Tomaattien tuoksussa

SP_Asetelma

Ilman itse kasvatettuja tomaatintaimia ei tule kevättä, ja se auringossa paistattelevan tomaattiplantun tuoksu on merkki siitä, että kesä on täällä. Tomaattiprojekti on ollut käynnissä koko kevään, ja nyt taimet ovat olleet ruukuissaan kasvarissa jo parisen viikkoa. Tila ja valo olohuoneessa loppui, joten se oli ainoa vaihtoehto. Viitisenkymmentä tomskulajiketta, 2-5 tainta jokaista. Siitä voi jokainen laskea, miten paljon ruukkuja on.

SP_tomaattiterttu

Sen verran viileätä on kuitenkin öisin ollut, että kasvihuoneen sisään on varmuuden vuoksi tehty kuplamuovista pienempi suoja aroille taimille. Siellä niitä lämmittää öisin termostaatilla varustettu lämmityslaite. Päivällä lämpötila on juuri sopiva, kun ovet ja tuuletusluukut ovat auki. Ja nyt ensimmäiset lajikkeet kukkivat jo! Hauskaa, miten nuo kukatkin jo ennustavat tulevan hedelmän kokoa ja näköä. Kirsikkatomaatin kukka on kuin nukkekodin miniatyyri tavallisesta tomaatinkukasta, ja joidenkin pihvitomaattien kukka taas möyheä, kerrottu pampula.

Red Rubin-lajikkeen kukka on yhtä soma kuin hedelmä

Red Rubin-lajikkeen kukka on yhtä soma kuin hedelmä

Ensimmäiset siemenet laitoin lautalle itämään jo helmikuun lopussa. Lautalla tarkoitan kovasti innostusta herättänyttä menetelmää idättää siemenet vedessä. Menetelmä on vanha ja yksinkertainen. Muoviastian pohjalle leikataan parin sentin paksuisesta styroxista lautta, joka kääritään pariin talouspaperikerrokseen. Paperiin merkitään paikat ja kirjoitetaan siementen sortit ja astian pohjalle laitetaan vettä. Siemenet laitetaan paikoilleen lautalle, kylvös peitetään löyhästi kelmulla ja laitetaan itämään.

Tässä vaiheessa oltiin vielä toivoa täynnä

Tässä vaiheessa oltiin vielä toivoa täynnä

Ensin siemenestä pukkaa esille juuri. Sen jälkeen tulee vihreä verso yleensä silmukalla, ja sitten sirkkalehdet punkeavat esiin. Tähän asti taimelle riittävät eväät siemenen omista varastoista, mutta sitten hento pikku tulokas on siirrettävä multaan, missä on saatavilla kasvuun tarvittavia ravinteita.

SP_tomaatin kukka

Näin siis teoriassa. Mutta mikäköhän lienee syynä siihen, että nyt ei kaikki mennyt kuten Strömsössä? Olin desinfioinut astiat ja styroxin, ja päällystänyt talouspaperin vielä suodatinpussilla, että hennot juuret eivät tarttuisi liian tiukkaan kiinni pehmeään talouspaperiin. Mutta jostain syystä itäminen oli huonoa. Ensimmäiset itivät kyllä 4-5 päivässä, mutta sitten tyssäsi. Siemenissä näkyi eloa hyvin vaihtelevasti. Kaikkein hulluinta oli, että lautan toisella puolella itävyys oli noin 60%, kun taas toisella ei tapahtunut yhtään mitään. Ja ihan taatusti kylvö oli tehty koko lautalle samalla tavalla, valo- ja kosteusolosuhteet olivat samanlaiset vasemmalla ja oikealla puolella. Hämmentävää. Yhdessä kohdassa jopa siemenet olivat samasta pussista peräisin koko rivillä, ja silti vain toinen puoli iti.

SP_keltainen tomaatti

Tein toisenkin lauttakylvön, ja epätasaista oli nousu silläkin. Siirsin kyllä itäneet taimet multaan, mutta päätin kylvää uudet siemenet perinteisellä menetelmällä. Eli ruukkuun kylvömultaa, kostutus, tomaatin siemenet puolen sentin syvyyteen, muovi kylvöksen päälle ja ikkunanlaudalle lämpiman patterin päälle. Maanantaina kylvin, ja keskiviikkona olivat ensimmäisten sirkkalehdet näkyvissä. Viidessä päivässä olivat itäneet kaikki. Huh! Hetken olin jo lauttojeni kanssa ajatellut, että minut on kironnut joku tomaatteja vihaava muinainen puutarhajumala.

Índigo Rose´, musta tomaatti iti hyvin mullassa

Índigo Rose´, musta tomaatti iti hyvin mullassa

Onkohan kuitenkin niin, että mullassa on jotain sellaista, joka houkuttaa tomaatin siementä itämään innokkaammin? Mikrobeja ja jotain siementen kanssa kommunikoivia mykorritsoja?  Niin iso ero oli menetelmissä, ja nyt mullassa itivät pikaisesti nekin lajikkeet, joista lautalla ei tullut mitään. Osansa saattaa tietysti olla kuunkierrollakin. Tomaatin huono itävyys styroxlautalla oli joka tapauksessa tällä kertaa ihan fakta.

SP_tomaatin kukka ja kimalainen

Luonto on ihmeellinen, ja kaikkia sen arvoituksia ei tiedekään ole pystynyt selvittämään. Ja hyvä niin, maailmassa pitää olla asioita, joita ihmisjärki ei tajua.

SP_tomaattiterttu2

Kylvin myös vanhaa kunnon Siberiaa, kun yllättäen löytyi pussinpohja vuodelta 2004. Ikävä kyllä se kylvös ei noussut, joten siinäköhän se tomaatinsiemenen itävyyden raja menee? Kymmenenkin vuotta vanha siemen on kyllä itänyt ihan iloisesti. No, aina ei voi onnistua, kuten lauttaprojektikin todisti.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Sinullapa on aikamoinen viidakko, jos kerran toistasataa tomskun tainta sinulla kasvaa. Itselläni tomaatin taimia on tänä vuonna sopiva määrä, n. 40 kpl eli mahtui ihan hyvin kasvattamaan vielä muitakin taimia. Minulla on tomaatit majailleet nyt pariviikkoa lasiterassilla ja Hudreds&thousands:iin on tullut jo raakileitakin. Nyt olen pohtinut pitäisikö jo istuttaa taimet kasvariin.

  Puutarhamyyrä Kasveja siellä ja täällä -blogista

  • 1.1

   sonja sanoo

   Viidakkopa hyvinkin!:)) Joka vuosi sitä yrittää hillitä itseään, mutta aina tässä käy näin. Ja silti piti vielä ostaa uusia siemeniä Italiasta tulevaisuutta varten. Minä istutan tomaatit kasvihuoneeseen viikonloppuna, nyt on jo luvattu kesää!

 2. 2

  sanoo

  Onpa sinulla huikea määrä tomaatteja, kyllä niitä onkin sitten mukava maistella ja vertailla makuja 😀 Minulla raakileita ainakin aikaisessa sungoldissa, muita en ole ehtinyt tarkastelemaan, ovat kasvarissa vielä istutusruukuissa ja kukantaimien takana.
  Minäkin olen kokeillut lauttakylvöä mutta totesin että se ei ole oikein minun juttuni – vanha konsti kaikkein paras 🙂 Tänä vuonna kokeilussa marjatomaatti.

  • 2.1

   sonja sanoo

   Niitä tomaattien eri makuja en lakkaa hämmästelemästä. Ja Sungold on kyllä ehkä juuri se ihanin kaikista, kuin karkkeja söisi! Marjatomaattia eli sitä pimpinellifoliumia minäkin kylvin muutaman, aika myöhään tosin. Toivottavasti ehtii. :))

 3. 3

  voikukka sanoo

  Pitääpä ottaa talteen tuo lauttakylvöohje tulevia vuosia varten. Kiitos vinkistä. On kyllä mahtava määrä taimia sinulla – tomaattikesä tulossa :). Minun tieni vie puutarhamyymälän ja torin taimien ääreen.

  • 3.1

   sonja sanoo

   No kyllä sitä kieltämättä välillä miettii, onko tässä mitään järkeä. Varsinkin, kun tätä nykyä saa taimina jo kivasti eri lajikkeita, ja tanakampiakin ne mokomat ovat kuin nämä ikkunanlaudalla kasvatetut.:D Mutta joku juttu siinä on, kun näkee sirkkalehtien punkeavan esille…

 4. 4

  sanoo

  Vanhanaikaisesti multaan kylvän ja hyvin itää, yritin olla maltillinen ja kylvin varoiksi vain hiukan ylimääräistä, mutta kuun asennon katsoin ja kaikki iti, joten koulimisvaiheessa piti tehdä valintaa, vaikka se sattuikin tarhurin sieluun. Aika kunnioitettava määrä sinulle tulee tomaatteja, meillä kasvaa vain 15 eri sorttia, muutama uusi kokeilussa ja vanhoja hyväksi havaittuja sitten myös. Kylvin tomaattini vasta aika myöhään, huhtikuulla, isossa muovihuoneessa on muutaman kerran toukokuun-kesäkuun vaiheilla taimen jäätyneet, joten en niiden kanssa pidä kiirettä, taimet kukkivat hyvin (jopa raakileitakin on) kesäkuun alussa siirtäessäni ne viimein muovihuoneeseen lasihuoneesta ja satoa tulee hyvin kuitenkin.

  • 4.1

   sonja sanoo

   Ihan kamalalta tuntuu harventaa taimia! Minä teen aina kaikkeni, ettei tarvitsisi laittaa kompostiin yhtäkään itänyttä yrittäjää. Yhtenä vuonna kissa tiputti ikkunanlaudalta pari tarjottimellista taimia, ja vaikka se harmitti silloin, taisi olla vain siunaukseksi. 😉 Ovatpa taimesi kasvaneet huippuvauhtia, kun huhtikuulla laitetuissa on jopa raakileita!Ovatko aikaisia lajikkeita? Yleensä myöhemmin kylvetyt ottavat kyllä ne aikaisemmat kiinni sitten viimeistään istutuksen jälkeen, kumma kyllä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *