Sisilian auringossa

SP_Sisilia_satama

Olin toukokuun alussa pikaisella reissulla Välimeren risteilyllä. Kyse oli viikon lukijamatkasta, jolle osallistuin työn merkeissä muutamaksi päiväksi.

SP_Sisilia_Costa Fascinosa

Tämä risteilijä majoittaa n. 3000 matkaajaa.

Lensin Mallorcalle ja hyppäsin siellä Palman satamassa laivaan, Costa Fascinosaan. Matkustajat olivat risteilleet siinä vaiheessa jo kolme päivää Välimerellä tällä valtavalla aluksella, ja seuraavana päivänä merellä olikin yrttiluennon vuoro. Yleensä kuljetan aina eläviä yrttejä mukanani havaintomateriaalina, mutta nyt ymmärrettävästi ne jäivät Suomeen.

SP_Sisilia_hytti

Hytin parvekkeelta näyttäisi kuin olisimme seilanneet kaupungin keskustaan keskelle rakennuksia, mutta kyseessä on vain naapurilaituriin parkkeerattu toinen uiva kerrostalo.

Seuraavana aamuna rantauduimme Palermon satamaan, Sisiliaan. Suunnaksi otettiin Palermon kasvitieteellinen puutarha, jonka historiasta, kasveista ja merkityksestä luonnontieteelle kerroin risteilyvieraille kiertokäynnillä.

SP_Sisilia

Palermon kasvitieteellinen puutarha, Orto botanico di Palermo on perustettu 1700-luvun lopulla, ja niin kuin muutkin vastaavat puutarhat, sen tärkein tarkoitus on aikoinaan ollut lääke- ja hyötykasvien tutkiminen. Silloin elettiin mielenkiintoisia aikoja, matkoja tehtiin maailman eri kolkkiin, ja niiden reissujen myötä Eurooppaan tuotiin paljon  eksoottisia kasveja mm. Australiasta, Afrikasta ja Etelä-Amerikasta. Monet niistä viihtyivät heikosti pohjoisemmassa Euroopassa, joten ne lähetettiin Palermoon, jossa ilmasto oli lähempänä niiden kotimaiden olosuhteita. Näin Palermon kasvitieteellinen sai muuriensa suojiin monia mielenkiintoisia tulokkaita.

SP_Sisilia_Orto Botanico di Palermo_kaktus kukassa1

Meille suomalaisille niin tuttu kasvitieteilijä Carl von Linné on siellä huomioitu puiston vanhimmassa osassa, joka on järjestetty kyseisen herran luoman kasviluokituksen mukaan. Puistossa on paljon vanhoja kasveja, joista ehkä vaikuttavin on vuonna 1845 sinne Australiasta tuotu Ficus macrophylla (Ficus magnolioides).

SP_Sisilia_Ficus macrophylla1

SP_Sisilia_Ficus macrophylla3

Tämä erikoisen näköinen puu on epifyytti, päällyskasvi. Sen normaali kasvupaikka on taimena isäntäpuun oksan haarassa, kunnes sen juuret saavuttavat maanpinnan. Kuristajafiikukseksikin kutsutun puun kasvutapa on erikoinen. Se lähtee pikkuhiljaa kietoutumaan isäntänsä ympäri, lopulta kuristaen sen ja ottaen kokonaan sen paikan. Se kasvattaa oksistaan ilmajuuria, jotka roikkuvat aikansa ilmassa ja lopulta ankkuroituvat maahan. Näihin ilmajuuriin tukeutumalla puu pystyy kasvattamaan huikean pitkät oksat, ja valtaamaan itselleen valtavan alan. Jotenkin hyvin kaunis, vaikka näyttää kyllä kieltämättä joltain esihistorialliselta kummajaiselta.

SP_Sisilia_Ficus macrophylla2

Puistossa on runsaasti erilaisia käpypalmuja, kaktuksia ja mehikasveja. Valtavat aloet muodostivat metsikön, ja kaktuspolkua kulkiessa sai varoa piikkejä. Mandariini ja japaninmispeli tulivat näille seuduille ensimmäisinä juuri tänne, ja levisivät sitten täältä joka puolelle Välimeren alueelle.

SP_Sisilia_Orto Botanico di Palermo_kaktus kukassa2

Tunti hujahti puutarhassa risteilyvieraiden kanssa nopeasti. Itse vietin siellä kolme tuntia, se on ihanan rauhallinen keidas keskellä Palermon vilinää ja miksei myös ison laivan ihmispaljouden jälkeen.

SP_Sisilia_Orto Botanico di Palermo2

Seuraavana päivänä olikin sitten vuorossa Napoli, ja minun aikani matkustaa kotiin. Nähdä Napoli ja kuolla – no, Napoli tuli siis nähdyksi tällä kertaa lähinnä taksin ikkunasta matkalla lentokentälle. Risteilyvieraat jatkoivat vielä kohti Savonaa.

SP_Sisilia_kukat lastenvaunussa

Palermon kasvitieteellinen puutarha on ihastuttava kasvirunsaudessaan, lajeja ja lajikkeita on noin 12 000. Käykää ihmeessä katsastamassa, jos satutte matkoillanne Palermoon.

SP_Sisilia_Pirtusiddu

Tällainenkin löytyi Palermosta. Täällä on siis käynyt suomalaisia aikaisemminkin! ;))

P.S. Kun luette tätä, olen vieläkin keikkamatkalla risteilemässä Moskovasta Pietariin. Koska Volgan mutkan nettiyhteyksistä ei ole varmuutta, saattaa olla, että vastaan kommentteihin vähän viipeellä. Kaikki kommentit ovat kuitenkin erittäin tervetulleita, ja vastaukset niihin tulevat ensi tilassa kunhan yhteydet pelaavat! 😉

Kommentit
 1. 1

  voikukka sanoo

  Työsi vie sinua mielenkiintoisiin paikkoihin. Oli kiva lukea tätä postausta.

  • 1.1

   sonja sanoo

   Kiitos! Kiva, että viihdyit Palermon tunnelmissa. 🙂 Mielenkiintoisiin tilanteisiin ja kiinnostaviin paikkoihin on tosiaan saanut työn puolesta tutustua sekä laulajana että puutarhatonttuna. Eilinen kotimatka Pietarista olisi voinut tietysti sujua jouhevamminkin, mutta rajamuodollisuudet nyt tunnetusti ovat mitä ovat. Vaan reissamisen jälkeen sitä osaa kyllä arvostaa omaa sänkyään! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *