Uutta potkua salaattimaalle

Mizuna.jpg

Salaattivihanneksista ehdottomia lemppareitani ovat aasialaiset lehtivihannekset. Mm. paksoi, tatsoi, kai lan-kaali, mizuna ja sareptansinappi tuovat salaattilautaselle vaihtelua ja potkua sinappisella ja kevyesti kaaliin vivahtavalla makupaletilla.

Kukkiva_paksoi.jpg

Aasialaiset lehtivihannekset innostuvat alkukesästä nopeasti kukkimaan – mutta kukatkin ovat syötäviä

 

Siemeniä on saatavana kaikista erikseen, mutta käteviä ovat myös pussit, joissa on sekoitus useampaa lajia. Ne kulkevat yleensä nimellä Asian Baby Leaf Mix. Kylvös voi olla tiheämpikin, sillä lehtiä on tarkoitus harventaa ja napsia salaatteihin jo nuorina. Tosin nämä kasvit ovat niin nopeakasvuisia, että ne ehtivät täysikasvuisiksikin muutamassa viikossa. Kun lehdet ja varret alkavat olla tukevampia ja paksumpia, toimivat aasialaiset vihannekset todella hyvin esim. vokkiruoissa ja paistoksissa.

Sareptansinappi.jpg

Sareptansinappi

Kylvössä on syytä sitten ottaa huomioon pari seikkaa. Nämä ovat yleensä brassica-suvun kasveja, siis kaalin sukulaisia, ja tietysti kaaleilla herkuttelevat öttiäisetkin tykkäävät niistä kovasti. Ja niitä tuholaisiahan on saapunut Suomeen tänä vuonna ennätysmääriä, jättimäiset hyönteislennostot ovat näkyneet jopa säätutkakuvissa! Jotta siis jotain jäisi kasvattajallekin, kylvös kannattaa suojata heti kaksinkertaisella harsolla tai muulla öttiäisverkolla, ja pitää se paikallaan mielellään koko kasvukauden ajan. Satoa korjatessa vain raotetaan suojaa sen verran, että saadaan lehtiä saksituksi tarvittava määrä, ja sitten taas harso äkkiä päälle. Myös voimakastuoksuisten yrttien ja samettikukkien kasvattaminen kylvöksen vieressä hämää tuholaisten hajuaistia ja on hyödyksi niiden häätämisessä.

Rucola.jpg

Tuttu rucola eli sinappikaali kukkii syötävin, sinappisin kukin

 

Nopeakasvuisuuden takia aasialaisia lehtivihanneksia kannattaa kylvää pieni määrä kerrallaan ja useampaan kertaan kesässä, niin on aina tuoretta ja mehevää lehteä salaattikulhon ryydittäjäksi. Paras sato saadaan keski- ja loppukesän kylvöistä, sillä kevään valoisat yöt houkuttelevat varhaiset kylvöt kukkimaan nopeasti.

Kommentit
 1. 1

  voikukka sanoo

  Tästä muistuikin mieleeni, että minullahan on jossain tuollainen aasialainen salaattimix -siemenpussi. Kannattaisi varmaan kylvää :). On tosiaan kiva, kun tarjolla on monenlaista salaattia vaihtelua tuomaan.

  • 1.1

   sonja sanoo

   Kylvä ihmeessä! Satoa tulee nopeasti ja runsaasti. Ovat tosi kivan makuisia nämä aasialaiset lehdet, ja kiitollisia kasvatettavia. Kerro sitten miten suojaus onnistui eli jäikö puutarhurillekin satoa. 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *