Sydämen salat

SP_sydän tinakuoret

Suklaasydän, tinakuoret… Niin lauleli ihanalla 50-luvulla sirkeä iskelmätyttö Brita Koivunen. Laulussa suklaasydän kätki sisälleen halvan sormuksen. Mahtaakohan sellaisia yllätyssydämiä olla enää olemassakaan, vai onko tyytyminen kindermuniin?

Sydämiä, sydämiä...

Sydämiä, sydämiä…

Ystävänpäivä on tulossa, ja kulkiessani tavaratalon alakerran läpi se kävi kyllä selväksi. Sydänrasioita, vaahtokarkkisydämia, suklaasydämiä, sydänkortteja, kaikkialla punaisia sydämiä. Yksi kaupallinen juhla lisää, ajattelin, mutta eihän tietysti ystävän muistaminen ole koskaan turhaa. Alkuperäinen Valentinuksen päivä taisi kyllä olla sen oman kullan muistamiseksi, mutta meillä ajatus on laajentunut käsittämään myös vähemmän romanttiset ystävyydet.

SP_sydänsuklaat maljassa

Siinä sydämien keskellä aloin miettiä koko symbolin alkuperää. Miksi rakkauden ja sydämen symboliksi on muodostunut juuri tuollainen kuvio? Eihän se nyt hyvällä tahdollakaan muistuta ihmisen sydäntä.

Ystävänpäivänä hehkeä punajuurikeittokin saa smetanasydämen.

Ystävänpäivänä hehkeä punajuurikeittokin saa smetanasydämen.

Ja utelias kun olen, oli pakko paneutua asiaan. Eri lähteet tiesivät kertoa, että sydämen muodon on arveltu viittaavaan naisellisiin muotoihin, pakaroihin ja rintoihin. Jossain sanottiin sen muistuttavan hieman enemmän lehmän kuin ihmisen sydämen muotoa. Kiinalaisissa kirjoitusmerkeissä ihmisen sisintä kuvaavat merkit muistuttavat hyvin paljon tätä länsimaista herttakuviota.

Viikunan muodotkin muistuttavat sydäntä

Viikunan muodotkin muistuttavat sydäntä

Kasvikunnasta löytyy ehkä sittenkin se todennäköisin sydämen malli. Vanhoissa ruukuissa on nähty ikuistettuna lehti, joka näyttää sydämelta väärinpäin. Vuosisatojen varrella tätä lehtisymbolia nähtiin mm. koristeena ja vaakunoissa, ja jossain vaiheessa se on sitten luiskahtanut ylösalaisin, kärjelleen.

SP_herttaköynnös

Sisäinen viherpeukalo haluaa nyt tietysti palavasti tietää, minkä kasvin lehti on saanut kunnian toimia sydämen ja rakkauden symbolina. Asiaa tarkemmin tutkineet viisaat ovat sitä mieltä, että kyseessä on lumpeenlehti tai muratti.

Muratinlehtikö sydämenmuotoinen?

Muratinlehtikö sydämenmuotoinen?

Toisen murattilajikkeen lehti onkin vähän herttamainen.

Toisen murattilajikkeen lehti onkin vähän herttamainen.

Mielestäni saa kyllä käyttää jonkin verran mielikuvitusta, että sen meillä ruukkukasvina myytävän muratin lehden näkee sydämen muotoisena. Mutta kun tutkailin asiaa lisää, selvisi, että muratilla on kahdenlaisia lehtiä, nuoria ja täysikasvuisia. Ja ne täysikasvuiset muistuttavat kyllä sydäntä! Täysikasvuiset muodostuvat vasta kukkaversoihin metritolkulla kasvavien murattien latvoihin. Meillä muratit eivät tietenkään kukoista monivuotisina köynnöstellen niin kuin alkuperäisillä kasvupaikoillaan, ja siksi en muista edes koskaan nähneeni kukkavarsien lehtiä, puhumattakaan kukista.

Romanttisen rakkauden symbolina sydänkuvio yleistyi jo toisen vuosituhannen alkupuolella. Ylösalaisin kääntynyt lehti päätyi myös pelikortteihin hertaksi.

Puolukkajauhesydämet porkkanatortussa

Puolukkajauhesydämet porkkanatortussa

Tosiasia on, että symboli on niin vanha, ettei sen alkuperää varmaksi tunneta. Mutta minä uskon, että luonnosta se sydämen malli on löytynyt, joten on hyvin luontevaa, että se on ollut kasvikunnan edustaja.

SP_sydannalle

Sieltä siis, puutarhan kätköistä, löytyy se alkuperäinen sydän. Hyvää ystävänpäivää kaikille sydämensä puutarhalle menettäneille!

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Omissa biologian opiskeluissani sian sydämeen törmänneenä täytyy myöntää, että kyllä ainakin sian sydän jotenkin mielestäni etäisesti muistuttaa sydän-symbolia, kun oikein mielikuvitustaan pinnistää… Täytyy tosin myöntää, että esim. kasvien lehdissä hertta-muoto on paljon selkeämmin havaittavissa, kun miettii esim. pihasyreenin herttamaista lehteä. Tiedä häntä sitten tosiaan mistä on tuo mystinen sydän-symboli saanut loppujen lopuksi alkunsa… luonnosta varmaan ja ehkäpä juurikin kasvikunnan edustajalta, minäkin veikkaan.
  Hyvää ystävänpäivää myös sinulle.

  • 1.1

   sonja sanoo

   Hei Puutarhamyyrä! Jaa että possun sydän? No miksei, tosin sitä ei ehkä parane kertoa kaikille sydänkortteja lähetteleville romantikoille. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *