Voi tätä ilon päivää!

SP_sitruunaverbenakyltti

Joka vuosi valitsen joitakin puutarhassa kesällä kasvattamiani kasveja, ja yritän parhaani kykyni ja taitoni mukaan talvettaa ne. Ja niin kuin jokainen talvettamista harrastanut tietää, joskus se onnistuu, joskus taas jää yritykseksi. Kävin taas kurkkaamassa kasvien vointia ja tiputtamassa niille pikku hörpyn vettä, kun huomasin pienen pilkahduksen vihreää. Sitruunaverbenassa on hiirenkorva! Harmaa ja sateinen päivä kääntyi kertaheitolla riemukkaaksi.

Ensimmäinen kevään merkki, sitruunaverbenan pikkuruinen lehti

Ensimmäinen kevään merkki, sitruunaverbenan pikkuruinen lehti

Sitruunaverbena (Aloysia triphylla) on ihana yrtti, jonka voimakkaan sitruuna-aromisia lehtiä voi käyttää jälkiruokiin, kalaruokiin, salaatteihin, teehen – kaikkeen, mihin sitruunaakin käyttäisi. Sitä käytetään myös hajusteena. Se on oikeasti kuin puhdasta sitruunaa, ihan toista kuin esim. sitruunamelissa, joka lähinnä vain tuoksuu miedosti sitruunalta. Sitruunaverbenasta voisin puhua loputtomiin, mutta sanottakoon nyt vain, että se on upea yrtti, jota soisi käytettävän meillä paljon enemmän.

Tältä se näyttää kesällä...

Tältä se näyttää kesällä…

Syy sitruunaverbenan vähäiseen käyttöön saattaa olla siinä, että sitä on vaikea lisätä siemenestä. Itävää siementä on hankala saada, jossain ulkomaisissa nettikaupoissa olen joskus nähnyt siemeniä myynnissä, mutta itävyydestä ei ole tietoa. Niinpä ainoa keino lisätä kasvia täällä meillä on ottaa pistokkaita. Sopivassa vaiheessa pistokaslisäys onnistuu hyvin. Marketin yrttihyllyssä sitruunaverbenaa on joskus näkynyt, mutta siellä se ei oikein viihdy.

...ja tältä talvella.

…ja tältä talvella.

Viime kesänä Espanjassa näin taimiliikkeessä kukkivan sitruunaverbenan, ja sehän oli otettava mukaan. Meillä myytävät kasvit ovat nuoria, yleensä saman vuoden pistokastaimia, ja siinä vaiheessa sitruunaverbena ei vielä kuki. Mutta tämä oli siis kukassa alkukesällä, ja kukki vielä uudestaan syksyllä. Kuihtuneet kukat näkyvät vieläkin sitruunaverbenan talvehtineissa risuissa. Risuja ne tosiaankin ovat, sillä sitruunaverbena pudottaa lehtensä talveksi ja näyttää aivan kuolleelta. Mutta saattaa siis talvehtia valoisassa ja viileässä, ja niin se on nyt sitten tehnyt. Jeee!

Ihana sitruunan aromi säilyy hyvin myös kuivatuissa lehdissä

Ihana sitruunan aromi säilyy hyvin myös kuivatuissa lehdissä

Joskus aikaisemminkin olen talvettanut sitruunaverbenan, ja se alkoi lykätä lehteä juuri näillä main. Mutta sitten tapahtui jotakin, ja kasvi heitti henkensä. Voisinpa sanoa, että minusta riippumattomista syistä, mutta epäilen olleeni jotenkin syypää. Liikaa kastelua, liian vähän? Liian vähän valoa luulisin sen ainakin helmikuussa saaneen, joten nyt aion pitää tästä yksilöstä erityisen hyvän huolen. Ehkä jo useamman vuoden talvehtinut sitruunaverbena on kestävämpi, tosin Suomessa talvehtiminen on kasville varmaan järkytys Espanjan kostean ja leudon ilmaston jälkeen.

Kukatkin tuoksuvat ihanalta, mutta pikkuruisten siementen itämisestä ei ole takuuta.

Kukatkin tuoksuvat ihanalta, mutta pikkuruisten siementen itämisestä ei ole takuuta.

Pakko kuitenkin kokeilla kylvämistäkin, kun siemeniä kerran on!

Pakko kuitenkin kokeilla kylvämistäkin, kun siemeniä kerran on!

Pidin talvehtivia kasveja aika pitkään valoisalla kylmällä kuistilla, kunnes taas talvi yllätti. Ne taisivat saada kyllä ihan pakkastakin niskaansa jossain vaiheessa, ennen kuin siirsin ne viileään sisätilaan vasta joulun jälkeen. Enpä siis voinut olla ollenkaan varma niiden selviämisestä, ja siksi tämä sitruunaverbenan herääminen kevääseen tuntuu ihan superhienolta!

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Kiva yllätys ja lupaus keväästä. Toivottavasti saat pidettyä sitruunaverbenasi hengissä, kun kerran noin sinnikkäästi silmua tekee.

  Puutarhamyyrä Kasveja siellä ja täällä -blogista

  • 1.1

   sonja sanoo

   Uskottava se on, kevät on alkanut, kun sitruunaverbenan sisäinen kellokin niin sanoo. 😉 Jännityksellä odotan, josko muut ”risut” alkavat vihertää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *