Tallinnan puutarhaostoksia ja arvonta

SP_primula

Tällä kertaa vuorossa on Tallinnan puutarhaliikkeiden aarteita ja kiva arvonta, josta lisää postauksen lopussa.

Pehtoori palasi vihdoin maanantaina Fär-saarilta. Tammikuulla alkanut pesti kesti koko sydäntalven, joten nyt tuli sellainen olo, että piti päästä etelään. No töiden takia kovin kauaksi ei päästy lähtemään, mutta onhan se Tallinna ainakin 60 km Helsinkiä etelämmässä.

SP_somisteet

Suuntana olivat tietysti Tallinnan ja ympäristön puutarhamyymälät. Tähän aikaan vuodesta Nõmmen torilla ja Kristiinen puutarhakeskuksessa ei vielä hortonomisesti tapahdu mitään, joten määränpääksi otettiin isommat puutarhaliikkeet Hortes ja Hansaplant.

SP_siemenhylly

Aina löytyy pari uutta lajiketta kokeiltavaksi

Aina löytyy pari uutta lajiketta kokeiltavaksi

Hortes ilahdutti taas hyvillä siemenvalikoimillaan. Omassa hyllyssä on jo melkein kaikki siellä tarjolla olevat tomaatit, mutta aina jotain uuttakin löytyy. Erikoisempia yrttitaimia lähdin metsästämään, ja jonkin verran niitä löytyikin. Mm. persikkasalvia (Salvia dorisiana) sen tutumman ananassalvian (Salvia elegans) lisäksi, ja täysin uusi tuttavuus sieniyrtti (Rungia klossii), joka maistuu sieneltä. Monivuotinen African Blue basilika oli valitettavasti jo päässyt loppumaan, samoin kuin mesinuppio, (Lippia (Phyla) dulcis), asteekkien makea valkokukkainen yrtti. Mutta ei Hortesista tyhjin käsin tarvinnut poistua, kuten kärrystä näkyy.

Sieniyrtti Rungia klossii on ihan uusi tuttavuus

Sieniyrtti Rungia klossii on ihan uusi tuttavuus

Pehtoorille työhanskat, kissalle uusi ruokakuppi ja mulle loput!

Pehtoorille työhanskat, kissalle uusi ruokakuppi ja mulle loput!

Seuraavaksi yritettiin saada navigaattori ottamaan todesta Hansaplantin osoite, mutta eihän siitä mitään tullut. Navigaattori väitti ehdottomasti, että ajelemme nimettömillä teillä, mutta vanhasta muistista se puutarhamyymälä kuitenkin peltojen keskeltä löytyi. Taas siemenhyllyistä löytyi jotain aarteita, ja sitten pikku pistokkaiden kimppuun. Pari erilaista kirjavaa timjamia, kirjavalehtinen mäkimeirami ’Panta’, monivuotiset basilikat ’Magic Blue’ ja ’Magic White’, ja Pehtoorille muutama kiintoisa verenpisara. Siementen ostaja sai vielä kaupan päälle pussin Biolanin kylvömultaa, ja taas oli kärry täynnä ulos mennessä.

SP_saappaat

Nyt hommana on pikkutaimien uudelleen ruukuttaminen, mutta sitä ennen ne saavat oleskella huuhtelun jälkeen muutaman päivän suljettujen ovien takana karanteenissa, jos mukaan olisi sattunut tulemaan jotain kutsumattomia vieraita.

Basilika ´Magic Blue´

Basilika ´Magic Blue´

Tuolla Tallinnan puutarhamyymälöissä kierrellessä kiinnittää huomion se, kuinka kivasti taimet sekä tavarat on laitettu esille ja somistuksiin on kiinnitetty huomiota. Taimet ovat myös yleensä hyväkuntoisia. Ehkä se johtuu puutarhakulttuurin arvostuksesta, ehkä siitä, että kasveja ei ole varaa tappaa huonolla hoidolla. Meillä kun täällä vauraassa Suomessa joskus ihan hirvittää katsoa kauppojen laiminlyötyjä puutarhaosastoja.

SP_auto

Ja sitten siihen arvontaan. Lontoon Chelsea Physic Garden on ihana puutarha, josta olen kirjoittanut useasti blogissani. Viimeeksi siellä käydessäni hankin puutarhan omasta myymälästä upeat, todella hienosti kuvitetut kasviaiheiset pelikortit, jotka kunnioittavat kasvitieteilijä Carl von Linnén perintöä. Ihanat pelikortit puutarhaihmisten illanviettoon tai lahjaksi puutarhaharrastajalle.

SP_pelikortit1

Arvontaan voit saada yhteensä kolme arpaa: yhden kommentoimalla tätä postausta, toisen tykkäämällä tästä postauksesta Facebookissa ja kolmannen jakamalla sitä. Voit siis kolminkertaistaa mahdollisuutesi voittaa viherpeukalon omat pelikortit!

SP_pelikortit2

Arvonta suoritetaan aprillipäivänä 1.4.2016. Pari viikkoa on siis aikaa osallistua. Onnea arvontaan.

SP_tulppaanikori

Kommentit
 1. 3

  Sirpa Hyttinen sanoo

  Ihania juttuja taas ja puutarha, pienikin tekee ihmisen onnellisemmaksi

 2. 4

  Aila Leppänen sanoo

  Oli mukavaa ja hyödyllistä saada tietoa Tallinnan taimimyymälöistä. Ja tietysti blogissasi on
  ihania kuvia!

 3. 7

  sanoo

  Mielenkiintoinen juttu Tallinnan puutarhamyymälöistä ja tietysti upeat kortit 🙂 Mukana arvonnassa minäkin.

  • 8.1

   sonja sanoo

   Toivotaan jo lämpöä tähän hitaasti syttyvään kevääseen. Hyvää pääsiäistä! 🙂

 4. 9

  sanoo

  Huikea tuo autoon tehty asetelma, vähän erinäköistä esillepanoa kuin suomalaisissa puutarhamyymälöissä, joissa tällä lailla harvoin näkee visuaalisuuteen panostettavan. Mukana yhdellä mahdollisuudella myös arvonnassa.

  • 9.1

   sonja sanoo

   Puutarha-auto seistä tönötti heti ulko-ovien sisäpuolella myymälään mentäessä, ja sai kyllä heti hyvälle tuulelle! Onnea arvontaan! 🙂

 5. 10

  Satu sanoo

  Ihania kuvia sulla, tulee ikävä kesää 🙂 Ja mitkä mahtavat pelikortit.
  Iloista pääsiäistä sulle!

  • 10.1

   sonja sanoo

   Saisi se kesä jo pikkuhiljaa tulla! 🙂 Mukavaa pääsiäistä Sinullekin!

 6. 11

  lentoemo sanoo

  Ensi viikolla pitäisi kevään tehdä jättiloikkaus eteenpäin, kuulemma! Vauhdilla sieltä se puutarha-aika sitten taas tulee, odottavan aika vaan on pitkä.. Mukana yhdellä mahdollisuudella.

  • 11.1

   sonja sanoo

   Kyllä! Meteorologin mukaan talvi on nyt taputeltu ja lämmintä on luvassa. 🙂

 7. 12

  Kaisa Tuominen sanoo

  Oi mikä autostailaus! Kaunista kevättä, tulkoon kesä pian! Mukana korttiarvonnassa.

 8. 14

  mummeroinen sanoo

  Ihana olo kun on mämmiä maha täynnä ja voi rauhassa lukea mielenkiintoisia juttuja puutarhamaailmasta! Aina oppii jotain uutta ja halu kokeilla uutuuksia kasvaa. Kylvökästä kevättä kaikille! Osallistun myös hienojen korttien arvontaan.

 9. 15

  sanoo

  Minäkin suren tavaratalojen kasveja ja kukkia, olenpa mennyt ihan itseksenikin niitä kastelemaan, koska kukaan ei älyä niitä kaupoissa hoitaa…

  • 15.1

   sonja sanoo

   Yleensä neuvotaan, ettei myymälöiden kärsiviä kasveja kannata ryhtyä pelastamaan, ne ovat jo menetettyjä. Mutta pakko tunnustaa, että joskus on joku sinnikäs ruukun asukki lähtenyt ihan säälistä mukaan kotiin.

 10. 17

  voikukka sanoo

  Hei kiitos Tallinan puutarhavinkeistä! Kiva uusi blogi sinulla. Osallistun… ja jatkan blogisi lukemista.

  • 17.1

   sonja sanoo

   Hei Voikukka! Tervetuloa lukemaan näitä uusia sivuja. Tallinnan puutarhavinkeistä tulee varmaan lisääkin postausta keväämmällä.

 11. 19

  salli sanoo

  Arvontaan mukaam yhdellä arvalla. Kiva ku tulee kevät ja pääsee taas puutarha hommiin.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *