsutaan mongolian teeksi) ovat perinteisesti nauttineet ankarissa oloissa työskentelevät metsästäjät, ja itäisessä naapurimaassa vuorenkilpi kokonaisuudessaan on paljon käytetty ja tuttu rohdos. Tee sisältää paljon hyödyllisiä antioksidantteja sekä parkkihappoja, joiden sanotaan mm. alentavan verenpainetta, hillitsevän tulehduksia ja parantavan hapenottokykyä. Siperian teen väitetään antavan virtaa ja suorituskykyä jopa niin paljon, että liiallinen käyttö saattaa viedä yöunet.

SP_vuorenkilven kukka

Teehen käytetään yllättäen tuoreiden sijasta vanhoja, lakastuneita lehtiä. Siirretään siis vihreät lehdet syrjään ja tongitaan sieltä alta niitä edellisvuotisia, surkean näköisiä ruskettuneita ja kuivuneita lehtiä. Ne ovat fermentoituneet luonnollista tietä, ja tähän teehen tarvitaan nimenomaan fermentoituneita lehtiä. On siis hyödyksi, jos ei ole ollut turhan tarkka puutarhaa siistiessään.

Lehtiä tonkiessaan tuntee itsensä vähintäänkin noidan oppipojaksi, ja on kyllä myönnettävä, etteivät nuo lehdet kovin ruokahalua herättäviltä tässä vaiheessa näytä. Lehdet huuhdellaan roskista ja laitetaan kuivumaan, kuivaaminen onnistuu parhaiten hyötykasvikuivurissa, mutta kuivuvat ne ihan huoneilmassakin aikanaan. Haalea uunikin sopii kuivaamiseen. Rutikuivat lehdet murskataan.

Valmista siperian tee seuraavasti:

– keitä 3 dl vettä ja 2 rkl kuivattuja, murskattuja lehtiä kymmenisen minuuttia
– anna keitoksen seistä huoneenlämmössä 12 tuntia
– siivilöi teeuute
– sekoita keskenään 2-3 tl uutetta ja 1 dl vettä ja nauti

Tee ei maistu juurikaan miltään, mutta toki sitä voi maustaa mielensä mukaan. Valmiin uutteen voi säilyttää jääkaapissa.

Vaikuttavat aineet toimivat systeemisesti kehon omia toimintoja vahvistaen, eli mistään kaupan energiajuomaa vastaavasta aineesta tai kahvin tapaisesta piristeestä ei ole kyse. Eri ihmisillä vaikutus saattaa siis olla voimakkuudeltaan hyvinkin erilainen, siksi annostusta on vaikea sanoa. Tehon huomaa muutaman päivän käytön jälkeen. Jos verenpaine on muutenkin alhainen, kannattaa olla varovainen teen käytössä. Jossain varoiteltiin myös, että tee ei sovi verenohennuslääkitystä käyttäville.

Jos on ollut kovin siisti puutarhuri (niitäkin on, olen kuullut) ja kärrännyt kompostiin kaikki ylivuotiset lehdet, voi teen valmistaa myös tuoreista lehdistä. Silloin ne pitää kuitenkin fermentoida ensin.

SP_vuorenkilven lehtien fermentointi

Fermentoidessa tuoreita lehtien solurakenne murskataan kaulimella, silppuamalla tai käsin hieromalla. Lehdet sullotaan tiiviisti lasipurkkiin, jonka kansi on raollaan. Purkki laitetaan lämpimään paikkaan, esim. 50-asteiseen uuniin ja annetaan lehtien fermentoitua 1-2 vuorokautta. Kun lehdet ovat reilusti ruskettuneet ja tuoksu on miellyttävä, fermentoituminen on tapahtunut. Sen jälkeen lehdet kuivataan kuten edellä.

Mutta helpoimmin teeainekset saa siis unohtamalla vuorenkilpipenkin turhan siistimisen. Siperian tee saattaa hyvinkin antaa virtaa sitten niiden muiden penkkien putsailuun.

Kommentit
    • 1.1

      sonja sanoo

      Ainakin meidän vuorenkilpipenkeistämme löytyi materiaalia riittämiin koko talven varalle. Olen aina sanonut, että puutarhan siistimisessä kannattaa olla vähän suurpiirteinen. ;D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *