Syyshortensian lumoissa

 

SP_Syyshortensia1Parin talon päässä samalla kadulla asuvalla vanhemmalla rouvalla on kaunis, vuosikymmeniä vaalittu koristepuutarha, ja siellä hehkuvatkin tällä hetkellä todella upeasti mm. ruusut. Portinpielessä kukkii kuitenkin se, jota hänen puutarhassaan kadehdin ylitse muun: pikkupuuksi kasvanut syyshortensia (Hydrangea paniculata ’Grandiflora’).

SP_Syyshortensia3

Kolme, nelimetrinen pikkupuu jaksaa kukkia joka vuosi tavattoman runsaasti, aivan ylenpalttisesti suurin valkoisin kukinnoin. Se on vielä jotenkin sijoitettu onnistuneesti ajoluiskan viereen loivaan rinteeseen, heleänvihreä ruohomatto taustanaan. Varsinainen katseenvangitsija.

SP_Syyshortensia2

Kukat ovat ensin kauniin pehmeän valkoiset, muuttuvat sitten syksyn edetessä herkullisen vaaleanpunertaviksi. Talven kynnyksellä ne kuivuvat ja ruskettuvat, ja pysyvät koristeellisen näköisinä puussa vielä lumen tulon jälkeenkin. Kuivuneet kukinnot irtoilevat sitten syksyn viimoissa ja pyörivät tuulen mukana katua pitkin meidän portillemme saakka. Silloin tuntuu kuin ystävä lähettäisi terveisiä omalta tontiltaan.

Maasta se pienikin ponnistaa - kirjaimellisesti.

Maasta se pienikin ponnistaa – kirjaimellisesti.

Muutama vuosi sitten sain tuon hortensian alta pienen taimen. Toisena vuonna citykanit söivät sen versot melkein maata myöten, mutta sitkeä pikku taimi jäi eloon. Se sai ympärilleen verkon suojaamaan enimmiltä hyökkäyksiltä, ja nyt se on reilun metrin korkuinen hento taimi, mutta ihan selkeästi puuntapainen! Ensimmäiset vaatimattomat kukat se teki viime vuonna, mutta nyt on jo selvästi nähtävissä yritystä, vai mitä sanotte?

SP_Syyshortensia5

Kaupastahan saisi tietysti tanakan ja isommankin taimen valmiina, mutta joku tässä kasvatushommassa silti viehättää. Että näkee pienen alun puskevan sisulla ensimmäisen talven läpi, yrittävän sitkeästi parhaansa säilyäkseen hengissä, kasvavan sitten aikuiseksi ja viisastuvan vuosien kuluessa. Toivottavasti tästä syyshortensiastani tulee sitten joskus isona kaunis ja viisas kuten emostaan.

SP_Syyshortensia4

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *