Uutuuksia puutarhaan

SP_talvinen puu

Lunta tulla tupruttaa tänne Etelä-Suomeen, mutta postilaatikosta löytyi kuin löytyikin lohdutusta talven viimaan kyllästyneelle tarhurille. Uudet siemenluettelot ilmestyvät näin tammikuussa kiihottamaan viherpeukaloiden mieliä ja multaan syyhyäviä sormia! Nyt lehteiltävänä on Hyötykasviyhdistyksen ansiokas luettelo, jota selatessa menee helposti tunteja.

Mutta ennen kuin voi hemmotella itseään haaveilemalla kesästä ja kylvösuunnitelmista, täytyy hoitaa kasvihuoneharrastajan talviset velvoitteet. Lumet on siis käytävä pudottamassa kasvihuoneen katolta. Olen kirjoittanut kirjan nimeltä Kotipihan kasvihuone, ja siinäkin muistuttanut (suorastaan jankuttanut, myönnetään) tästä tärkeästä asiasta. Liian moni kasvihuone sortuu talvella lumikuormansa alle, ja liian moni aloitteleva kasvihuoneharrastaja luopuu harrastuksesta sen takia.

Talvinen kasvari pari vuotta sitten.

Talvinen kasvari pari vuotta sitten.

Hyvä kikka on myös laittaa kasvihuoneeseen hetkeksi auton sisätilalämmitin puhaltamaan. Pienempi kasvari lämpiää muutamissa minuuteissa niin tehokkaasti, että lumet putoavat katolta ihan itsekseen.

SP_lumenluonti kasvarista2

Mutta sitten uutuussiemeniin ja yrttiosastolle ensimmäiseksi! Lakritsikasvia tekisi mieli kokeilla, tosin se on talvenarka, ja olen vähän huono talvettaja. Huiskuvuoriminttua täytyy saada jo ihan hurmaavan nimen takia! Missähän sijaitsee Huiskuvuori? Limettibasilikaa pitää hankkia eksotiikan takia. Nukulaakaan en ole kasvattanut aikaisemmin ja uusi, kullankeltainen sitruunamelissa ’Gold Leaf’ kuulostaa ihanalta.

Tomaatti-intoilijalle on lajikkeita paljon, tosin täytyy tunnustaa, että omista varastoista löytyy jo niin monta sorttia, ettei uusia enää paljon paranisi hankkia. Suurin osa siemenluettelon lajikkeista onkin jo olemassa, mutta uutuus ’Sibirjak’ vaikuttaisi lupaavalta meidän epävakaaseen kesäämme. Yleensäkin Suomen olosuhteisiin tuntuvat sopivan erityisen hyvin lajikkeet, joiden nimissä mainitaan ”Arctic” tai ”Siperia”. Mistähän mahtaa johtua… Mutta ehkäpä ensin pitäisi tosiaan tehdä inventaario jo varastossa olevista tomskujen siemenistä. ;)) Onneksi tomaatinsiementen itävyys säilyy tosi pitkään.

Olisihan näitä jo kylliksi, mutta...

Olisihan näitä jo kylliksi, mutta…

Mitä ihanuuksia te, rakkaat lukijat, olette kaavailleet kasvattavanne ensi kesänä?

SP_tomaatinsiemenet2

Ja kauniiksi lopuksi: kuten olen uhkaillut, blogi saattaa joskus pitää sisällään myös puutarhaan kuulumattomia aineksia. Niin nytkin, sillä Helsingin Savoy-teatterissa nähdään tulevalla viikolla konsertti, josta en malta olla mainitsematta.

Naisenergiaa kantrihengessä!

Naisenergiaa kantrihengessä!

Laulaja ja lauluntekijä Dolly Parton täyttää 70 vuotta 19.1.2016, ja sitä juhlistetaan täällä meilläkin konsertilla tuona kyseisenä päivänä klo 19.00. Dollyn musiikille omistetussa konsertissa nähdään lavalla allekirjoittaneen lisäksi Erin, Johanna Iivanainen ja Uncle John Band. Luvassa countrymusiikin parhaita kappaleita ja ihania hittejä vuosien varrelta. Nyt siis tupeeraus törrölleen ja hakemaan Savoy-teatterista piristystä talveen ja kantrin kaipuuseen!

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *