Viiniköynnöksen alla

SP_viininlehti4

Tuntuu siltä, että myöhästyn joka vuosi viiniköynnöksen leikkaamisesta. Kasvihuoneen Bianca ja Muscat Bleu heräilevät kevätauringon paistaessa joka vuosi niin aikaisin, että huhtikuussa kasvihuonetta kunnostaessa on jo liian myöhäistä ruveta karsimaan versoja ilman ylenmääräistä vuotoa.

SP_viininlehti3

Yleensä käy siis niin, että pääsen leikkuupuuhiin vasta kesällä, kun versot uhkaavat pimentää koko kasvihuoneen. Onneksi viinit sietävät kesäleikkausta hyvin, samalla voi sitten harvennella terttuja ottaen pienimmät pois. Jäljelle jäävien terttujen rypäleistä tulee sitten vähän isompia.

SP_viininlehti2

Ulkona eteläseinustalla kasvava Zilga saa venytellä varttaan leikkaamatta, ja sen versot ovat jo lähellä katonharjaa, yli kuudessa metrissä. Mutta olkoon, se on komean näköinen, ja rypäleitäkin tulee, joten rehottakoon minun puolestani.

Ennen rypäleitä viineistä saa kuitenkin toisenlaista satoa. Nimittäin tuoreita viininlehtiä aitoja viinilehtikääryleitä, dolmadeksia varten. Itse tehdyt kääryleet maistuvat paljon paremmilta ja raikkaammilta kuin ne purkkiversiot, ja ovat helppoja valmistaa. Lähinnä aikaa tuhraantuu kääryleiden taittelussa ja väkertämisessä, mutta se on itse asiassa mukavaa askartelua. Kannattaa kerätä reilun kokoisia, mureita nuoria lehtiä. Niitä on helpompi täyttää, kun on tarpeeksi pinta-alaa.

SP_viininlehti1

Parhaat lehdet kerätään ennen kukintaa, mutta hyvät kääryleet syntyvät kyllä kesälläkin, ja vielä näin elokuussakin. Eikä viiniköynnös ole moksiskaan lehtien harventamisesta, taitaa olla melkein päinvastoin.

SP_viininlehväkääryle1

Viininlehdet ryöpätään pikaisesti kiehuvassa vedessä ennen täyttöä, ja ryöpättyjä lehtiä voi myös pakastaa myöhempään käyttöön. Silloin ne rullataan tiukaksi kääröksi ryöppäämisen jälkeen ja pakastetaan tiiviisti pakattuna. Voit kääräistä lehdet käärölle ja sitoa ne jo ennen ryöppäämistä.

SP_viininlehväkääryle2

Perusohjeita on netti väärällään, joihinkin lisätään lampaan (tai naudan) jauhelihaa, joihinkin pinjansiemeniä, mutta minusta parhaat ovat nämä perinteiset. Tässä on vähän sovellettu versio. Sopivat kasvissyöjillekin.

Viininlehtikääryleet

25-35 tuoretta viininlehteä
2 dl riisiä (risottoriisiä tai huuhdeltua puuroriisiä)
4 dl vettä
kasvisliemikuutio
1 iso sipuli
1 dl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
½ dl silputtua tilliä
1 tl kuivattua minttua (tai 1 rkl tuoretta silppua)
½ dl silputtua persiljaa
rouhittua mustapippuria

Huuhtele isohkot viininlehdet ja irrota niistä lehtiruoti. Kiehauta kattilassa vettä ja ryöppää lehtiä n. 2-3 minuuttia. Nosta lehdet kattilasta ja pane ne siivilään valumaan ja jäähtymään.

Tee täyte:

Silppua sipulit. Kaada kattilaan puolet oliiviöljystä ja kuullota sipuli. Lisää riisi ja kääntele sitä hetki öljyssä. Lisää vesi, puolet sitruunamehusta, kasvisliemikuutio ja hauduta riisi melkein kypsäksi. Siirrä riisi jäähtymään, sekoita sitten siihen yrtit sekä pippuri. Tarkista suola, lisää tarvittaessa.

SP_viininlehväkääryle3

SP_viininlehväkääryle4

Tee kääryleet:

Laita viininlehti kiiltävä puoli (yläpuoli) alaspäin leikkuulaudalle, kärki itsestäsi poispäin. Laita lehden keskelle täytettä ruokalusikallisen verran, älä täytä liikaa. Käännä ensin lehden alaosa täytteen yli, sitten tiiviisti sivut, ja kääri sitten loput lehdestä napakasti rullalle. Tee loput kääryleet samaan malliin, ja lado ne tiiviisti vierekkäin uunivuokaan tai laakeaan kattilaan, saumapuoli alaspäin. Jos teet kääryleet kattilassa liedellä, laita niiden päälle painoksi lautanen. Voit laittaa astian pohjalle ryöpättyjä lehtiä sellaisenaan.

SP_viininlehväkääryle6

Kypsennä:

Valuta kääryleiden päälle loput oliiviöljystä ja sitruunamehusta, lisää sen verran vettä, että kääryleet peittyvät. Hauduta kääryleitä kattilassa miedolla lämmöllä 45 minuuttia tai jos valmistat ne uunissa, 45 minuuttia 175 asteessa. Anna jäähtyä astiassaan.

Kääryleet maistuvat parhailta huoneenlämpöisinä. Sopivat hyvin alkupalalautaselle yhdessä oliivien, fetajuuston, tzatsikin ja muiden kreikkalaisten naposteltavien (meze) kanssa.

SP_viininlehväkääryleet valmiina

P.S. Jos et omista viiniköynnöstä, lehtiä saa myös tölkissä etnisten ruokatavaroiden kaupasta.

Kommentit
  1. 1

    voikukka sanoo

    Oi miten herkulliselta näyttää. Ei näköjään kannata lukea blogiasi nälkäisenä, kun nälkä vain yltyy :), ja käsillä on pelkkää leipää. No, onneksi edes sitä.

  2. 2

    sanoo

    Kertakaikkiaan upeaa – omat viinirypäleet ja siinä sivussa omat itsetehdyt viininlehtikääryleet! Mieli palasi oitis meze-herkkujen äärelle autenttiseen ympäristöönsä 🙂

    • 2.1

      sonja sanoo

      Oi kun pääsisikin nyt just Kreetalle! Lämpimät illat ja kreikkalainen salaatti rantatavernassa… Olisi se kivaa vaihtelua tälle meidän tämän hetken epävakaisuudelle, kun kerran tunnissa arvotaan uudestaan seuraavan päivän sää. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *