Tomaattikeitto lämmittää kieltä ja mieltä

sp_tomaattikeitto5

Olin viime viikon työmatkalla Espanjassa ja Italiassa. Siellä oli vielä täysi kesä, mittarissa 27 astetta ja illatkin lämpimät. Palermossa tutustuin paikallisiin tomaatteihin, joita viljellään varsin erikoisella tavalla. Menetelmän nimi on siccagno, ja menetelmällä kasvatettuja tomaattejakin myydään sillä nimellä.

Tällaiset tomaatit saavat kasvaa avomaalla, ja niitä kastellaan hyvin vähän tai ei ollenkaan. Istutettaessa taimelle annetaan lasillinen vettä, mutta sen jälkeen se saa tulla lähinnä toimeen sillä, mitä taivaalta mahdollisesti tulee tai maasta löytyy. Kyseiset tomaatit tulevat Corleonen kylästä läheltä Palermoa, ja niiden maku on ymmärettävästi hyvin intensiivinen.

sp_tomaattikeitto7

Ilman kastelua kasvatettu tomaatti kuulostaa mahdottomalta ajatukselta, tomaattihan on isoine lehtineen aikamoinen juoppo. Mutta tomaatti on hyvin sopeutuvainen kasvi. Kun se tottuu pienestä pitäen kuivuuteen, ei se enää vettä kaipaakaan, ja varmaankin kyseinen tomaatti on vuosisatojen saatossa oppinut sietämään kuivuutta. Aamukaste, maasta löytyvä kosteus ja kevään sateet antavat sen verran, että hengissä selvitään. Kypsät tomaatit kuivataan auringossa ja niistä tehdään sosetta, joka sekin saa vielä kuivua auringonpaisteessa. Lapset ja naiset kääntelevät sosemassaa, jotta se kuivuu tasaisesti. Valmis, paksu sose pakataan lasitölkkeihin, ja sitä käytetään pastakastikkeen, keittojen, patojen ja tomaattikastikkeiden valmistamiseen.

Söin tällä soseella maustettua pastakastiketta Palermossa ollessani. Miten voikaan pelkkä tomaatti, pasta ja parmesaani maistua hyvältä! Maku oli syvä ja mehevä, eikä sose kuulemma tarvitse suolaakaan, niin maukasta se on.

sp_tomaattikeitto1

Italian lämpöä muistellessa oli kotona mukava keittää vielä viimeisistä avomaalla kasvaneista tomaateista muhevan makuinen keitto. Sen punainen väri ilahduttaa mieltä, ja rehevän täyteläinen maku kieltä.

sp_tomaattikeitto4

Mahtava tomaattikeitto

1 kg kypsiä tomaatteja
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl tomaattisosetta
5 dl vettä
2 kasviliemikuutiota
mustapippuria
ripaus neilikkaa
(chiliä)
1 rkl hunajaa
timjamia, basilikaa, persijaa, oreganoa
½  – 1 dl kermaa

sp_tomaattikeitto3

Kuori ja kuutioi sipulit ja kuullota silppua miedolla lämmöllä kattilassa öljyssä. Kun silppu on läpikuultavaa, lisää silputut valkosipulit mukaan pehmenemään. Lisää sitten kuivatut yrtit ja tomaattisose, ja pyörittele hetken öljyssä, jotta aromit irtoavat.

Kalttaa tomaatit, jos haluat keitosta erityisen silkkisen. Keitto soseutetaan, joten tomaattien kuoret silppuuntuvat kyllä hyvin siinäkin rytäkässä. Poista tomaattien kannat ja paloittele tomaatit, lisää palat sipulisilpun kaveriksi kattilaan. Lisää vielä vesi, kasviliemikuutiot, mustapippuri, neilikka ja hunaja (ja halutessasi vähän tuoretta chiliä tai chilijauhetta). Ripaus neilikkaa antaa mukavan lämmön ja täyteläisen maun, mutta voi sen jättää poiskin, jos ei pidä neilikasta.

Anna keiton porista kannen alla miedolla lämmöllä vähintään 30 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä, jos keitto tuntuu liian paksulta. Tomaatit ovat erilaisia, toiset kuivempia ja toiset mehukkaampia, joten nesteen määrää on vaikea sanoa tarkasti.

Soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa, lisää vielä kerma ja sekoita. Kerman voi jättää poiskin, mutta se pyöristää makua mukavasti.  Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja tuoretta mustapippuria, muista, että tomaatti tarvitsee suolaa. Se korostaa sen makua. Silppua pinnalle tuoreita yrttejä mielen mukaan ja nauti hyvän leivän kera. Tämä soppa vain paranee lämmitettäessä. Huom! Nokare vuohenjuustolla maustettua creme fraichea korottaa keiton ihan juhlatarjottavaksi.

Vinkki: Jos omia, kypsiä tomaatteja ei ole keitoksi asti, tämän voi vallan mainiosti valmistaa myös hyvistä (esim. Mutti) tölkkitomaateista. Käytä silloin kaksi purkkia eli 800g tölkkitomaatteja tai tomaattimurskaa.

sp_tomaattikeitto2

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    Oli varmasti mukava visiteerata välimeren maisemissa just nyt.
    Mutta tosiaan, kuinka kummassa ne tomaatit siellä avomaalla pärjäävät… Ajattelisi, että kuukahtaisivat ennen aikojaan.
    Laiskana sovellan pääsääntöisesti Mutista tomaattisoppaa 🙂 – ja reilusti tinjamia ja paahdettua valkosipulia… Onse hyvää. Nyt on kurpitsa odottamassa soppaan pääsyä.

    • 1.1

      sonja sanoo

      Sitä minäkin ihmettelen, miten tomskut voivat pärjätä ilman vettä! Mutta ehkä ne ovat tosiaan siihen tottuneet.
      Muttipurkkia minäkin käytän silloin, kun ei ole omia tomaatteja. Marketin kelmeät ja kovat tomaatit saavat puolestani talvella jäädä hyllyyn, hyvänlaatuinen purkkitomaatti on parempi ja kypsänä poimittu. Ja kurpitsakeitto on myös ihanaa, pitääkin tehdä sitä seuraavaksi. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *