Vanhan pelargonian kosto

´Tierspella´

´Tierspella´

”Tango Pelargonia” sävellettiin ja ennen kaikkea sanoitettiin aikoinaan hieman kieli poskessa. Tangokulttuuria nenänviertään pitkin tuolloin 60-luvulla katsellut, erinomainen muusikko, säveltäjä ja sanoittaja Kari Kuuva teki sen lempeäksi parodiaksi haikeasta tangosta. Mutta koska parodia on vaikea laji, jäi Suomen kansalta huomaamatta se, että laulussa pilkattiin oikein olan takaa tangojen sentimentaalisuudessaan välillä banaalin puolelle lipsahtavia sanoituksia.

´Maaninka´

´Maaninka´

Laulusta tuli suuri hitti, ja Kari Kuuva on saanut esittää sitä siitä asti keikoillaan, halusi tai ei. Vanhan pelargonian kosto, heh! Oppipa rokkari kerralla, ettei Suomen kansan ikiaikaisia arvoja rankaisematta pilkata: tangoa sen olla pitää, ja pelakuu ikkunalaudalla.

sp_pelargonia1

Pelargonista on tullut meillä jalostuksen myötä alati kukkiva kesäkukka, ja onhan se komeine kukkineen siihen omiaan. Harva pelakuuta kesäkukkana kasvattava tulee ajatelleeksi, että kyseessä on monivuotinen kasvi, vaan heittää sen pakkasten tullen pois. Ja tottahan se on, nuo ikuisesti kukkimaan jalostetut lajikkeet eivät oikein talvea sisällä kestäkään, ja tarkoitus on hankkia joka kesä uudet kukkijat ikkunalle.

sp_pelargonia2

Mutta  vanhat, perinteiset lajikkeet ovat toista maata. Ne ovat arvokkaita ja mielenkiintoisia, vaikka eivät jaksaisikaan kukkia koko kesää kuten siihen jalostetut lajitoverinsa. Annalan puutarhassa Hämeentiellä on hieno, vanha orangeria, oikea ansarien aarre Annalan kartanon kulta-ajoilta. Hyötykasviyhdistys ylläpitää siellä komeata pelargonikokoelmaa, siihen kannattaa käydä tutustumassa. Sinne päätyi myös pistokas minun ’Mrs Pollockistani’, toivottavasti on pärjännyt.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Saipa oppirahat maksaa, kyllä tango ja pelakuu ovat kaksi niin tärkeää asiaa!

  Upea pelakuurivistö Annalassa, ihania kukkia. Pelakuiden määrä kasvaa Kivipellossa joka vuosi, talvetustila pysyy vakiona. Harmaita hiuksia hiukan siitä saa, mutta olen hiljalleen ajatellut alkavani (jos vain aina muistaisi) ottamaan pistokkaita pelakuistani talvetettavaksi, sitä olen pienessä määrin kokeillut hyvällä menestyksellä.

  Olisipa ihanaa, jos meillä Suomenmaassa joku tarhuri aloittaisi sellaisen kesäkukkien talvisäilytyspalvelun, syksyllä hakisivat purkit pihasta, talven hoitaisivat ja keväällä palauttaisivat mullat vaihdettuna ja huollettuina muuntekin, olisin asiakkaana ihan varmasti!

  • 1.1

   sonja sanoo

   Pelakuu ikkunalla ja tango kesäillassa ovat suomalaisen sielunmaiseman kulmakiviä, ei niiden kanssa ole leikkimistä. Nih! 😀 Annalan pelakuukokoelma on sykähdyttävä. Olen itse ihan surkea kukkien talvettaja, ja viherkasvienkin kanssa on vähän niin ja näin. Joten ihan onnessani olen, jos joku vielä kevätpuolella on hengissä. Eli ottaisin minäkin ilolla vastaan sellaisen talvirengashotellia vastaavan kasvihotellin! Niin varmaan moni muukin, joka talven aikana tuskailee kasviensa öttiäisiä ja viihtymättömyyttä ahtailla ikkunanlaudoilla. Kukahan sellaisen hotellin panisi pystyyn? :))

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *